Kanal İstanbul'a en büyük gelir gayrimenkulden!
Kanal İstanbul'un ÇED raporunda, yapılan finansal fizibilite çalışmasına konu olan gelir ve gider kalemleri sıralandı. Verilere göre, Kanal İstanbul en büyük kazancı gayrimenkulden sağlayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Hayalim”, uzmanların ise “Bölgenin ekolojik dengesini bozar” dediği Kanal İstanbul projesinin açıklanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu tartışmalara neden oldu.
Birgün Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan son dönemin en çok tartışılan konusu Kanal İstanbul projesi “nihai” olarak kabul edilen ÇED raporu, 10 gün boyunca görüş ve öneriler için askıda kalacak.
BOĞAZI KURTARTMA DEĞİL İMAR PROJESİ
ÇMO İstanbul Şube, Kanal İstanbul’a dair hazırlanan ÇED raporuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Gerek ÇED raporu incelemesinde, gerekse de bölgenin bilimsel inceleme raporları göz önüne alındığında; Kanal İstanbul projesi ‘Boğazı kurtarma’ projesi değil, imar projesi, bir inşaat, rant projesi olduğu anlaşılmaktadır. Her damla suyun canlı yaşamı için çok önemli olduğu dikkate alınarak bu ekolojik yıkım projesinden vazgeçilmeli , ekolojik alanların yaşam kalitesini artıracak, yaşam alanlarında paydaşların kabul edeceği projeler geliştirilmeli.”
SERMAYE İÇİN EMLAK PROJESİ
Rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan TMMOB İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, özetle şu ifadeleri kullandı:
NİYET AÇIĞA ÇIKTI
Boğaz trafiğini rahatlamak amacıyla bir ulaşım projesi olarak lanse edilen Kanal İstanbul’un gelir kalemlerinin ilk sırasında; “kanal kullanım, kiralama gelirleri” olması beklenirken gayrimenkul gelirlerinin olması projenin niyetini açıkça belli etmiştir. Türkiye’de yaşanan finansal krizi aşmanın bir yolu olarak iktidarın kaynak yaratmaya ihtiyacı var.
ARANAN KAYNAĞA İHTİYAÇ
Tabii bu projelere ihtiyaç duyan sadece iktidar değil aynı zamanda iktidara geldiğinden beri AKP hükümetinin etrafında çember olan sermaye gruplarının da ihtiyacı var. Kanal İstanbul ÇED raporunda, finansal fizibilite çalışmalarının ilk gelir kalemi olarak belirtilen emlak projeleri tam da aranan kaynağa karşılık gelmektedir.
BİR EMLAK PROJESİDİR
Henüz kanal güzergahı belli olmadan başlayan arazi spekülasyonları, arsa değişimleri, tapu devirleri, kanal güzergâhı belli olduktan yeni bir hal aldı. Emlak Konut “Kanal İstanbul Manzarası” ile piyasaya 23 bin konutluk 33 projesini sundu. Ardından güzergâhtaki 4,6 milyon metrekarelik arsasını Katar’da düzenlenen “Expo Turkey by Qatar” Fuarı’nda görücüye çıkarttı. İnşaat firmalarının bölgede arsa stoklayarak Kanal İstanbul ihalesi yapılmasının ardından yatırım takvimlerini açıklayacaklar. Bölgede çoğu yerin arsa spekülatörleri tarafından toplandığı biliniyor. Yine son günlerde kamuoyuna yansıyan Katar Emiri’nin annesinin Arnavutköy’de 44 dönüm arazi aldığının ortaya çıktı. Bu örnekleri yan yana getirince tablo daha net ortaya çıkıyor. Kanal İstanbul iktidarın ve sermayenin varlığını sürdürebilmesi için projelendirilmiş bir emlak projesidir.
ULAŞTIRMA BAKANI SUÇ İŞLİYOR
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, ÇED raporu hakkında açıklamalarda bulundu. Karaca, şu ifadeleri kullandı: “DSİ’nin raporları kamuoyu ile paylaşılmasına rağmen, 23 Aralıkta yayınlanan Nihai ÇED raporunda yine DSİ’nin konuyla alakasız raporu kullanılmıştır. Çevre kanunun uygulanmasında yanlış ve yanıltıcı belge düzenleyenler ve kullananlar, Resmi Belgede sahtecilik suçu işlemiş sayılırlar. Bu kapsamda, proje sahibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ve ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik isimli firma suç işlemişlerdir. TBMM Genel Kurulu’nda, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a DSİ’nin asıl görüşlerinin saklanmış olduğunu iletmemize rağmen, ÇED raporunda hiçbir değişiklik olmamıştır. Bakan Kurum ve Bakanlık yetkilileri hakkında; ÇED raporunu gerekli titizlikle incelemedikleri, İDK’ya sunulan raporların ÇED raporuna konulmasını sağlamadıkları, DSi’nin açık kurum görüşlerine rağmen sahte bilgilerle hazırlanan raporu yayınladıkları için görevi kötüye kullanma suçunu işlemişlerdir.”
İTİRAFIN BÖYLESİ: EN BÜYÜK GELİR GAYRİMENKULDEN
ÇED raporunda, yapılan finansal fizibilite çalışmasıyla ilgili gelir ve gider kalemleri şu şekilde:
- Gelirler:
1) Gayrimenkul gelirleri
2) Kanal kullanım/kiralama gelirleri
3) Kanal işletme gelirleri
4) Entegre tesis işletme gelirleri
5) Konteyner limanı
- Gider ve yatırımlar:
1) Kanal yatırım maliyetleri
2) Entegre tesis yatırım maliyetleri
3) Kanal işletme giderleri
4) Faiz ve komisyon giderleri
5) Vergi giderleri
RAPOR 'SABIKALI ' FİRMADAN
Kanal İstanbul’a dair ÇED raporu, bin 595 sayfadan oluşuyor. Raporu Ankara merkezli Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş. isimli firma hazırladı. ÇED raporunu hazırlayan firma, daha önce birçok olayda da anıldı. Odatv’nin edindiği bilgilere göre, Çınar Mühendislik'in sahibi Selahattin Hacıömeroğlu, Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin yönetim kurulu başkanıydı. Şirket olarak kendi santrali de dahil yarımadada planlanan birçok santralin ÇED dosyasını hazırladı. BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları nedeniyle açılan davada da tutuklu yargılandıktan sonra serbest kalan Hacıömeroğlu, bağımsız bir şirket tarafınca hazırlanması gerekli ÇED dosyasına da kendi şirketine hazırlatarak tepkileri üzerine çekmişti.
Kanal İstanbul'un ÇED raporunda 200 akademisyen imzası!