Kamu ihalelerinin yabancı para birimi ile yapılması mecliste!
Bazı kamu ihalelerinin yabancı para birimi ile yapılması TBMM gündemine taşındı. İyi Partili Çıray, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...
İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çınar, bazı kamu ihalelerinin yabancı para birimi ile yapılmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Çınar, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
İYİ Parti'li Çınar, ''24 Haziran genel seçimleri öncesinde döviz kurunda yaşanan hızlı yükselişler ile birlikte başta ABD doları ve Avro olmak üzere dünyanın pek çok para birimine karşı Türk Lirası'nda büyük bir gerileme olmuştur. O dönemde alman önlemler kapsamında "Kamu İhale Kurumu" tarafından bir düzenleme yapılmış, 29.11.2016 tarih ve 29903 sayılı Resmi Gazetede de yayınlanmıştır. Bu düzenleme ile yabancı para birimi üzerinden teklif verilen ihalelerin uygulanmasına son verilmişti. İlgili düzenlemede "Kamu Kurum ve Kuruluşları, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihalelerde yalnızca Türk lirası üzerinden teklif alacak ve Türk Lirası sözleşme yapacaktır." hükmü getirilmiştir.'' diye konuştu.
''Fakat medyaya örnekleriyle yansıdığı gibi bazı ihalelerde bu düzenleme dikkate alınmamış ve sözleşmeler döviz üzerinden yapılmıştır. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kilis'te 300 yataklı Hastane Yapım Tıbbi Ekipman Mefruşat Alım İşi için ilanı 19.09.2018 tarihinde yayımlanan ve 04 Aralık 2018 tarihi saat 14.30 da Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğünün Çankaya Bilkent adresinde gerçekleştirilen ihaleninrbedeli 47 Milyon 343 Bin EURO olarak belirlenmiştir'' diyen Çıray, ''Yine T.C. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü'nü^n ilanını 25.10.2018'de verip, 12.12.2018 tarihinde gerçekleştirdiği ihale 5 Milyon 763 bin DolârbgüeTİle verilmiştir. Bu çerçevede aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İç Tüzüğü'nün 96. Maddeleri uyarınca Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK tarafından, yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' açıklamasında bulundu.
Aytun Çınar'ın soruları:
1. Döviz kurunun hızla yükselmesine yol açan faktörlerle mücadeleye son mu verilmiştir?
2. 29.11.2016 yılında ilgili kanun üzerinde yapılan değişiklik olmasına rağmen İhalelerin Döviz ile yapılmayacağı kanun ile belirlenmişken, döviz ile neden ihale yapılmaktadır?
3. Kanuna aykırı olarak düzenlenmiş bu ihalelerin sorumluları hakkında herhangi bir tahkikat yürütülmekte midir?
4. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kaç ihale döviz cinsinden gerçekleştirilmiştir?
5. Belirtilen düzenlemeden bazı kamu kurumlan vareste mi tutulmuştur?
6. Mevcut ekonomik şartlarda iş yapımı süresinde döviz kurları yükseldiği zaman kamu zarara uğramayacak mıdır?