Sektörel

Kamuda yapılan kiralamalar ve tasarruf tedbirleri mecliste!

CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, kamuda yapılan kiralamalara ve tasarruf tedbirlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Bektaşoğlu sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.

 


CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, kamuda yapılan kiralamalara ve tasarruf tedbirlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Bektaşoğlu sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Bektaşoğlu önergesinde "AKP İktidarları döneminde, kamuda her dönem başlatıldığı ifade edilen tasarruf tedbirlerine ilişkin zatıâlinizin son açıklaması geçtiğimiz aralık ayında olmuştur. Şimdi ise, Maliye Bakanı Naci Ağbal imzalı, üniversite rektörlüklerine gönderilen genelgede, duvar saati, ahşap, cam ve porselen ürünleri, çanta, ajanda, masa isimliği-takvimi, anahtarlık, kalem, harici bellek ve benzeri eşantiyon harcamasının yapılmayarak tasarruf sağlanacağı ifadelerine yer verilmektedir." dedi.


"Hal bu ki; tasarruf seferberliğine yönelik yayımlanan genelgelerin, asıl tasarruf sağlanabilecek harcamalarda uygulanmadığının en önemli göstergesi, kamu hizmet binaları, araç , lojman ve konut kiralan olmak üzere lüks harcama kalemlerinde tasarrufa yönelik dikkat çekici hiç bir uygulamanın hayata geçirilmemiş olmasıdır.


Tasarruf sözcüğünü ağzından düşürmeyen hükümetinizin bu hususta sarf ettiği sözlerin karşılığım yerine getirememesinin asıl sebebinin kiralama konusundaki alış verişinin büyük bir kısmını AKP'li kişi ve özel kuruluşlar üzerinden yapılması iddiasıdır." şeklinde açıklamalarda bulunan Bektaşoğlu 8 soru sordu.


Bektaşoğlu'nun soruları

1. Kamuda kiralama yöntemiyle hizmet verilen bina, araç, lojman, servis ve diğer kiralama kalemleri itibarıyla sayısal veriler ne şekildedir?


2. TBMN, Başbakanlık ve diğer Bakanlıklar olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları hizmet binası, taşıt, lojman, personel servisi, uçak ve helikopter ve diğer kiralama giderlerinde AKP İktidarları döneminde yıllar itibarıyla devlet kasasından ödenen miktarlar ne şekildedir?


3. Bakanlıkların kira giderlerinin illere göre dağılımı ne şekildedir? Ankara da kamu hizmet binalarının yansında devletin kiracı durumda olduğu iddiası doğru mudur?


4. Kamu tasarruf tedbirleri uygulamalarında bu husus dikkate alınmakta mıdır? Hangi Bakanlık ve bağlı kurum kuruşları bu harcamalarında savurgan davranmaktadır? Bu hususta tespitleriniz ve buna yönelik tedbirleriniz olmuş mudur?


5. Darbe girişimi ardından kamu harcamalarının azaltan hükümetiniz, başta hizmet binası ve taşıt olmak üzere her geçen gün artan kira giderlerine niçin dokunmamaktadır?


6. Adı Bireysel Emeklilik olarak duyurulan Bireysel Tasarruf Sistemine asgari ücretle geçimini sağlayan vatandaşımıza kadar tüm çalışanları zorunlu olarak dâhil etme kararı alan hükümetiniz, konu kamunun lüks harcamalarından tasarruf etmeye geldiğinde neden imtina etmektedir? En yoksul çalışana dahi tasarrufu zorunlu tutan hükümetinizin kamu hizmetlerinde özellikle imtiyazlı bir sınıfın lüks harcamalarında her yıl katlanan oranda artışa müsaade etmesini izah edebilir misiniz?


7. Bahsi geçen kira sözleşmelerinin AKP Üyesi Müteahhit, firma ve şirket sahipleri ile yapıldı iddiaları ve tasarruf tedbirlerinin uygulanmasında en büyük engelin bu olduğu iddialarına yanıt verir misiniz?


8. Kamu hizmetlerinin kiralık taşıt ve binalarla gerçekleştirme politikasına ne kadar daha devam edilecektir?