Ekonomi

Kamu müteahhitleri fiyat farkı çözümü bekliyor! Son hesaplama beklentileri karşılamadı

Türkiye'de kamuya iş yapan müeahhitler son dönemde artan maliyetler yüzünden ağır br yükün altında kaldı. Türkiye Müteahhitler Birliği yaşanan sorunu 'Fiyat farkı çözümü bekliyoruz' diyerek açıkladı." ifadesini kullandı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Rusya-Ukrayna savaşıyla müteahhitlerin ağırlaşan maliyet artışı baskısı altında olduğunu bildirerek, "Çok sayıdaki kamu müteahhidinin ayakta kalabilmek adına ümidi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenecek fiyat farkı çözümüne kalmıştır." ifadesini kullandı.

Birlikten yapılan açıklamada, müteahhitlerin yükselen maliyetleri nedeniyle zor durumda kalması üzerine kamu projeleri için 24 Şubat 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ek fiyat farkı düzenlemesinin sektörün içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları gidermenin çok uzağında kaldığı aktarıldı.

Rusya-Ukrayna savaş ile girdi maliyetlerindeki artışın katlanarak devam ettiğine işaret edilen açıklamada, TBMM'de kabul edilen torba yasaya eklenen önergeyle kamu projeleri için yeni fiyat farkı ve tasfiye hakkı getirildiği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TMB Başkanı Eren, düzenlemeyle getirilen tasfiye hakkı için projelerde öngörülen yüzde 15 ilerleme oranının mevcut ihtiyaca cevap vermekte yetersiz olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Bununla birlikte bu düzenleme kapsamında tatmin edici bir fiyat farkı uygulaması ile zaten son çare olan tasfiyeye gerek kalmayabilecektir. Çok sayıdaki kamu müteahhidinin ayakta kalabilmek adına ümidi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenecek fiyat farkı çözümüne kalmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın, mevcut artışlar ve devam etmekte olan enflasyonu göz önünde bulunduran bir değerlendirme ile bu oranları karşılayacak bir fiyat düzenlemesini takdir etmelerini tüm sektör adına diliyorum."

24 ŞUBAT TARİHİNDE RESMİ GAZETE'DE YAYINLANAN FİYAT FARKI DÜZENLEMESİ NEYİ KAPSIYOR?

4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na eklenen geçici 5. maddeye (Ek Fiyat Farkı ve/veya Sözleşmelerin Devri) ilişkin uygulama esasları 24.02.2022 Tarihli ve 31760 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Düzenlemeye göre; 22.01.2022 Tarihinden önce fesih edilen veya tasfiye olan işler için fiyat farkı hesaplaması yapılmayacak.

İşte detaylar:

EK fiyat farkı 01.12.2021 tarihinden önce ihalesi yapılan, 22.01.2022 tarihi itibari ile devam eden veya bu tarihten önce fesih veya tasfiye edilmeksizin kabulü/geçici kabulü yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerini kapsar.

Ek fiyat farkı, 01.07.2021 – 31.12.2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen iş kısımları için hesaplanacaktır. Bu dönem dışında yapılan işer için ek fiyat farkı hesabı yapılmayacaktır.

22.01.2022 Tarihinden önce fesih edilen veya tasfiye olan işler için geçici 5.madde kapsamında ek fiyat farkı hesabı yapılmacak.

Ek fiyat farkı, yüklenicinin talebi doğrultusunda hesaplanacaktır. Bu nedenle ek fiyat farkı hesaplanabilmesi için yüklenici firmanın 25.03.2022 tarihine kadar ilgili idareye yazılı olarak başvurması gerekir. Yüklenici firma belirtilen tarihe kadar yazılı başvuruda bulunmaz ise ek fiyat farkı hakkını kaybetmiş olacaktır.

Sözleşmesi 01.07.2021 tarihinden önce sona eren fakat yüklenici kusuru nedeniyle cezalı çalışmaya düşen işlerde ek fiyat farkı hesaplanmayacak.

Sözleşmesi 01.07.2021 tarihinden önce sona eren fakat mücbir sebep halleri ve idare kaynaklı süre uzatımı nedeniyle süre uzatımı verilen işlerde 01.07.2021-31.12.2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen işler için ek fiyat farkı hesaplanacak.

Fiyat farkıhesaplaması Fe: An x E x (Pn-1) formülüne göre hesaplanacak ve formül değişkenleri de;

An: Uygulama ayı hakediş tutarı

E: Bu değer fiyat farkı verilen ve verilmeyen işlere göre değişiklik göstermektedir.
– Fiyat farkı verilmeyen sözleşmelerde: 0,56
– Genel Endeks üzerinden fiyat farkı verilen sözleşmelerde : 0,41
– Ağırlık Oranları Üzerinden fiyat farkı verilen sözleşmelerde: 0,33 sabit katsayısı

Pn: Temel endeksler, güncel endeksler ve akaryakıt bayi satış fiyatları ile a, b1, b2, b3.1, b3.2, b4, b5 ve c katsayılarının ilgili formüllere uygulanması sonucu bulunan fiyat farkı katsayısını ifade eder.