28 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'a bisikletli eylem!

Kanal İstanbul'a bisikletli eylem!

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul Projesi'ni protesto etmek için Avcılar'dan Küçükçekmece'ye kadar bisiklet sürdü. 



Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Kanal İstanbul Projesi'ne karşı eylem yaptı. Sözcü'de yer alan habere göre; Bisikletleriyle Avcılar sahilinde buluşan çevreciler, Küçükçekmece'deki tarihi Mimar Sinan Köprüsü'ne kadar bisiklet sürerek projeyi protesto etti. 

Tarihi köprü üzerinde Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada Kanal İstanbul ve Yenişehir denen rant projesinin yapılmak istenmesinin doğayı öldüreceği, İstanbul'un ve hatta Marmara Bölgesi'nin geri dönülmez biçimde tahrip olacağı bilindiği halde ‘inat edenler' sadece kendi ‘beka'larını düşünüyorlar. Bu akıl ve bilimden uzak projede yer alan şirketlerin hepsinin isimleri biliniyor; mafya, yandaşlar ve hatta büyük sermaye halkın büyük emekle ayakta tutmaya çalıştığı tarım arazilerine türlü mafyatik araçlarla el koyuyor” ifadeleri yer aldı.

"Doğal alanlar yok olacak"

Proje nedeniyle İstanbul'un ekolojik sisteminin tamamen değişeceği ifade edilen açıklamada, Sazlıdere Barajı'nın yok edileceği, Terkos Gölü'nün ve Küçükçekmece Lagünü'nün yeraltı suları ile birlikte tuzlanacağı ifade edildi. 

İstanbul'daki doğal alanların; tarım alanları ve sulak alanların yüzde 13.5'inin kaybolacağının altı çizilen açıklamada “136 milyon metrekare tarım alanı yok edilecek. İmar planı gerçekleşirse Kuzey Ormanları yok olacak. Yarımburgaz Mağaraları, Bathenoa Antik Kenti  ve henüz gün yüzüne çıkarılmayan yüzlerce uygarlık izi, kültürel varlıklar proje tarafından yutulacak” denildi.

Kanal İstanbul a bisikletli eylem!

Projeden vazgeçin

Basın açıklamasında yer alan diğer ifadeler ise şu şekilde: 

"Bilim insanları ve halk bu projeye itiraz ediyorken, hala kanal yapacağım diyen ‘şahsım'ın kör inadının, çıkarlarıyla ilgili olduğunu biliyoruz. Haziran sonunda atılacağı söylenen köprü temeli, Marmara'nın kuzeyini boydan boya parçalayan, daha geçen ay hazine garantisi kapsamına alınan bir katil projenin, Kuzey Marmara Otoyolu'nun parçasıdır.

* Olmayan kanalın üzerine kurulacağı söylenen 6 karayolu köprüsünden biridir. Köprüler, yollar, yerleşim yerleriyle İstanbul'un kuzeyini yok eden bu projelerin hepsi halka ve doğaya karşı işlenen suçlardır. Bu projeden vazgeçin, bilimle, halkla inatlaşılmaz. İlan ediyoruz, vazgeçmediğiniz durumda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlı biçimde mücadele etmeye devam edeceğiz."
 

Ekrem İmamoğlu: Kanal İstanbul müsilaj konusuna dua okutur!


Geri Dön