Emlak Terimleri

Kamulaştırma bilirkişi raporu!

Kamulaştırma davalarında yemin ederek göreve başlayan bilirkişilerin hazırladığı raporlarda bulunması gereken asgari bilgiler nelerdir? Bilirkişiler raporu ne zaman ve nasıl sunar? İşte kamulaştırma bilirkişi raporu özellikleri..

Kamulaştırma bilirkişi raporu!

Kamulaştırma davalarında görev alacak bilirkişiler yemin ederek görev alıyor. Kamulaştırma davaları yönetmeliğine göre bilirkişiler, toplumsal sorumluluk bilinci ile görev yapmak, doğruyu beyan etmek, tarafsız davranmak ve görevini özenle yerine getirmek, herkesin üzerinde birleşebileceği, kabul edilebilir, objektif ve bilimsel  görüş bildirmek,  sübjektif değerlendirmelerden kaçınmak zorunda oluyor.

             

Bilirkişi raporlarının sunulması

Bilirkişi kurulu, kamulaştırılacak gayrimenkul mal ve kaynak ile emsal gayrimenkullerin bulunduğu yere mahkeme heyeti ile birlikte giderek, hazır bulunan ilgilileri de dinledikten sonra, gayrimenkul mal veya kaynağın değerini belirleyen gerekçeli raporunu on beş gün içinde mahkemeye vermesi gerekiyor.


Bilirkişilerce yapılan değer tespitinde, idarece belgelerin mahkemeye verildiği gün esas tutuluyor.

             

Kamulaştırma bilirkişi raporu özellikleri

Bilirkişi raporlarında bulunması gereken asgari bilgiler şu şekilde sıralanıyor:


Kamulaştırılacak gayrimenkul mal veya kaynağın; cins ve nevinin, yüz ölçümünün, kıymetini etkileyebilecek bütün nitelik ve unsurlarının ve her unsurun ayrı ayrı değerinin, varsa vergi beyanının, kamulaştırma tarihindeki resmî makamlarca yapılmış kıymet takdirinin, arazi olması hâlinde kamulaştırma tarihindeki mevkii ve şartlarına göre ve olduğu gibi kullanılması hâlinde getireceği net gelirinin, arsa olması halinde kamulaştırma gününden önceki özel amacı olmayan  emsal satışlara göre  satış  değerinin, yapı olması halinde resmî birim fiyatlarının, yapı maliyet hesaplarının ve yıpranma payının,

            

Bedele etki eden tüm kanunî verilerin, imar verilerinin, gayrimenkulün özgün nitelik ve kullanım şeklinin, değeri etkileyen hak ve yükümlülüklerin, gayrimenkul üzerindeki aynî ve şahsî irtifak haklarının ve gayrimenkul mükellefiyetlerinin, kadastro ve aplikasyon bilgilerinin, millî bir gayrimenkul bilgi sistemi için gereken verileri içeren özet bilgi formunun,

            

Bedelin tespitinde etkili olacak diğer objektif ölçülerin 

ayrı ayrı irdelenmesi ve belirtilmesi şarttır.

            

Raporlarda, bütün bu unsurların cevapları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle ve ilgililerin beyanları da dikkate alınarak, herkesçe  anlaşılabilir  nitelikte  gerekçeli değerlendirme neticesinde hazırlanarak kamulaştırılacak gayrimenkul mal veya kaynağın değeri açık ve net olarak belirtilir.

             

Bu asgari bilgileri içermeyen bilirkişi raporlarının mahkemeye sunulması halinde, tarafların itirazı üzerine veya mahkemelerce resen ek rapor istenilebilir.



Kamulaştırma davalarında bilirkişi olarak görev yapacakların nitelikleri!