27 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'a 3 ayrı iptal kararı geldi, çılgın projenin bütün imar planları iptal edildi!

Kanal İstanbul'a 3 ayrı iptal kararı geldi, çılgın projenin bütün imar planları iptal edildi!

Mega kent İstanbul’un yeşil alanlarına darbe vuracak, kentte göç yoğunluğu oluşturacak Çılgın proje Kanal İstanbul'un imar planlarına yargı ‘dur’ dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi hukuk savaşını şimdilik kazandı.



 

2011'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “çılgın proje” şeklinde duyurduğu mega kent İstanbul’un el değmemiş tarım ve orman arazilerinde hayata geçirilmesi planlanan Kanal İstanbul’un çevresine kurulacak olan Yenişehir için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı etap etap imar planları hazırlamıştı. Sözcü'den Özlem Güvemli imzalı habere göre toplamda 7 etaptan meydana gelen planların ilk 3 etabı yapılaşacak alanlardan, geri kalan etapları da arkeolojik sit alanları ve göl alanlarından meydana geliyordu. Verimli arazileri konut imarına açmış olan 2021 yılında onaylanmış olan imar planlarına karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hukuki mücadele başlatmıştı.

Kanal İstanbul a 3 ayrı iptal kararı geldi, çılgın projenin bütün imar planları iptal edildi!

3 AYRI İPTAL KARARI GELDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak açtıkları dava sonucunda İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin  “Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı 1. Etap Projesine” ilişkin  imar planlarının İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini açıklamıştı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre aynı mahkeme, 29 Aralık 2023 tarihli kararıyla 2. etabın imar planlarını, 30 Ocak 2024 tarihli kararıyla da 3. etabın imar planlarını şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuk uygun olmadığı gerekçesiyle istinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile iptal etti. Böylelikle kanalın çevresine kurulması hedeflenen Yenişehir’in konut inşaatları yapılacak bütün etaplarının planları da iptal edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanmış olan imar planlarına karşı açtığı davayı kazandı.  Mahkeme, imar planlarının şehircilik ilkelerine ve hukuka uygun olmadığını kaydetti. Böylelikle Yenişehir’in konut inşaatları yapılacak bütün etaplarının planları da iptal edildi.

MEZARLIKLAR AĞAÇLANDIRMA ALANI OLARAK GÖSTERİLMİŞ

İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin almış olduğu üç iptal kararında da aynı tespitleri yaptı. Söz konusu kararlarda, nüfusun nasıl tespit edildiğinin bilinmediği, söz konusu bu durumun nüfus denetimi yönünden belirsizlik yarattığı kaydedildi. Mezarlık alanlarının ağaçlandırılacak alan şeklinde gösterilmesinin mevzuata uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca plan notlarının niçin kaldırıldığı ya da değiştirildiğinin gerekçelerinin tam olarak ortaya konulamadığı kaydedilerek söz konusu planların yeterli teknik ve nesnel açıklayıcılıktan uzak olduğuna da değinildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kanal İstanbul için verilen “ÇED olumlu” kararı karşı açtığı dava da Danıştay’da görülüyor.

 

Zamlı bayram ikramiyeleri kimlere verilecek, EYT'liler alacak mı? 3 bin TL ikramiye bekleyenler hemen bakın!

Konutta balon sönüyor mu?

TOKİ Malatya deprem konutları kura sonucu sorgulama ekranı 2024! AFAD  TOKİ  Malatya deprem konutu sonucu nasıl öğrenilir?


Geri Dön