Ekonomi

Kamu bankaları konut kredisi limitini kıstı: Kredi ve mevduat faizlerinde sert yükseliş

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi kamu bankaları ikinci el konut kredisi almak isteyenlere verdiği kredi tutarını en dip seviyeye çekti. Kredi ve mevduat faizlerinde sert yükselişler yaşandı. İşte detaylar...Benzer şekilde kamu bankalarında şube bazlı kredi miktarı ve kredi sayısı uygulaması ile de kredi kullandırmayı azaltıcı önlemler alınmaya başladı

Bazı kamu bankaları ikinci el konut kredisi kullanımı üst limitini 150 bin TL’ye kadar düşürdü. Benzer şekilde kamu bankalarında şube bazlı kredi miktarı ve kredi sayısı uygulaması ile de kredi kullandırmayı azaltıcı önlemler alınmaya başladı.

Ekonomi yönetiminin krediler üzerinden aldığı önlemlerin maliyete yansımasıyla bir süredir yükselişte olan mevduat ve kredi faizleri ise özel bankalarda iyice yükseldi.

Kamu bankaları ikinci el konut ve tüketici kredisi büyümesini sınırlayacak adımlarının üzerini kalınlaştırmaya başladı. Hem ucuz Türk Lirası kredilere artan talep hem de BDDK başta olmak üzere alınan önlemlerin maliyet artırıcı etkisi ile kredi ve mevduat faizlerinde sert yükselişler yaşandı.

EN FAZLA 150 BİN LİRALIK KONUT KREDİSİ

Amaçlanan kredi büyümesinden farklı olarak yüksek enflasyon ortamında bireysel kredilerde aşırı hızlanma trendi ise kamu bankaları tarafından BDDK adımlarına da paralel olarak son dönemde sınırlanma yoluna gidiliyor.

Reuters'a konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir bankacı, “Bazı kamu bankaları konut kredilerinde üst limiti 150 bin  TL’ye indirdi. Bazıları ise maksimum 500,000 TL konut kredisi kullandırıyor. Bankalarda ayrıca bir likidite sıkıntısı oluşmuş durumda. TCMB’nin son düzenlemeleri sonrası bankaların sabit faizli DİBS portföylerini artırmaları likidite sıkışıklığına neden oldu. TL’de sıkışıklığın artmasının da mevduat faizlerindeki yükselişte etkisi büyük” şeklinde bilgi verdi.

Kamu bankaları konuyla ilgili bir yorum yapmadı.

Merkez Bankası, “liralaşma” kapsamında döviz mevduatı karşılığı TL sabit kuponlu tahvil tutulması yönünde adımlar atarken, teminat sisteminde TL’nin ağırlığını artırıcı adımları daha kuvvetlendirdi. Bu adımlar bankaları devasa tutarlarda sabit kuponlu uzun vadeli tahvile yönlendirdi ve likidite bu alana kaydı.

Bir diğer bankacı ise yaşanan gelişmelere ilişkin, “Enflasyon nedeniyle bireyler krediye dayalı iç tüketime yönelmiş durumda. Faizler kademeli artıştaydı ancak enflasyon yüzde 80, kredi faizi yüzde 30 olunca son üç aydır bireysel başta olmak üzere tüm kredilerde ciddi bir talep patlaması gördük. Maliyetler BDDK kararlarıyla yükseltildi” şeklinde konuştu.

BDDK, 100 bin TL üzerindeki tüketici kredileri için vade sınırını 24 aydan 12 aya düşürürken, kredi kartı asgari ödeme tutarlarını yüksek miktarlar için Haziran başında artırmıştı. Ayrıca konut kredilerinde de 10 milyon TL üzeri değer için kredi kullanımı yasaklandı, değere göre limit koydu.

Kredilerde artan maliyetlerin yansıdığı TL mevduat faizleri yüzde 25’lere doğru hızla ilerliyor.  Dolar mevduatlarda geçen aylarda yüzde 5 seviyesinde olan faiz bazı bankalarda yüzde 6,5’in üzerine çıktı, euro mevduatlarda ise bu oran yüzde 5 sınırında.

Bankacılık sektöründede bireysel ve ticari kredi faizleri de yükselişini sürdürüyor. Bir ara yüzde 20’ye kadar gerileyen ticari kredi faizleri şu an yüzde 30-40 aralığında geziyor.

TÜKETİCİ KREDİSİNDE BÜYÜME HIZI YÜZDE 60

İktidarın ekonomi politikalarında cari açığı azaltmak adına istihdam ve ihracat odaklı kurumsal krediler teşvik ediliyor ancak düşük faiz politikası nedeniyle Türk lirasında değerini koruyamayan bireyseller ise iç tüketimi canlandıracak şekilde yüksek kredi kullanımına yöneliyor.

Bankacılar 13 haftalık kurdan arındırılmış bakıldığında tüketici kredilerinde büyüme hızının nisan sonundaki yüzde 30’lardan haziran sonu itibarıyla yüzde 60’a ulaştığına vurgu yapıyor. Aynı dönemde ticari kredilerde ise büyüme hızı yüzde 55’ten yüzde 40’a doğru düştü.

Kredi kulanımında kısıtlama getiren düzenleme BDDK tarafından güncellendi! İlk düzenleme doları düşürmüştü

Memur ve emeklilere Kurban Bayramı'nda maaş ödeme takvimi belli oldu! Emekli ve memurlar kaç lira alacak?

Cumhuriyet tarihinde 104 yıl aradan sonra bir ilk gerçekleşti! Reşat altını yeniden basıldı Reşat altını nedir?

FED faiz kararını açıkladı: Dolar bugünden sonra 18 liraya kadar çıkabilir uyarısı

TOKİ aylık 1442 liraya konut satış duyurusu yaptı! TOKİ'nin ucuz konutlarına sahip olmak isteyenler dikkat

27 bin 500 lira maaşla binlerce işçi alımı başladı! Almanya işçi alım ilanıyla işe ihtiyacı olanlara büyük piyango

İslam Memiş dolar ve altındaki hızlı hareketlerinin gizli nedenini açıkladı! Tarihi rekorun ucu göründü