27 / 04 / 2024

Kamuya ait yapı ve tesisler ile sanayi tesislerinde ruhsat!

Kamuya ait yapı ve tesisler ile sanayi tesislerinde ruhsat!

İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için kanunda belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması gerekiyor. Peki, kamuya ait yapı ve tesisler ile sanayi tesislerinde ruhsat nasıl alınır?



Kamuya ait yapı ve tesisler ile sanayi tesislerinde ruhsat!

İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden (....) yapı ruhsatiyesi alınması gerekiyor.


Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır. Bu durumda; bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmuyor. 


Ancak; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi olmuyor.


Peki İmar Kanunu gereğince kamuya ait yapı ve tesisler ile sanayi tesislerinde ruhsat nasıl alınır?


Kamuya ait yapı ve tesisler ile sanayi tesislerinde ruhsat..

Madde 26 – Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak veya yaptırılacak yapılara, imar planlarında o maksada tahsis edilmiş olmak, plan ve mevzuata aykırı olmamak üzere mimari, statik, tesisat ve her türlü fenni mesuliyeti bu kamu kurum ve kuruluşlarınca üstlenilmesi ve mülkiyetin belgelenmesi kaydıyla avan projeye göre ruhsat verilir. 


Devletin güvenlik ve emniyeti ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekat ve savunması bakımından gizlilik arz eden yapılara; belediyeden alınan imar durumuna, kat nizamı, cephe hattı, inşaat derinliği ve toplam inşaat metrekaresine uyularak projelerinin kurumlarınca tasdik edildiği, statik ve tesisat sorumluluğunun kurumlarına ait olduğunun ilgili belediyesine veya valiliklere yazı ile bildirdiği takdirde, 22 nci maddede sayılan belgeler aranmadan yapı ruhsatı verilir.


İfraz ve tevhid işleri!



Işıl SerenKESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön