Kent Haberleri

Kanal İstanbul güzergahında konut fiyatları yükseldi!

Emlak piyasasının kalbi, yeni İstanbul olarak adlandırılan Kanal İstanbul güzergahında atmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminde ‘çılgın proje’ olarak tanıttığı Kanal İstanbul için geçtiğimiz günlerde etüt proje sözleşmesi imzalandı. Marmara ve Karadeniz’i birbirine bağlayacak projede, geçiş alanları değerlendirilen alternatif güzergahlarda emlak fiyatları, şimdiden uçuşa geçti. 


Kısa bir süre öncesine kadar değeri düşük olan bölgelerde satılık konut metrekareleri yüzde 114’e, kiralıklar yüzde 125’e kadar arttı. Üstelik lüks konut üreticilerinin de öncelikli tercihi arasında yerini alan Kanal İstanbul güzergahındaki arsa ve araziler, özellikle Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 3’üncü havalimanının da etkisiyle hızlı bir tırmanışa geçti. Son dönemde yüksek prim yapan bu ilçe ve mahalleler arasında Arnavutköy, Kayaşehir, Sultangazi, Silivri başı çekti. Değer artışlarının yüzde 100’leri aştığı Sultangazi (Habipler)’de satılık metrekareleri, üç yıllık dönemde bin 400 liradan 3 bin liraya yükseldi. Kiralıklar da 5 liradan 9 liraya çıktı. Yüksek primli Arnavutköy’de ise konut metrekareleri, yine son üç yılda 2 bin 100 liradan 3 bin liraya, Başakşehir’de 2 bin 900 liradan 4 bin 500 liraya, Bahçeşehir’de 2 bin 100 liradan 2 bin 900 liraya ulaştı. Yazlık bölgesi Silivri’de bin 900 lira olan satılık metrekareleri 2 bin 600 liraya, Büyükçekmece’de 2 bin 650 liradan 3 bin 200 liraya yükseldi.


KİRALIKLAR YÜKSELİYOR

Kanal İstanbul öncesinde yaşanan hareketlik sadece satılıkları değil, kiralıkları da etkiledi. Başakşehir’in bir mahallesi olan Kayabaşı yüzde 125 kira artışıyla öne çıktı. Böylelikle kiralık metrekaresi, 2014 yılında 4 lira olurken, 2017 yılında 9 liraya yükseldi. Başakşehir’de yüzde 36.3 oranında prim yaptı. Söz konusu dönemde 11 liradan 15 liraya ulaştı. Sultangazi (Habipler’de) kiralıklar yüzde 80 değerlenerek metrekaresini 5 liraya 9 liraya çıkardı. Bahçeşehir, yüzde 37,5 primle 8 liradan 11 liraya, Silivri ise yüzde 38.4’lik oranla 6.5 liradan 9 liraya yükseldi. Arnavutköy, son üç yılda yüzde 50 primle kiralık metrekarelerini 6 liradan 9 liraya çıkartırken, Büyükçekmece’de bu rakam 8 liradan 12 liraya ulaştı. İstanbul’un yeni gelişen bölgelerinde dev ulaşım projelerinin etkisiyle arsa ve araziler yüzde 100’leri aşan oranda prim yapmaya başlarken, özellikle arz-talep dengesinin doygunluk kazandığı bölgelerin emlak değerlerinde ise son dönemde yavaşlama söz konusu. Bu bölgelerden biri Beşiktaş. Satılık konut fiyatlarının 1 milyon lirayı aştığı ilçede, son beş yılda yüzde 145’lik prim oranları, son üç yılda sadece yüzde 21’lik artışla sınırlı kaldı. REIDIN verilerine göre, İlçede Mart 2015-Mart 2017 döneminde satılık fiyatları yüzde 21, son bir yılda ise sadece yüzde 5 arttı. Türkiye Veri İşleme Merkezi (TUVİMER) araştırmasına göre, konut fiyatları bir yıllık dönemde Sarıyer’de yüzde 4,09 düşerken, Beykoz’da yüzde 14,7, Adalar’da yüzde 6.87, Sultanbeyli’de yüzde 6,46, Gaziosmanpaşa’da yüzde 5,68 ve Eyüp’te yüzde 5,65 artabildi.



