Genel

Kamil Dilek: Üniversite binalarının yüzde 80'i depreme dayanıksız!

Kamil Dilek, üniversite binalarının yüzde 80'inin depreme dayanıksız olduğunu belirlediklerini vurgulayıp, "Bu iş için 23 milyon lira ödenek sözü verildi sadece 3 milyon lira ödeme yapıldı." dedi.


Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, üniversite binalarının yüzde 80'inin depreme dayanıksız olduğunu belirlediklerini vurgulayıp, "Bu iş için 23 milyon lira ödenek sözü verildi sadece 3 milyon lira ödeme yapıldı." dedi. Rektör Prof. Dr. Dilek, göreve geldikten sonra beşinci kez 6 aylık değerlendirme toplantısını Almira Otel'de gerçekleştirdi. İki buçuk yıllık görev süresini değerlendiren Rektör Dilek, üniversitenin öz kaynaklarıyla geliştirdiği projeleri anlattı. Uludağ Üniversitesi Kurum, Eğitim ve Araştırma Faaliyetleri Yönetim Sistemi (UKEY) Projesi ile üniversite bünyesinde verilen derslerin yüzde 10'unun online vermeleri halinde derslik binası ve diğer öğretim masrafları bütçesinin yüzde 30 oranında düşeceğini söyledi. 


Halen 7 bin öğrencinin faydalandığı sistemde 1 yıl içerisinde 20 bin öğrencin faydalanmasını amaçladıklarını anlatan Dilek, bin derste kullanılan yöntemin 5 bin derste kullanılacağını söyledi. Prof. Dr. Kamil Dilek, UKEY ile sanal sınıfların kurulacağını ve öğrenci sayısı yüksek bazı dersler, disiplinler arası alanlarda verilen lisansüstü seminerler, hizmet içi eğitimler bilgilendirme toplantıları ve kurum dışına yönelik olarak sertifika programları gibi bir çok faaliyetin yürütüleceğini kaydetti. Dilek, geliştirdikleri otomasyon sistemiyle de aylık 15 bin adet evrakın işlem gördüğü üniversitede artık tüm yazışmaların elektronik ortamda gerçekleştirildiğini, böylece hem vakitten hem de harcamalardan tasarruf elde edildiğini dile getirdi. 


DEVLET BİZE SORMADAN ÖĞRENCİ SAYISINI ARTIRIYOR

52 bin öğrencinin lisan ve ön lisans programlarında eğitim gördüğü Uludağ Üniversitesi'nde kontenjanların her sene yüzde 7 oranında arttığına dikkat çeken Rektör Dilek, "Devlet, bize sormadan her yıl yüzde 7 oranında artırıyor. 

Hukuk fakültesine geçen 200 öğrenci verdi, oranın amfisi 60 kişilik. 200 öğrenci geldiğinde biz zorluklarla karşı karşıyayız. Bu artışa adapte olmamız mümkün değildir. Tıp fakültemizin 175 öğrencisi varken bu sene 290 öğrenci gönderdiler ama, amfileri 180 kişilik. En özellikli fakülteden bahsediyorum. Burada devletimizin, siyasi erkinin elbette düşüncesi vardır. Velilerin de tabiî ki kendini tekrar test etmesi lazım. Toplumsal baskı da var, 'artırın, artırın' bunun sonu ne zaman gelecek bilmiyorum." dedi. 


'YOĞUN BAKIMDA TORPİL OLMAZ, BABAM GELSE YOĞUN BAKIMI BOŞALTAMAM' 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yoğun bakım ünitelerinin yetersiz olduğu yönündeki eleştirileri de cevaplandıran Rektör Kamil Dilek, "Yoğun bakımda yatan hasta ya ölüp oradan çıkacak ya da şifa bulup oradan çıkacak. Yani yoğun bakımda tercih olamaz. Babam gelse yoğun bakım hastasını çıkartamam. Çünkü bu, 'Sen çık kardeşim, ölürsen öl' demektir. Yoğun bakımlar devletin bir sorunudur. İki yıldır Bursa ve civarında sağlık yatırımı yapılmadı. Hastalarımız şikayet ediyor. Geçen sene beni İnegöl'den aradılar, yoğun bakım hastası için. Bizde yer yoktu, İstanbul'a baktık, orada da yoktu, son olarak Tekirdağ'da bulundu. Yoğun bakıma yatan hasta ya ölecek ya iyi olacak. O hastayı çıkar bunu al yok. Solunum cihazlarına bağlı, kontenjan diğer yataklar gibi artıramazsınız. 

Yoğun bakım hastasını babam gelse doluysa boşaltamam." diye konuştu. 


'REKTÖRLÜK BİNASININ BLOKLARI YIKILACAK' 

Üniversite eğitim binalarının yüzde 80'inin deprem güçlendirmesine ihtiyaç duyduğunu anlatan Rektör Dilek, bu iş için 23 milyon liraya ihtiyaç duyulduğunu, ama sadece 3 milyon lira verildiğini söyledi. Dilek şunları kaydetti: "Deprem güçlendirmesi için 23 milyon lira ihtiyaç var, devlet üç yıl için 3 milyon lira verdi.'Ne kadar söz verdi; 23 milyon lira. Bize verilen deprem güçlendirmesi için verilen para 3 milyon lira. 

Elde ettiğimiz öz gelirlerimizle beraber iktisadi idari bilimler, eğitim fakültesi ve mühendislik fakültemizi deprem riski açısından bilimsel verilere göre en riskli alanlar buralardı, bunları bitirdik. Yangın sistemleri, iç güvenlik sistemleri hepsi yenilendi. Binalarımızın yüzde 80'ninde deprem güçlendirmesi gerekiyor. İktisadi idari bilimler, eğitim ve mühendis fakültesinin güçlendirmesini bitirdik. Yüzde 50'lik deprem güçlendirmesini tamamlamış olduk. Kampüs merkezinde iki fakültemiz kaldı ve rektörlük binası kaldı ve rektörlük binasının yan blokları yıkılacak göreceksiniz ama kendimizi sona bırakıyoruz önce eğitim birimleri. O bitecek ilçeler başlayacak. Nerede yoğun eğitim varsa risk adına sorumluluk almıyoruz deprem güçlendirmesi için risk skorlaması var kimin skoru yüksekse önceliği ona göre kullanıyoruz. 

Tercihimizi bundan, şundan şuna kullanamayız. 

Yarın deprem olsa bunu vicdanen nasıl izah edeceğiz otomotiv mühendisliği ve tıp fakültesi çok popüler ama diğer alanlar da önemli.

" '310 MİLYON LİRA BÜTÇEMİZ VAR' 

Üniversitenin 2014 yılı için bütçesinin 310 milyon lira olduğunu dile getiren Rektör Dilek, UÜ'nün öğrenci sayısı açısından ll'inci, bütçe olarak da 13'üncü üniversite olduğunu kaydetti. 

Bütçenin büyük bölümünün personel giderleri olduğuna işaret eden Dilek şöyle devam etti: "Devlet bize yeni bina yapmak için 4 milyon lira. 


800 bin metre kare kapalı alana var, deprem güçlendirmesini saymıyorum. Bu alanların bakımı tamiri için 2,5 milyon lira ayırıyor. Sponsorlardan ve yerel yönetimlerden 100 milyon liralık katkı aldık. Devlet bunu her sene 4 milyon lira ayırarak 25 yılda yapardı biz bunu 9 ayda yaptık." 


Anadolu'da Vakit