27 / 08 / 2024

Kamu bankalarından düşük faizli konut kredisi hamlesi! Oranlar ortaya çıktı!

Kamu bankalarından düşük faizli konut kredisi hamlesi! Oranlar ortaya çıktı!

Sektör kaynakları tarafından kamu bankalarının düşük faizli konut kredisi kampanyası başlatacağı hatta faiz oranlarının da belli olduğu aktarıldı.



Uzun  zamandır beklenen düşük faizli konut kredisi kampanyasında sona gelindi. Kamu bankaları tarafından sunulacak krediler, ev sahibi olmak isteyenlerin yüzünü güldürecek. 

İLK KEZ EV ALACAKLAR İÇİN 1,49 FAİZLİ KREDİ

Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım bankaları, aylık yüzde 1,49 faiz oranıyla ilk kez ev alacaklara verilecek.

FAİZLER NEREDEYSE YARIYA DÜŞECEK

Merkez Bankası tarafından paylaşılan verilere göre; Türkiye’de ortalama konut kredisi faizi şu anda yüzde 3.6 seviyesinde. Kamu bankalarının sunacağı yüzde 1.49 faiz oranı, mevcut oranların neredeyse yarısı kadar olduğu belirtildi. Bu faiz oranı ev sahibi olmak isteyenlere büyük bir fırsat sunacak. 

Kamu bankalarından düşük faizli konut kredisi hamlesi! Oranlar ortaya çıktı!

1 MİLYON KONUT KREDİSİ ÇEKEN NE KADAR ÖDEYECEK?

Yeni konut kampanyası kapsamında 1 milyon TL konut kredisi kullanan bir kişi,  aylık 17 bin 900 TL taksit ödeyerek ev sahibi olabilecek. Eğer kampanyadan yararlanmazsa, aynı kredi için aylık ödemesi gereken tutar 36 bin 500 TL’yi ulaşacak.

DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİNDEN KİMLER YARARLANABİLECEK

Düşük faizli ve uzun vadeli konut kredilerinden herkes yararlanamayacak. Öncelikli hedef, daha önce hiç ev sahibi olmamış yeni evli çiftler olacak. Ayrıca, daha önce evi olan ancak 6 ay önce evini satmış olanlar da kampanyadan yararlanabilecek.

Kamu bankalarından düşük faizli konut kredisi hamlesi! Oranlar ortaya çıktı!

KREDİ İLE KONUT SATIŞLARI DURMA NOKTASINA GELDİ

Türkiye’de faizler Haziran 2023‘ten itibaren yükselmeye başladı. Faizlerin yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 50’lere fırlaması, inşaat sektörünü olumsuz etkiledi.

Mayıs 2023’te aylık yüzde 1,40 olan konut kredisi faizleri, sadece 10 ayda 2,5 kat artışla yüzde 3,6 seviyesine yükseldi. Bu durum, kredili kont satışların neredeyse durmasına getirdi. 

YÜKSEK FAİZLER VATANDAŞI KONUTTAN UZAKLAŞTIRDI

Faiz artışları, inşaat malzemeleri ve işçilik maliyetlerinin de yükselmesine neden oldu.  Borsalideri.com'da yer alan habere göre bu durum, inşaat projelerinin kârlılığını düşürdü ve bazı projelerin ertelenmesine veya iptal edilmesine yol açtı. Yüksek faizler, yatırımcıları da mevduat, altın, döviz gibi daha az riskli ve yüksek getirili yatırım araçlarına yönlendirdi.

Bu gelişmeler, konut satışlarının düşmesine ve sektörde ciddi bir durgunluğa neden oldu. İnşaat şirketleri, ürettikleri projeleri satamadıkları için de ciddi bir konut stoğu oluştu. Söz konusu  kampanyanın, konut satışlarını artırarak inşaat sektörünü canlandırması bekleniyor.

Paranız mevduatta değerlensin diye beklemeyin, yarın istediğiniz evi bulamayabilirsiniz!

'Alacağım ev pahalı mı, uygun mu?' diye merak edenler dikkat! Konutun gerçek değeri hesaplandı! 

Gayrimenkulde arsa dönemi! Arsa yatırımı riskli mi? Arsa alırken nelere dikkat edilmeli? 

Ucuz ev kiralamak isteyenlere flaş uyarı: Sakın bu tuzağa düşmeyin!


 


Geri Dön