19 / 09 / 2024

Kamhi Ailesi, Botter Han'a yerleşiyor!

Kamhi Ailesi, Botter Han'a yerleşiyor!

Profilo Holding Yönetim kurulu Başkanı Jak Kamhi'nin eşi Tuli Kamhi ile kuzeni Emine Selbeş'e teyzeleri Zeynep Oyvar'dan miras kalan Beyoğlu'ndaki 107 yıllık Botter Han, ofis ve rezidans ve restoran olarak hizmet verecek.





 


 




Bu Han'ın restorasyon işlemine bu yılın sonuna kadar başlayacak olan Kamhi Ailesi, projeyi 2009 yılının başında hayata geçirmeyi planlıyor.


 


Kamhi Ailesi, Beyoğlu İstiklal Caddesi'nin Tünel kısmında yer alan 107 yıllık Botter Han'ın restorasyonu için düğmeye basıyor. Botter Han, Profilo Holding Yönetim Kurulu Başkanı Jak Kamhi'nin eşi Tuli Kamhi ile kuzeni Emine Selbeş'e teyzeleri Zeynep Oyvar'dan miras kalmıştı.


İki kuzenin Botter Han ile ilgili veraset davası, yaklaşık iki yıl önce sonuçlandı. Ne var ki; tapu veraset intikali nedeniyle tapu işlemlerinin sonuçlanamaması nedeniyle bu Han'ın restorasyon projesi de uzadı.


Botter Han'ın restorasyon projesini Ünlü mimar Han Tümertekin hazırladı. Restorasyon işlemine bu yılın sonuna kadar başlamayı planlayan Kamhi Ailesi, projeyi önümüzdeki günlerde Anıtlar Yüksek Kurulu'na sunmaya hazırlanıyor. Restorasyonun 2009 yılının başında bitmesi hedeflendi. Botter Han'ın restorasyon projesinin toplam maliyetinin yaklaşık 6 milyon dolar olacağı ifade edildi.


Satmayı düşünmüyorlar


Botter Han, giriş artı beş kattan oluşuyor. Toplam 4 bin metrekare kullarım alanına sahip binanın arka bahçesinde yapıldığı dönemde müştemilat olarak kullanılan iki katlı bağımsız bir bölüm daha yer alıyor.


Hazırlanan projeye göre Han'ın girişi ayrı bir mağaza ve üst katlarını ise ofis ve rezidans, bahçedeki bağımsız bölüm ise restoran olacak şekilde planlandı.


Botter Han'ı restore ettikten sonra satmayı düşünmeyen Kamhi Ailesi, buradan yıllık 1 milyon 900 bin dolar kira geliri elde etmeyi amaçlıyor.


Botter Han'ı önceleri bir butik otele dönüştürmeyi planlayan Kamhi Ailesi, binanın genel yapısının butik otel için uygun olmaması nedeniyle bu projeden vazgeçti.


Bir dönem Pera'ının en popüler moda evi oldu


İstiklal Caddesi'ndeki Botter Apartmanı'nın inşası, imparatorluğun en çalkantılı dönemi olan 20'nci yüzyılın başına denk gelmişti. İmparatorluk, siyasi açıdan kaybettiği kudretini, İstanbul'u saraylar, görkemli binalarla donatarak gidermeyi deniyor, Avrupa'dan ünlü mimarlar çağrılıyordu. Jean Botter, 2'inci Abdülhamit'in resmi terzisi de olan tanınmış bir modacıydı. Sultan Abdülhamit ona verdiği değeri göstermek için, Pera'da Botter Modaevi'ni yaptırmaya karar verdi. Bunun için ünlü İtalyan mimar Raimondo D'Aronco seçildi. 1900 yılında inşa edilen Botter Apartmanı, dönemin en önemli mimari akımı olan 'art nouve'an (yeni sanat) tarzını yansıtıyordu. Binanın zemin ve birinci katı Jean Botter'ın işyeri, üst katlar konut olarak düzenlenmişti. Bina kısa zamanda Pera'nın en popüler yapısı olmuştu. İstanbul'un zenginlerine Avrupa modası, burada tanıtılıyor, defileler yapılıyordu.


Paris'e göç


Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte, saray ve çevresinin etkisi azalmış, İstanbul yeni bir çehre kazanmaya başlamıştı. Padişahın modacısı olan Botter'ın, artık yapacak bir şeyi kalmamıştı. İşgalden kurtulan yorgun İstanbul'un görkemli bir modaevine ilgisi, yok denecek kadar azalmıştı. Botter, bu apartmanı satıp başka bir iş için gittiği Paris'te, tifoya yakalanıp öldü. Botter Apartmanı için yeni bir dönem başlıyordu.


Binanın yeni sahibi, Osmanlı vezirlerinden Nedim Paşa'nın oğlu Mahmut Nedim Bey'di. Botter Apartmanı'nı satın aldıktan sonra, Mısırlı bir Türk'ün, güzellikleriyle nam salmış iki kızından biri olan Zeynep Hanım(Oyvar) ile hayatını birleştirdi. Uzun yıllar Botter Apartmanı'nda yaşamayı planlıyorlardı. Ancak Nedim Bey, 2'inci Dünya Savaşı başlamadan kısa bir süre önce genç yaşta öldü.


Botter Apartmanı'nda köpeği ve hizmetçileriyle yaşamaya başlayan Zeynep Oyvar, diğer katları bir göz doktoruna, taşıma ve makarna şirketlerine ve Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Memurluğu'na kiraladı. Zeynep Oyvar'ın ölümünden sonra bina yeğenleri Tuli Kamhi ve Emine Selbeş'e kaldı.



OKHAN ŞENTÜRK/EKONOMİST


Geri Dön