Kent Haberleri

Kamudaki işçilerin zam pazarlığında tarih verildi! Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu işçilerinin zammını o tarihte açıklayacak

Kamudaki işlerin zam pazarlığında, tüm dikkatler açıklama yapılacak tarihe çevrildi. İş ve Sigorta Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.  İşçi ve işveren tarafları arasında taban ücret ve yüzdelik zam pazarlıkları devam ederken, uzman isimden çarpıcı bir açıklama geldi

Kamuda çalışan 700 binden fazla işçi dört gözle maaşlarına gelecek zammı bekliyor. İşçi ve işveren tarafları arasında taban ücret ve yüzdelik zam pazarlıkları devam ederken, uzman isimden çarpıcı bir açıklama geldi. 

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında, 700 bini aşkın işçiyi ilgilendiren zam pazarlığı sonucu dört gözle bekleniyor. 

Zam görüşmeleri için iş tarafını TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, işveren tarafını Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) temsil ediyor. 

İşçi ve işveren arasında ikramiye konusunda mutabakat sağlanırken, taban ücret ve yüzdelik zam konusu ile ilgili anlaşmaya varılamamıştı. 

Kamudaki işçilerin zam pazarlığında tarih verildi! Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu işçilerinin zammını o tarihte açıklayacak

Posta Gazetesi'nden İpek Alemdar'ın haberine göre; TÜHİS aylık brüt taban ücret için 11 bin 500 Türk Lirası teklifte bulunurken,  işçi tarafı ise brüt taban ücretin 15 bin Türk Lirası'na çıkarılması konusunda ısrarcı oldu.

İş ve Sigorta Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, işçi ve işveren tarafları arasında masadaki zam görüşmeleri ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. 

Nayır, masadaki formül ile ilgili olarak "Kamu işçileri ile ilgili iki yılda bir tekil yıllarda toplu iş sözleşmesi yapılıyor. Hem 2023-2025 yılları arasındaki maaş artışları hem de sosyal haklarla ilgili süreç devam ediyor. Masada 2 tane formül var" açıklamasında bulundu ve en başta memurların 15 bin liralık taban ücret talep ettiklerini dile getirdi. 

Bunun  yüzde 15’lik refah payı ve yüzde 45’lik zam talebi olduğunu aktaran Nayır, "Yıllık artışların da buna göre değerlendirilmesini istiyorlardı. 700 bin kişi bu düzenlemeyi bekliyor. Taşeronları da dahil edersek 800 bin kişiye dayanan ciddi bir kitleden bahsediyoruz. 8 bin 500 liralık bir asgari ücret gerçeği var" ifadelerine yer verdi. 

Temmuz ayında asgari ücrete zam gelip gelmeyeceğinin de merakla beklendiğinin altını çizen İş ve Sigorta Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, "En düşük emekli maaşı da 7 bin 500 TL oldu. Böyle olunca asgari ücretli de sigortalı çalışan da temmuz ayında ara zam beklentisine giriyor" diye konuştu. 

Bu gelişmeler sebebiyle masadaki pazarlığın çetin bir noktaya geldiğine vurgu yapan Nayır, "Masada uzlaşı noktasında da bir formül öne çıkıyor. İşçi tarafının istediği 15 bin liralık net kısım 15 liralık brüt olmak üzere konuşuluyor. 15 bin liralık brüt ücrette işçinin eline 12 bin 75 lira para geçmiş olacak" açıklamasında bulundu. 

Bu durumun gerçekleşmesi halinde, alınan kulis bilgilerine göre işçi tarafından da yüzde 15’lik bir refah payı beklentisi olacağını aktaran Nayır, bu şekilde en düşük ücretin de 13 bin 800 lira olacağını belirtti. Nayır, açıklamasında "Bu rakamda da uzlaşılacak gibi duruyor. Kamu personelinin son dönemlerdeki yoğunluğu göz önünde bulundurulursa daha düşük bir rakam olmayacağı bekleniyor" diye konuştu. 

İş ve Sigorta Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, konuyla ilgili açıklamasında, toplu iş sözleşmesi ile ilgili müjdenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanma ihtimali olduğuna dikkat çekerek, "Pazarlık süreci normal şartlarda ocak ayında başlayan bir süreçti. Şubat ayında netleşmesi bekleniyordu. En geç mart ayında da imza altına alınması bekleniyordu" diyerek, depremler sebebiyle görüşmelere ara verildiğinin ve takvimde bir aylık kayma yaşandığının altını çizdi. 

"Gözler 20 Nisan 2023 tarihine çevrilmiş durumda" diyen Nayır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu tarihte açıklama yapmasının beklendiğini söyledi.

Dolar önce 26 TL ardından 32 TL olacak! Net açıklama geldi! Tarih belli oldu! Duymadım görmedim demeyin!

Yuki elektrikli Tria Nisan fiyatları peş peşe belli oldu! Yuki üç tekerlekli Tria ne kadar? 11 Nisan 2023 fiyat listesi

Asgari ücrete ara zam ne zaman gelecek? Çalışanları buz kestiren haber! Asgari ücret zammında son dakika!