Genel

Kamuya ait sosyal tesisler neden satılamadı?

Devlette sosyal tesis saltanatının sona erdirileceğine yönelik açıklamalar sözde kaldı. 2013'te tatil kamplarının satışı için Bakanlar Kurulu'na yetki verilmesine rağmen, 3 yıldır adım atılmayınca satış rafa kaldırıldı.


Devlette sosyal tesis saltanatının sona erdirileceğine yönelik açıklamalar sözde kaldı. 2013'te tatil kamplarının satışı için Bakanlar Kurulu'na yetki verilmesine rağmen, 3 yıldır adım atılmayınca satış rafa kaldırıldı. Maliye Bakanlığı'nın yeni bütçe yasa tasarısında sosyal tesis ve lojman satış gelir hedefi ‘0' olarak konuldu.


Hükümetin kamudaki Sosyal Tesis saltanatını sona erdirme sözü kâğıt üzerinde kaldı. Sadece yaz aylarında kullanıldığı, diğer aylar atıl kaldığı için kamuya yük olduğu gerekçesiyle 3 binin üzerindeki tatil kampının satışı için 2013'te düğmeye basılmış, Bakanlar Kurulu'na gerekli mevzuat düzenlemesiyle ilgili yetki verilmişti. Ancak 3 yıldır hükümet adım atmayınca satışlar rafa kaldırıldı. Hükümet gereken düzenlemeyi yapmadığı için tatil kampı satışlarından 2013, 2014 ve 2015'te beklenen toplam 860 milyon liralık gelir hedefi de suya düşmüş oldu. Hedeflenenin tersine, kamunun elindeki tesis sayısı azalmak yerine artıyor. 2008'de 3 bin 37 olan 2013'te 2 bin 504'e kadar gerileyen sosyal tesis sayısı, 2015'te 3 bin 51'e çıktı. En çok tesis 540'la Milli Eğitim Bakanlığı'nda bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü 488, Karayolları Genel Müdürlüğü 284, Milli Savunma Bakanlığı 284, Emniyet Genel Müdürlüğü ise 160 sosyal tesise sahip. Maliye Bakanlığı'nın belirlediği rakamlara göre sosyal tesislerde günlük konaklama ücreti yemek dahil 20 lira.


Başbakan ve bakan açıklamıştı


Başbakan Ahmet Davutoğlu 2014 Eylül ayında yaptığı açıklamada “Eğer bir milletin üreten, vergi ödeyen kesimi bazı imkanlara sahip değilse, bürokrasi ya da devlet yönetenler bu imkanlara sahipse, bu da sürdürülebilir ve ahlaki bir durum değil. Devletin elindeki sosyal tesisler, lojmanlar, konutlar, bina ve taşıtlarla ilgili kapsamlı bir envanter çalışması talimatı verdim.” demişti. 2010'da ise dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yönetilmesi zor, maliyeti yüksek, özel sektör tarafından alınıp değerlendirildiğinde ekonomiye çok daha fazla gelir, iş ve aş kazandıracak türden tesisleri satışa çıkaracaklarını açıklamıştı. Şimşek, Türkiye genelinde Hazine mülkiyetinde olup genel bütçeli kamu idarelerine tahsisli 779 sosyal tesis bulunduğunu dile getirmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise 2013'ün Ocak ayında başbakan iken yaptığı açıklamada sosyal tesislerle ilgili ciddi israf olduğunu belirterek senede bir iki ay kullanılan, 10 ay atıl kalan sosyal tesisleri Bakanlar Kurulu'nda masaya yatırdıklarını söylemişti.


Satış için bakanlar kurulu'na yetki


Bu konuşmanın ardından hükümet satış için düğmeye bastı. Hazine'ye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi hakkındaki kanunda yapılan değişiklikle kamu kuruluşlarının elindeki misafirhanelerden sosyal tesislere kadar tüm taşınmazların ekonomiye kazandırılmas ı amacıyla satışı, kat karşılığı inşaat yaptırılması gibi işlemlere Bakanlar Kurulu'nca karar verilebileceğine yönelik düzenleme yapıldı. 2013 bütçesine satıştan 60 milyon lira gelir hedefi konuldu. 2013 yılında Bakanlar Kurulu tarafından atılmadığı için satış yapılamadı ve bütçedeki 60 milyon liralık gelir hedefi kâğıt üzerinde kaldı. 2014 yılı bütçesinde sosyal tesis satışından elde edilecek gelir hedefi 500 milyon lira, 2015'te ise 300 milyon lira olarak belirlendi. Ancak hükümet gerekli mevzuat düzenlemesini yapmadığı için söz konusu yıllarda da satış gerçekleşmedi.


Milli Emlak'ın 2014 faaliyet raporunda Bakanlar Kurulu kararına ilişkin işlemlerin tamamlanmamış olması sebebiyle lojman ve sosyal tesis satışıyla ilgili hedeflere ulaşılamadığı belirtildi. Maliye Bakanlığı'nın TBMM'ye sunduğu 2016 bütçe kanun tasarısındaki hedefler hükümetin sosyal tesis satışını rafa kaldırdığını ortaya koydu. Bütçe tasarısında 2016, 2017, 2018'de sosyal tesis satışıyla ilgili herhangi bir gelir hedefi yer almadı.


Antalya sosyal tesis zengini


Antalya'da sosyal tesis ve misafirhane gibi adlar altında kamuya ait 23 tesiste 2 binin üzerinde yatak bulunuyor. En dikkat çekenleri Adalet Bakanlığı ile TRT'ye ait olanlar. Her ikisi de Lara-Kundu olarak bilinen, şehir merkezine yakın bir bölgede bulunuyor. Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı tarafından işletilen Adalet Bakanlığı'na ait Antalya Eğitim ve Sosyal Tesisleri'nde 178 odada 690 yatak mevcut. Tesisin sahip olduğu imkanlar arasında; restoran, kafeterya, diskotek, oyun salonu, havuz ve aquapark, çeşitli spor sahaları, kır bahçesi yer alıyor. TRT'ye ait Lara kampında ise 150 yatak bulunuyor. Antalya'da en büyük kapasiteye sahip kamu tesisleri arasında; 150 yataklı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisi, 100 yataklı Emniyet Müdürlüğü Lara Tesisi, 200 yataklı Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü AŞ Eğitim Tesisleri, 200 yataklı Gençlik Hizmetleri ve Spor Kampı, 230 yataklı DSİ'ye ait 3 ayrı tesis yer alıyor.


Zaman