Kamu yatırımlarına 'demir'den engel
Tim-Se Genel Başkanı Aygün, inşaat demiri fiyatlarına yılbaşından bu yana gelen yüzde 50'ye varan zamlar nedeniyle, kamuya sabit fiyatlarla iş yapan müteahhitlerin iflasın eşiğine geldiğini söyledi.
İnşaat demiri fiyatlarına yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 50 zam geldiğini kaydeden Aygün, 'Kamuya sabit fiyatlarla iş yapan müteahhitler iflasın eşiğine gelmiştir.Toptan Eşya Fiyat Endeksine göre fiyat farkı alan müteahhitlerin toplam inşat maliyetinde yüzde 15' i bulan demir fiyatlarındaki yüzde 50'lere varan fiyat artışı nedeniyle kamuya yapılan inşaatların bitirilmesi mümkün değildir" dedi.
Türk-İnşa Genel Başkanı Vedat Alver ile ortak bir basın açıklaması yapan Aygün, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın 2008 Yılı rayiçlerinde 800 YTL/ ton olarak yer alan inşaat demirinin Mart 2008 itibariyle 1.500 YTL/ton seviyesine gelmesinde demir çelik üreticilerinin tekelci zihniyetinin rol oynadığını belirterek konuyla ilgili olarak ilgili makamlar nezdinde girişimlerde bulunduklarını da açıkladı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın konu ile ilgili olarak acilen TÜFE'deki artış oranlarına göre değil, malzeme fiyatları artışına göre bir Fiyat Farkı Kararnamesi çıkarması gerektiğine dikkat çeken Aygün, aksi halde inşaatları durduracaklarını vurguladı.
Tuz biber oldu
Demir-Çelik fiyatlarının yükselmesinin inşaat sektörünü fazla etkilemeyeceğini söyleyen Canan Yapı Genel Müdürü Ali Rıza Kılıç, 'Demir-çelik, inşaat sektöründe toplam maliyetler içerisinde yüzde 3-5 oranına sahip. Demir fiyatlarında meydana gelecek yüzde 40'lık bir artışın inşaat sektörüne yansıması toplamda yüzde bir civarlarında olacaktır. Ama çok kötü giden inşaat sektörü için bu artış tuz biber oldu' dedi
2005 yılında yüzde 21 büyüdü
Ortak basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi: 'Türkiye ekonomisi 2001 krizinden bu yana kesintisiz bir büyüme gösterirken, bu büyümenin yaklaşık on yıldır sürekli küçülen inşaat sektörüne yansıması ise ancak 2005 yılında gerçekleşti. 2005 yılında yüzde 21,5 büyüme ile tüm sektörler arasında birinci sıraya yükselen inşaat sektöründeki bu büyüme kamu yatırımlarının durduğu bir dönemde gerçekleşti. Büyümenin en önemli faktörü, konut kredilerinin düşmesi, mortgage rüzgarı ile özel konut projelerindeki artış ve TOKİ' nin başlattığı konut projelerinden kaynaklanmaktadır.
Yükselişin nedeni
Demir-Çelik hisse senetlerinde meydana gelen yükselişi uluslararası piyasadaki demir fiyatlarının yükselişine bağlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, 'Demir fiyatları uluslararası piyasada yüksek seviyelerde seyrediyor. İç piyasada gerçekleşen demir-çelik hisse senetlerindeki yükselişin nedeni uluslararası piyasadaki demir-çelik fiyatlarının yüksekliğinin iç piyasaya yansımasıdır' dedi.
(Yenişafak)