Kanal İstanbul ile boğazdaki risk sona erecek!
İstanbul Boğazı'ndan geçen gemilerin denize döktüğü sintine atıkları, İstanbul Boğazı'nı tehdit eden seviyelere geldi. Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilmesi ile birlikte boğazdaki risk de sona erecek.
İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerin denize döktüğü sintine atıkların sebep olduğu çevre problemi havadan görüntülendi. Gemi ve teknelerden denize bırakılan sintine atıkların boğaza nasıl zarar verdiği deniz yüzeyinde oluşan yağ tabakasıyla görüldü.
Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre gemi ve tekneler tarafından dökülen bu atıkların boğazın temiz görüntüsünü bozduğunu ve çevredeki tüm canlıların hayatını olumsuz etkilediğini ifade eden İstanbullular durumdan oldukça şikayet ediyorlar.
Yaz mevsiminde çocukların burada denize girdiğini söyleyen semt sakini Kerem Kaynak, “İleriye dönük projeler var. Boğazdan geçişlerin belli bir süre sonra duracağına inanıyoruz çünkü yeni yapılan projede bu geçişlere muhtemelen izin verilmeyecek. Sarıyer bölgesi olarak burada yazın çocuklar denize giriyorlar, balık ölümleri oluyor. Bu geçen gemilerin atıkları sadece İstanbul değil ülkemizi çok büyük bir şekilde etkiliyor. Bu yüzden biz buradan geçişlerin olması taraftarı değiliz” diye konuştu.
Kanal İstanbul Boğazı'nı riskten kurtaracak
Kanal İstanbul Projesi ile İstanbul Boğazı'ndan yapılan gemi geçişlerinin kanala yönlendirilerek, İstanbul Boğazı'nın risk altından kurtarılması planlanıyor.
Montrö Boğazlar Antlaşması 1936 yılında imzalandığında 3 bin gemi boğazdan geçmekteydi. Bugün ise bu sayı 50 bin civarında ve önümüzdeki 30 yıl içerisinde 100 bine ulaşması bekleniyor.Şehir hatları seferleri ve balıkçı tekneleriyle birlikte günlük 2500 e yakın araç boğazda seyir halinde.
İstanbul Boğazı'ndaki trafikten doğan riskin bertaraf edilmesi için Kanal İstanbul Projesi Çılgın Proje olarak gündeme alındı.
Kanal İstanbul güzergahında 5 milyon konut dönüşmeli!
Kanal İstanbul'a 2019'da başlanacak!