27 / 04 / 2024

Kamu arazilerinin turizm yatırımlarına tahsisi için son ay!

Kamu arazilerinin turizm yatırımlarına tahsisi için son ay!

Kamu taşınmazlarındaki turizm yatırımlarının tahsis ve irtifak hakkı süreleri ile kira sözleşmelerinin uzatılması ve bu taşınmazların satışına ilişkin başvurular için son aya girildi.



Kamu Taşınmazları Üzerindeki Turizm Yatırımlarının Sürelerinin Uzatılması ile Satışına İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmelik, ilgili mevzuatı uyarınca kamu taşınmazları üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından, kesin tahsis, kesin izin, kullanma izni, kiralama ve irtifak hakkı verilen kıyı yapıları dâhil turizm yatırımlarını kapsıyor.

Kiralama süresinin kalan kısmının, kiralama olarak devam edilmesi durumunda süre uzatımının yapılacağı tarih itibariyle yirmidokuz yıla olan farkı kadar süre, kiralama işleminin irtifak hakkına dönüştürülmesi durumunda ise süre uzatımının yapılacağı tarih 1 ay sonra sona eriyor.

Düzenlemeyle yatırımcı ve işletmecilere turizm tesisi yapmak için kamu taşınmazları üzerinde verilen sürelerin bir defaya mahsus yararlanma bedeli alınmak suretiyle 49 yıla uzatılabilmesine olanak sağlandı.Sektörün ihtiyaç duyduğu yenileme yatırımlarının gerçekleşeceği düzenleme turizm yatırımlarının kredibilitesinin artıracak. 

Bedel formülü

Düzenleme kapsamında yararlanma bedeli, turizm tesisinin yatırım maliyet bedelinin peşin ödemede binde dördü, taksitli ödemede binde beşi ile uzatılan sürenin çarpımına göre belirlenecek. Termal ve kış turizmi amaçlı turizm tesisleri için ise bu oranların yarısı dikkate alınacak. 

Yararlanma bedeli ödemesi

Yararlanma bedeli ödemesi peşin veya taksitle yapılabilecek. Taksitle ödeme, biri peşin olmak üzere dört eşit taksitle ve birer yıllık dilimler halinde gerçekleşecek. Tesisin tamamının yenilenmesi halinde ise yararlanma bedeline ayrıca yüzde 25 oranında indirim uygulanacak.

Yüzde 25 oranında indirim

Satış bedeli, taşınmazın rayiç bedeli ile yatırımcının kendisinin inşa ettiği yapı ve tesislerin sadece enkaz bedeli dikkate alınarak tespit edilecek. Satış bedelleri peşin veya yüzde 30'u peşin, kalanı beş yılda ve 10 eşit taksitte ödenebilirken, beş yıl içerisinde tesisin tamamının yıkılıp yeniden inşa edilmesi halinde ise satış bedeline yüzde 25 oranında indirim imkanı sunulacak. 

Kamu taşınmazlarındaki turizm yatırımları yönetmeliği 2018!

 

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön