Dış Piyasalar

Kanada'da yabancıya konut satışı resmen yasaklanıyor!

Kanada hükümeti, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yabancılara 2 sene boyunca konut satışını yasaklıyor. Bazı işçiler ve öğrenciler ise söz konusu bu yasaktan muaf olacak... 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek kanunda muafiyetlerin yer aldığı bildirildi

Kanada'da artan fiyatlar ve vatandaşların konut almakta zorlanması sebebiyle yabancılara 2 sene boyuncu ev satılmayacak. 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek kanunda muafiyetlerin yer aldığı bildirildi. Ülkede uzun süre kalacak olan bazı işçiler ve öğrenciler bu yasağa da tabi olmayacak.

Kanada hükümetinin açıklamış olduğu son genelgeye göre şu kişiler konut satın alabilecek:

- Son 5 senenin büyük kısmını ülkede geçiren ve bazı gereksinimleri karşılayan uluslararası öğrenciler. (500 bin doları aşmayan konutları alabilecekler)
- Kanada vatandaşları ve daimi ikamet edenler.

Son 4 senenin en az 3'ünde Kanada'da çalışmış ve vergi beyannamesi veren işçiler.

- Kanada'da yaşayan diplomatlar, konsolosluk çalışanları ve bir de uluslararası çalışan kurumların üyeleri.

- Geçici ikamete sahip savaştan kaçan yabancılar ve mülteciler.

Kanada kuruluşlu olmayan şirketler de söz konusu bu yasağın içerisinde bulunacak.

Yasağı delerek konut alanlar ve bunlara yardım eden kişiler de 10 bin dolara kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca bu konutlar mahkemeler tarafından satışa sunulabilecek.

SATIŞ YASAĞI KARARI NEDEN ÇIKTI?

Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin'in haberine göre, söz konusu kanun artan fiyatlar nedeniyle konut almakta zorlanan Kanadalıları korumayı hedefliyor. Kanada'da Justin Trudeau hükümeti yabancılara 2 sene boyunca konut satışını yasaklayacaklarını Nisan'da açıkladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu tasarı açıklandığında Kanada'da ortalama konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşanmıştı. Söz konusu bu yükselişte Kanada Merkez Bankası'nın 2020 sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyle mücadele için faizleri indirmesi etkili oldu. Faizlerin düşmesiyle konut talebinde artış yaşandı.

Yine verilen detaylara göre, yabancıya satış dışında Kanada hükümeti ayrıca konut  alıp aynı evi bir yıl içinde satanlardan kesilen vergiyi de artırma kararı aldı. Bu vergi artışıyla yatırım amaçlı talebin kısılıp ilk konutunu alacaklar için piyasanın rahatlatılması hedeflendi.

FAİZ ARTIRIMIYLA HEM FİYATTA HEM SATIŞ ADEDİNDE GERİLEMELER YAŞANDI

Yine verilen detaylara göre, Mart ayında faiz artırımına başlayan Kanada hükümeti, sonraki toplantılarda faiz artışlarını sürdürerek, faizi 0.50'den 4.25'e kadar yükseltti. Şubat ayında ortalama ev fiyatları 817 bin dolar iken, satış adedi 49 bin 403'tü. Mart ayında fiyatlar 796 bin dolara kadar geriledi, satışlar ise 63 bin 647 oldu. Daha sonra aydan aya hem fiyatlar hem de satış düşerken Kasım'da ortalama fiyat 633 bin dolar, işlem adedi ise 30 bin 135 şeklinde gerçekleşti.

BOŞ EV VERGİSİ DE UYGULANIYOR

Yine verilen bilgilere göre, Kanada'da fiyatların dengede tutulabilmesi amacıyla ayrıca boş ev vergisi uygulaması da mevcut. İlk önce British Columbia eyaletinde uygulanan söz konusu vergi boş ev ve spekülasyon vergisi adıyla ilk kez 2017 yılında getirildi. Bir önceki takvim yılında 6 aydan daha uzun süre evi boş kalanlar bu vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Eyalet genelinde yüzde 1'lik boş ev vergisi uygulanırken, belediyeler bu oranın yanında 'spekülasyon vergisi' adıyla ek vergi alma yetkisine de sahip.

Eyaletin en büyük kent olan Vancouver'da yüzde 1 ile başlayan boş ev vergisi geçen yıl yüzde 3'e, gelecek sene için ise yüzde 5'e yükseltildi. Söz konusu bu vergi oranı evin değerlemesi üzerinden alınıyor. Buna göre Vancouver'da 1 milyon dolar değerinde bir konuta sahipseniz ve evinizi boş tutuyorsanız gelecek sene 50 bin dolar ek vergi ödemek zorunda kalacaksınız. Bunun dışında eyalet de 2023 için ek yüzde 1'lik boş ev vergisi alma kararı aldı. Yani 1 milyon dolarlık bir konut için 50.000 dolarlık ödemenin yanında eyalete de 10 bin dolar vergi ödenecek. Böylelikle toplam ödeme 60 bin dolara çıkacak.

BOŞ EV SAYISI 3 SENEDE YÜZDE 26 DÜŞTÜ

Vancouver Belediyesi söz konusu uygulamayla 662 bin nüfuslu şehirde boş ev vergisi sayesinde 2017-2020 seneleri arasında kentteki boş ev sayısının yüzde 26 düştüğünü belirtti. Vancouver Belediye Başkanı Kennedy Stewart sadece geçen senede boş ev vergisini yüzde 1'den yüzde 3'e çıkartarak, 4 bin konutu piyasaya geri döndürdüklerini, sosyal konut bütçesine de 32 milyon dolarlık ek katkı sağladıklarını duyurdu. Söz konusu vergiyi gelecek sene yüzde 5'e çıkarma kararı almanın yanında yüzde 10'a yükseltmelerinin olası etkilerini de araştırdıklarını duyurdu.

Vancouver'da alınan sonuçlardan sonra Kanada'da merkezi hükümet söz konusu vergiyi bu yıl ilk defa ülke geneline yayma kararı aldı. Ülkenin nüfus olarak en yoğun eyaleti olan Ontario'da boş ev vergisinin oranı yüzde 1 şeklinde belirlendi. Bu eyalette yer alan Toronto'da belediye gelecek sene için kendi vergi oranını da yüzde 1 şeklinde belirledi. Böylece evini boş tutan ev sahiplerinin ödeyeceği vergi oranı yüzde 2 şeklinde belirlenmiş oldu.

Kanada Merkez Bankası faiz artırdı!

23 bin 700 kişi oraya koştu! 2 artı 1 evi bedavaya verecek

Avrupa'da yabancıya konut satış oranı Türkiye'nin iki katı!