Kent Haberleri

Kanal İstanbul hattındaki TOKİ ve Emlak Konut GYO projelerine milyonluk ceza kesildi iddiası!

İstanbul 3’üncü İdare Mahkemesi’nin Ocak 2024 tarihli kararından sonra Emlak Konut GYO ile TOKİ’nin burada yaptığı 17 bin konut kaçak hale geldi. O konutlara ceza kesildiği ileri sürüldü. İşte ayrıntılar...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 15 Temmuz 2021 tarihinde onaylanan ve 16 Temmuz 2021’den itibaren bir ay süreyle askıya çıkarılan İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’ne itirazda bulundu. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İBB’nin söz konusu imar planı değişikliğiyle ilgili itirazını zımnen reddederken, İBB de bu işlem üzerine imar planının iptal edilmesi için konuyu yargıya götürdü.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre; İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı imar planını iptal etti. İBB’nin Kanal İstanbul Projesi’nin imar planı ile ilgili açmış olduğu dava karara bağlandı. Mahkeme tarafından 

Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği mar planı değişikliğini iptal etti. Mahkeme ayrıca İBB’nin imar planına ilişkin İBB’nin itirazını kabul etmeyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işleminin hukuka uygun olmadığına hükmetti.

İstanbul 3’üncü İdare Mahkemesi’nin Ocak 2024 tarihli kararından sonra Emlak Konut GYO ile TOKİ’nin burada yaptığı 17 bin konut kaçak hale geldi. İBB bu kararlardan sonra Arnavutköy Belediyesi’ne ‘Gerekeni yapın’ çağrısın yapsa da belediye kendi planlarında da kaçak olan projeye dokunmadı. Bunun üzerine harekete geçen İBB, hem TOKİ hem de Emlak Konut YO projelerine ceza uyguladı. 

İddialara göre Emlak Konut GYO'nun kendilerine kesilen cezayı ödediği, ancak ödenen cezayı KAP (Kamu Aydınlatma Platformu)’a bildirmediği söylendi. 

 

Mehmet Özhaseki’nin görevden alınmasıyla birlikte yeniden koltuğa oturan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un Kanal İstanbul konusunda çok agresif bir politika sürdüreceği dile getiriliyordu. 

Deprem bölgesinde incelemelerden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hayali Kanal İstanbul Yenişehir ile ilgili kolları sıvayan Murat Kurum, yeni planların ve 18 İmar uygulamasının hızlıca yapılması için çalışmalara başladı. 

Rize’ye gitmeden önce Arnavutköy’deki projeleri ziyaret eden Kurum, yeni planların bir an önce tamamlanması için talimat verdi. 

Milyonlarca emeklinin gözü Meclis'te! Emeklinin ek zam farkı ne zaman yatacak? 

Marmaris Kent Konseyi'ndan Sinpaş Kızılbük açıklaması: Projenin mevzuatlara aykırılığı bilirkişi raporuyla tespit edildi

TOKİ'den İstanbul ve Ankara'ya 1060 yeni konut müjdesi!