06 / 05 / 2024

Kamuda lojman ve taşıt saltanatı bitmek bilmiyor!

Kamuda lojman ve taşıt saltanatı bitmek bilmiyor!

Türkiye, kamu kurumlarının lojman, sosyal tesis ve taşıt sayısı yönünden, dünya rekoruna sahip. Bu rekortmenliğini hiçbir ülkeye bırakmadı, bırakmıyor ve bu gidişle de bırakmayacak



Türkiye, kamu kurumlarının lojman, sosyal tesis ve taşıt sayısı yönünden, dünya rekoruna sahip. Bu rekortmenliğini hiçbir ülkeye bırakmadı, bırakmıyor ve bu gidişle de bırakmayacak.

LOJMANLAR YİNE ARTTI
2011 yılı Haziran ayı itibariyle, lojman sayısı 2010 yılının aynı dönemine göre artmaya devam etti. Lojman sayısı bakımından sıralamada; Emniyet Genel Müdürlüğü (46.200), Milli Eğitim Bakanlığı (43.785), Milli Savunma Bakanlığı (41.995), Jandarma Genel Komutanlığı (19.693) ve Sağlık Bakanlığı (20.453) ilk 5'i oluşturuyor.
Bu arada Cumhurbaşkanlığı'nın 367 lojmanı, Başbakanlığın 639 lojmanı, 1 sosyal tesisi, TBMM'nin 466 lojmanı ve 10 sosyal tesisi bulunuyor.

Üniversitelerde ise, Atatürk Üniversitesi'nin 1.038 lojmanı, 3 sosyal tesisi, ODTÜ'nün 477 lojmanı ve 6 sosyal tesisi, İTÜ'nün 528 lojmanı ve 3 sosyal tesisi, Harran Üniversitesinin 228 lojmanı ve 2 sosyal tesisi, Gazi Üniversitesi'nin 88 lojmanı ve 7 sosyal tesisi, Hitit Üniversitesi'nin de sadece 1 lojmanı var. Hacettepe Üniversitesi'nin ise lojmanı yok, bir sosyal tesisi var.
Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlardan, SPK (146 lojman, 2 sosyal tesis) ve Rekabet Kurumu'nun (244 lojman) dışında; RTÜK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, BDDK, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'na ait lojman ve sosyal tesis yok. Ancak üst kurulların büyük kısmı çalışanlarına ve yöneticilere, ciddi tutarda "kira yardımı" ödüyor.

Mevcut uygulamada, lojman olayı, devlette kayırmacılığı ve adaletsizliği beraberinde getiriyor. Herkese lojman sağlanamadığı için kamu görevlileri arasında eşitsizlik yaratılmış oluyor.

TAŞIT SAYISI 8-10 KAT
Kamuya ait taşıt sayısı; Japonya'da 10, İngiltere'de 12, Almanya'da 11, Fransa'da ise 9 bin adet. Türkiye'ye gelince, kamuya ait tam 86.479 taşıt var. Bu ise yukarıda belirtilen ülkelerdeki taşıt sayısının 8-10 katı civarında!
Zaman zaman "kamuda taşıt saltanatına son verdik (ya da) vereceğiz" denilmesine rağmen, taşıt sayısında ciddi bir azalma göze çarpmıyor. Hatta kiralanan araçlar da göz önüne alındığında, sürekli artıyor. Olayın, bakım-onarım, yakıt maliyeti boyutunun yanı sıra özel işlerde kullanılma boyutu da var.
Kamudaki savurganlık ve israfın göstergelerinden biri olan lojman ve makam aracı olayına, çok özellikli durumlar ve kurumlar dışında son verilmesinde yarar var.

Şükrü Kızılot/Hürriyet


Geri Dön