Emlak Terimleri

Kamulaştırma süreci nasıl işler?

Kamulaştırma süreci nasıl işler sorusunun cevabı olarak ilk aşamada idarenin kamulaştırma kararı alması gerekiyor. Bu kararla kamulaştırma süreci başlıyor ve devamında yapılanlar aşağıda yer alıyor...


Kamulaştırma süreci nasıl işler? 


Kamulaştırmayı yapacak olan idarenin kamu yararı kararını alması ve bu kararın ilgili merci tarafından onaylanması ile kamulaştırma süreci başlıyor. 


İdare, kamulaştırılacak olan taşınmaz malların sınırını, yüzölçümünü ve cinsini gösteren, ölçekli plan yapar veya yaptırır. İdare, kamulaştırılacak olan malların sahiplerini (malikleri) ve bunların adreslerini, tapu, vergi ve nüfus kayıtları üzerinden yapacağı araştırmalar yolu ile tespit eder. İdare, kamulaştırma kararı verdikten sonra, kamulaştırmaya konu taşınmazların kayıtlı olduğu tapu sicil müdürlüğüne yazı yazarak söz konusu taşınmazlar üzerine "kamulaştırma şerhi" konmasını talep eder. İdare, kamulaştıracağı taşınmazların değerini belirlemek için kendi bünyesi içerisinde bir veya birden fazla "kıymet takdir komisyonu" görevlendirir. Kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenen değerler tahmini değerlerdir. Bu değerlerin olası davalar kapsamında artırılması mümkündür.

İdare, kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenecek olan tahmini bedel üzerinden pazarlıkla satın alma (veya trampa) işlemlerini yürütmek ve sonuçlandırmak üzere kendi bünyesi içinden bir veya birden fazla "uzlaşma komisyonu" görevlendirilir. İdare, kamulaştırılması kararlaştırılan taşınmaz malın malikine, kıymet takdir komisyonunca tespit edilen tahmini bedeli belirtmeksizin, resmi taahhütlü bir yazı yazarak, söz konusu taşınmazı, bedelini peşin (veya kanunun öngördüğü hallerde taksitle) ödemek suretiyle pazarlıkla satın almak istediğini veya idareye ait başka bir taşınmaz malla değiş tokuş ederek trampa yoluyla devralmak istediğini bildirir. Taşınmaz mal maliki, kamulaştırma işleminden çoğu zaman bu aşamada haberdar olmaktadır.


Malik veya yetkili temsilcisi tarafından, bu yazının tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde, kamulaştırmaya konu taşınmaz malı pazarlıkla ve anlaşarak satmak veya trampa isteği ile birlikte idareye başvurulması halinde, uzlaşma komisyonunca tayin edilen tarihte pazarlık görüşmeleri yapılır. 


Pazarlık görüşmeleri sonucunda, taşınmazın malik tarafından idareye satılması konusunda, daha önce kıymet takdir komisyonu tarafından tespit edilen tahmini değeri geçmemek üzere, taraflar arasında bir anlaşmaya varılması halinde, bu duruma ilişkin bir tutanak (anlaşma tutanağı veya uzlaşma tutanağı) düzenlenir ve taraflarca imzalanır. İdarece, anlaşma tutanağının tanzim tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde, tutanakta belirtilen bedel ödenmeye hazır hale getirilerek, bu durum malike bildirilir. Taraflar, belirlenen günde tapuda bir araya gelir. Malik, taşınmaz malını idareye devreder (diğer bir deyişle ferağ verir), idare de bunun karşılığında üzerinde önceden anlaşılan bedeli malike öder.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com