ULAŞIM İÇİN ENTEGRE BÖLGELER BELİRLENECEK


1) Küçükçekmece ve Terkos'un doğusundan Karadeniz'e ulaşacak.


2) İstanbul'da 7,5 milyon nüfuslu yeni bir şehir daha ortaya çıkacak.


3) Eylül ayında imzalanen sözleşmeyle şu çalışmalar yürütülecek:


4) Ekolojik, çevresel ve mühendislik ve ÇED etki analizinin yapılması


5) Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerindeki su hidrodinamiği ve akış rejimlerinin incelenmesi


6) Saha çalışmalarına ilave geoteknik, jeolojik çalışmaların yapılması


7) Benzer projelerin mühendislik teknolojilerinden faydalanılması


8) Fizibilite raporuyla, kamulaştırmayla ilgili hususların belirlenmesi


9) Konut, turizm ve şehir hastanelerini de harekete geçirecek Kanal İstanbul'da yapım işleri için ihale dosyalarının hazırlanmaya başlaması,


10)  Proje'nin diğer ulaşım modlarıyla entegre bölgelerinin belirlenmesi


100 BİN YENİ KONUT İNŞA EDİLECEK

Kanal çevresinde 100 bin yeni konut yapılması, kat yüksekliklerinin de 6 ile sınırlandırılması planlanıyor. Yüksek binaların ise kanaldan uzağa inşa edilmesi planlanıyor. Büyük gemilerin geçişine izin verecek nitelikte inşa edilecek Kanal İstanbul ile kentsel tasarım planı yeni nüfusa göre yapılacak. Ardından imar planı aşamasına geçilecek. Öte yandan projenin etüt proje ve sözleşmesi eylül ayında imzalandı. İmza sonrası Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın verdiği bilgilere göre, proje alanı alternatif güzergahları değerlendirilirken, en ideal güzergah etütle tespit edilmeye çalışılıyor. Kanal koridoru yaklaşık 43 kilometre olurken, kanal kesiti ve kesin güzergahı, etüt proje ve danışmanlık hizmetleri sonunda belirlenecek. Proje alanında bakanlık tarafından 162 zemin sondaj çalışması yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi imar plan çalışmalarını, TOKİ de çevre çalışmalarını yaptı.


GÜVERCİNTEPE VE ŞAHİNTEPE’NİN YILDIZI PARLAYACAK


Emlak piyasasının kalbinin Kanal İstanbul güzergahında atmaya başladığını söyleyen  TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, şunları söyledi: “Kanal İstanbul, hiç şüphesiz ki 3 yılı aşkın bir süredir emlak sektörüne yön veren en önemli projedir. Zira yeni projelerin büyük bir kısmı bu güzergahta inşa ediliyor ve satış rakamları anlamında da en fazla pirim yapan bölgelerin başında Kanal İstanbul güzergahı geliyor. Bu bölgeler arasında da Kayaşehir ve Arnavutköy başı çekiyor. Gelecek dönemin yıldızı ise Sultangazi, Habipler ve Başakşehir’in Güvercintepe ve Şahintepe bölgeleri olacaktır. Zira güzergahın netleşmesiyle beraber bu bölgelerde henüz imara açılmamış olan parseller büyük değer kazanacak ve ilgi merkezi bu iki noktaya kayacaktır. Kısa bir süre öncesine kadar şehrin en ücra ve varoş kesimi olarak görülen noktalar bugün özellikle A Plus firmaların ilk tercihi halini aldı. Özellikle Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3’üncü havalimanı ile son dönemde değerini katlayan Kanal İstanbul güzergâhında özellikle arsa arazide neredeyse perakende hızında değişim yaşanıyor. Satılık gerekse kiralıkta inanılmaz hızlı bir yükseliş ivmesi görülüyor.”



Karar / Hamide HANGÜL