Kamu işçilerinin zam pazarlığında son dakika! 700 bini aşkın kamu işçisi dikkat! Yüzde 15 refah payı ve yüzde 45 zam...
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 700 bini aşkın kamu işçisini ilgilendiren sözleşme görüşmeleri kapsamında zam taleplerini peş peşe açıkladı. Kamu işçilerinin zam pazarlığında son dakika! 700 bini aşkın kamu işçisini ilgilendiriyor! Yüzde 15 refah payı ve yüzde 45 zam... İki konfederasyon tarafından gerçekleştirilen ortak açıklamada, 2023-2024 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolüne ilişkin ortak taleplerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasına (TÜHİS) yollandığı ifade edildi
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 700 bini aşkın kamu işçisini ilgilendiren sözleşme görüşmeleri kapsamında zam taleplerini peş peşe açıkladı.
İki konfederasyon tarafından gerçekleştirilen ortak açıklamada, 2023-2024 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolüne ilişkin ortak taleplerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasına (TÜHİS) yollandığı ifade edildi.
Kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine 2023-2025 dönemindeki zammın belli olacağı görüşmeler için bütün gözler pazarlık masasında işverenleri temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) tarafından sunulacak teklife çevrilmişti. Konu ile ilgili ilk flaş gelişme yaşandı.
Kamu işçilerinin zam pazarlığında son dakika! 700 bini aşkın kamu işçisini ilgilendiriyor! Yüzde 15 refah payı ve yüzde 45 zam...
Açıklamadaki talepler arasında ilk sırada, toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri 15 bin Türk Lirası'ndan düşük olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerinin 15 bin TL'ye kadar yükseltilmesi yer alıyor.
İşçilerin ücretlerinin 15 bin Türk Lirası taban ücrete yükseltilmesinden sonra, tüm ücretlere yüzde 15 oranında refah payı eklenmesi de talep edildi.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından yapılan ortak açıklamada, "Refah payı ilave edildikten sonra, toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki (aylık/günlük/saatlik) brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere birinci altı ay için yüzde 45 oranında zam yapılacak" denildi ve diğer altı aylık dönemlerde, işçilerin aldıkları brüt çıplak ücretlerine (aylık/günlük/saatlik) yüzde 5 fazlası oranında zam uygulanacağı ifade edildi.
"Toplu iş sözleşmelerinde 6772 sayılı Kanuna göre ödenen ilave tediye, kapsamdaki tüm işçilere (Belediye şirketleri ve il özel idare şirketleri dahil) ödenir" ifadelerine yer verilen açıklamada, iş bu ilave tediye dışında işçilere toplu iş sözleşmesi ile ödenen ikramiye gün sayısı 60 günden az olan iş yerlerinde, ikramiye gün sayısının 60 güne tamamlanacağı da belirtildi.
İki konfederasyon tarafından yapılan açıklama "Toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilere, sosyal yardım olarak 2023 yılı için her ay net 2 bin 500 lira, 2024 yılı için her ay net 3 bin 500 lira olarak ödenecek" denilerek sonlandırıldı.
Böylece, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 700 bini aşkın kamu işçisini ilgilendiren sözleşme görüşmelerinde taban ücretlerin brüt 15 bin TL'ye çıkartılması, tüm ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi ve 1'nci ay yüzde 45 zam yapılması talebini gündeme taşımış oldu.
9 Mart tarihinde AK Parti Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, ziyaretinin ardından, "Bir an evvel, seçimden evvel, 700 bin işçinin kamu sözleşmesinin bitmesini istiyoruz. Toplumun talebi bu, benim, TÜRK-İŞ yönetiminin talebi bu" açıklamasında bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bir araya gelen Atalay, yine konuyu masaya yatırmış ve bu görüşmede de sürecin hızlandırılıp sözleşmenin bu ay içerisinde sonuçlanması talebinde bulunmuştu.