29 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'la kitlesel bir ormansızlaşma süreci yaşanacak!

Kanal İstanbul'la kitlesel bir ormansızlaşma süreci yaşanacak!

Çılgın proje Kanal İstanbul tartışmaları devam ediyor. Prof. Dr. Ünal Akkemik, "Kanal İstanbul'la, 3 bin 896 futbol sahası kadar orman alanı yok olacak" dedi...



Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Marmara Şube Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik ve Kuzey Ormanları Derneği’nden Seda Elhan, Kadıköy'de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Kanal İstanbul'un çevreye etkilerinden bahsedildi. 

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak'ın haberine göre, Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Marmara Şube Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik tartışmalı proje Kanal İstanbul’un 458 hektar ormanı yok edeceğini belirterek, “Bu rakam 3 bin hektara çıkacak. Yani 3 bin 896 futbol sahası kadar orman alanı yok olacak” diye konuştu.

Bu durumun kentsel ısınmayı da çoğaltacağını aktaran Ünal Akkemik, “Ağaçların bir görevi de kent ısısını korumak. Siz zaten ağaçlara yaşama alanı tanımıyorsunuz. Zaten iklim değişikliği ve kentte beton zemin var. Bütün bunlar olunca bizim betondan ziyade doğal alanlara ihtiyacımız var. Bizim kanal değil, ormana ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Prof. Ünal Akkemik ve Kuzey Ormanları Derneği’nden Seda Elhan, Kadıköy’de düzenlenen basın toplantısında Kanal İstanbul projesinin orman alanlarına etkisini açıkladı.Kanal İstanbul la kitlesel bir ormansızlaşma süreci yaşanacak!

Ünal Akkemik, “1971 yılı orman envanterine göre yaklaşık 270 bin hektar kadar olan İstanbul’un orman varlığı 2018 yılında 243 bin hektara kadar gerilemiştir. 47 yılda kaybedilen orman alanı 27 bin hektar. Bu rakamın 8 bin 700 hektarı 3. havaalanı ve 3. köprü bağlantı yollarının yapımı için son 8 yılda verilmiştir. Bunlara ek olarak maden, savunma, çöplük, su, eğitim ve enerji yatırımları gibi faaliyetler için de 20 bin ha’a yakın bir orman alanı vasfını yitirmiştir. Kanal İstanbul ile de 458 hektar kadar bir orman alanı tamamen yok olacaktır. Üstelik yok olan bu orman alanlarının 287 hektarı Türkiye’deki koruma değeri en yüksek olan Muhafaza Ormanı statüsündeki Terkos Gölü Muhafaza Ormanı sınırları içinde kalmaktadır. Özetle İstanbul ili özelinde kitlesel bir ormansızlaşma süreci daha yaşanacaktır” diye konuştu.

‘EKOSİSTEMİ KAYBEDERİZ’

Akkemik, projeyle birlikte parça parça ağaçlık alanların kalacağını vurgulayarak “İşte orman dediğimiz şey bu değil. Orman büyük alanlar kaplayan, kendi ekosistemini oluşturmuş alan. Bu projelerle ekosistemi kaybediyoruz. Ekosistem bütünlüğü sürekli parçalanıyor. Yaban hayatı yok olmaya başlıyor” dedi. Akkemik proje hayata geçerse İstanbul’da ne olacağına ilişkin sorumuza ise şu yanıtı verdi: “İstanbul’da iklim krizi zaten hissediliyor. Kentlerde ısı adası dediğimiz olay var. Özellikle beton binalar kuzeyden esen ve İstanbul’un havasını temizleyen rüzgârların kesilmesine neden oluyor. Son yıllarda bunu yaşamaya başladık. İstanbul yaşanmaz hale geliyor. Bu tür projeler betonlaşmayı daha da artıracağı için temiz havanın geçisini engelleyecek. Oradaki doğal koridor bozulacak. Yeşil doku güneş sıcaklığını emiyor ama beton yansıtıyor. Gündüz aşırı güneş ışığı alan beton ısınıyor gece saatlerinde dışarıya veriyor. İstanbul’da gece sıcaklıkları artıyor.” şeklinde konuştu. 

UÇKUN GERAY DA KARŞI ÇIKARDI

Prof. Dr. Uçkun Geray da toplantıda anıldı. Geray’ın yaşamını yitirmesinin 11. yıldönümü olduğu anımsatılarak, “Yaşasaydı bu projeye karşı çıkanların başında o da olurdu” dendi.

‘SAYI ARTAR’

Kuzey Ormanları Derneği’nden Seda Elhan, “Özellikle 3. havalimanı projesinde ÇED raporunda 2 buçuk milyon ağaçtan bahsediliyordu. Süreç bitti, proje yapıldı. Ölçümler yapıldığında kaybımızın 13 milyon olduğu tespit edildi. Bu projede de gördüğümüz şey rakamın öngördüğümüzden daha yukarılara çıkacağı. Çok fazla köprü ve bağlantı yolu yapılması gerekiyor. Bunlar için tercih edilecek yerler orman alanları olacak çünkü iktidar için bu en ucuza kapatabileceği alanlar” diye konuştu. 

Kanal İstanbul'la 458 hektarlık ormanlık alan yok mu olacak? 

Kanal İstanbul'un ÇED raporuna yapılan itirazlar TBMM'de!

 

 


Geri Dön