Ekonomi

Kanada Merkez Bankası faiz artırdı!

Kanada Merkez Bankası, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 3,75'e çıkarttı.Piyasa bankanın faiz oranlarını 75 baz puan artırarak yüzde 4'e çıkarmasını bekliyordu

Kanada Merkez Bankası yaptığı açıklamada, parasal sıkılaştırmanın devam edeceğini ve gecelik faiz oranının 50 baz puan artırarak yüzde 3,25'ten yüzde 3,75'e çıkarttığını duyurdu.

Piyasa bankanın faiz oranlarını 75 baz puan artırarak yüzde 4'e çıkarmasını bekliyordu.

Küresel enflasyonun yüksek ve yaygın olduğunu vurgulanarak, güçlü ABD dolarının birçok ülkede enflasyonist baskılara katkıda bulunduğuna işaret edildi.

Açıklamada, enflasyonu kontrol altına almaya yönelik parasal sıkılaştırmanın tüm dünyada ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturduğu ve ekonominin yavaşlaması ve arz kesintilerinin gevşemesiyle küresel enflasyonun düşmesinin beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, son 3 ayda enflasyonun, benzin fiyatlarında meydana gelen düşüşün etkisi ile yüzde 8,1'den yüzde 6,9'a gerilediği fakat fiyat baskılarının geniş tabanlı kalmaya devam ettiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Enflasyonun 2023 sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 3'e gerilemesini, 2024 sonunda ise yüzde 2 hedefine dönmesini bekliyoruz. Gelecekteki faiz artışları, para politikasının talebi yavaşlatmada ne kadar sıkılaştırıcı olduğu, arz sorunlarının nasıl çözüldüğü, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin nasıl tepki verdiğine ilişkin değerlendirmelerimizden etkilenecektir."

Kanada'dan gelen bu kararın ardından milyonlarca kişi gözlerini FED'e çevirdi. İşte ayrıntılar...

FED KARARI NE ZAMAN? 

FED'in web adresinde yer alan toplantı takvimine göre, ekim ayında FED faiz toplantısı gerçekleştirilmeyecek. Önümüzdeki faiz kararının alınacağı toplantı ise Kasım'da gerçekleştirilecek. FED'in verdiği bilgilere göre bu sene; kasım ve aralık aylarında iki toplantı daha gerçekleştirilecek.

Toplantı takviminde yer alan tarihlere göre FED, bir sonraki faiz kararını 1-2 Kasım 2022 tarihlerinde paylaşacak. Kasım ve aralık aylarında iki toplantı daha yapılacak.

Yılın son FED toplantısı ise 13-14 Aralık tarihlerinde yapılacak. Aralık toplantısında FED yeni yıldaki ekonomik öngörülerini açıklayacak.

FED'İN FAİZ KARARI NE OLACAK?

ABD'de enflasyonun yükselişi FED faiz toplantısında faiz artırımı kararının alınması ihtimalini güçlendiriyor.

Banka'nın kasım ayı toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına gideceği ihtimali yüzde 98'e yükselirken, 100 baz puanlık artırım beklentileri de fiyatlamalara girdi. Öte yandan, daha önce 50 baz puanlık artırım beklenen FED'in aralık toplantısına ilişkin fiyatlamalar da 75 baz puan üzerinde yoğunlaştı.

Dolar 25 TL oluyor! Analistler açıkladı!
Gram altın seneyi bu rakamla kapatacak!
Dolar 5 gün sonra bu kadar olacak! 
Altın için geri sayım! Tik, tak, tik, tak… Zaman akıyor!