Sektörel

Kanal İstanbul, asıl boğazın yerini tutmaz!

Son günlerin en çok tartışılan projesi Kanal İstanbul'da kazmanın bu yıl vurulması bekleniyor. Kanal İstanbul projesinin, ilk etapta beton ve çimento sektörüne hareket getirmesi öngörülüyor. Projenin fiyat anlamında ise boğazın yerini alamayacağı ifade ediliyor.

2020'de yapımına başlaması beklenen Kanal İstanbul, 45 kilometre uzunluğu, 150 metre genişliği ve 75 milyar TL'yi bulması beklenen yatırım bedlinin dışında, etrafından inşa edilecek 500 bin nüfuslu yeni konutlar ile de gayrimenkul ve inşaat sektörünü doğrudan etkileyecek. 

Kanal İstanbul'un başlamasıyla ilk etapta hazır beton ve çimento sektörüne katkı sağlaması bekleniyor. Sonrasında ise gayrimenkul pazarını etkileyecek projenin, özellikle yabancı yatırımcıyı çekmesi düşünülüyor. Fakat projedeki gayrimenkul fiyatlarının yinede boğazın yerini alamayacağı ifade ediliyor.

“Yabancı ilgisi daha fazla olacak”

Dünya'da Leyla İlhan'ın haberine göre; Kanal İstanbul ile ilgili öngörülerini paylaşan Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, projeye özellikle yabancı ilgisi olacağını düşündüklerini belirtti. Yazıcı, Boğaz'ın 500 yılda oluşan doğal bir doku olduğunu, bu nedenle fiyatların boğazla yarışamayacağını söyledi.

EYG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik de, kanalın ikinci boğaz olup olmayacağı konusunda emin olmadığını neticede bunun bir kanal projesi olacağını ifade etti ve bu anlamda fiyatların da boğazla yarışamayacağını belirtti. Çelik, projenin kredisinin yurt dışından gelmesi halinde sektöre yeni bir kaynak sağlayacağını söyledi. 

EPOS Gayrimenkul Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, bölgede inşa edilecek projede ihtiyaç analizlerinin çok iyi yapılması gerektiğini söyledi. Çekici, “Büyük resmin içinde konut, ofis, otel gibi çeşitli fonksiyonların çok iyi irdelenmesi ve ihtiyaç analizlerinin yapılması lazım. Stokta kalma ve boşluk oranlarının yarın öbür gün İstanbul’un sorunu haline gelmemesi için çok ciddi olarak büyük resim üzerinde çalışmak lazım” ifadelerini kullandı. Çekici, bu nedenle 5 yıl sonraki trendlere ve yeni jenerasyonun ihtiyaçlarına bakarak proje hazırlamak gerektiğii söyledi. 

Murat Kurum: Kanal İstanbul'dan prim yapılmasına izin yok!