Kent Haberleri

Kanal İstanbul'a komşu arazinin planları iptal edilmişti: TOKİ’nin inşaatı için yeni plan geldi!

Yenişehir’in komşusu Başakşehir’deki dev arazinin imar planları da iptal edilmişti. Çevre Bakanlığı 1.4 milyon metrekarelik arazi için TOKİ’nin devam eden inşaatlarının aksamaması amacıyla yeni plan hazırladı. İşte ayrıntılar...

İstanbul’da Başakşehir Hoşdere mevkiinde yer alan yaklaşık 3.2 milyon metrekarelik arazi, İstanbul Valiliği’nin oluru ile 2012 senesinde 'Toplu Konut Alanı' ilan edilmişti. Toplu konut alanı 2 etaba ayrıldı ve İstanbul’un anayasası şeklinde kabul edilen 100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı da değiştirilerek ayrı ayrı planlanmıştı.

1 milyon 415 bin metrekarelik ikinci etap için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan imar planları, açılan dava sonucu İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nin 17 Kasım 2023'te aldığı kararla iptal edildi. 

İptal kararında, Çevre Düzeni Planı’nda 'lojistik alan' şeklinde ayrılan bölgenin konut alanına alınması, kat yüksekliğine ilişkin değerlerin rapor ve plan paftalarında farklılık göstermesi, yapılaşma ile ilgili tanımları serbest bırakması ve belirsizlikler içermesi hukuka uygun görülmedi. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvenli'nin haberine göre; Bakanlık, plansız kalan dev arazi için mahkemenin iptal gerekçeleri kapsamında yeni planları hazırlayadı ve itirazlar için 13 Haziran 2024 tarihinde askıya çıkardı.

TOKİ tarafından sürdürülen sosyal konut projelerinde aksama yaşanmaması amacıyla yeni planların hazırlandığına dikkat çekildi. 

Yeni plan ile Çevre Düzeni Planı’nda dev arazi yeniden konut alanı şeklinde düzenlendi. Çevre Düzeni Planı’nın yürürlüğe alındığı 2009'dan bugüne kadarki süreçte 3. Havalimanı'nın kuzeye taşınması, kuzey Marmara otoyolunun yapılması gibi üst ölçekli yatırım kararlarında değişiklikler olduğu belirtilerek, ojistik alanlara ilişkin kararlarda da değişikliklere ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi. 

Alt ölçekli planlarda da toplam 1 milyon 415 bin metrekare büyüklükte alanın 775 bin 736 metrekarelik kısmına tekrar gelişme konut, konut+ticaret fonksiyonları tanındı. 

0.60 ile 0.90 arasında değişen emsal oranına göre alanda 547 bin metrekare inşaat yapılacak ve bitirildğinde 8 bin 339 kişi yaşayacak. Binaların yükseklikleri 4 ve 5 kat arasında değişecek. Arazinin geri kalan bölümü de okul, hastane, cami, meydan, yol, park, mera şeklinde ayrıldı. 

Dev arazi, Kanal İstanbul’un etrafında inşa edilmesi planlanan Yenişehir’e komşu konumda bulunuyor. Yenişehir’in imar planları da İBB’nin açtığı dava sonucu iptal edilmişti. Plansız kalan alanda inşaatların kaçak şekilde devam etmesi tepkilere neden olmuştu. 

Özel sektör Temmuz'da asgariye en az yüzde 25 ara zam yapacak! Çalışanlara müjde! 

Borsa İstanbul’da son 3 yılda dolardan 5 kat fazla kazandıran şirketler

Milli Emlak 3 ildeki 11 adet arsa ve araziyi 19 bin TL'den başlayan fiyatlarla satıyor! Yüzde 20 indirim fırsatı!