07 / 10 / 2024
fuzul

Kanal İstanbul’un Karadeniz çıkışındaki Karaburun Plajı’nın imar planları 'kamu yararına ve hukuka uygun değil!'

Kanal İstanbul’un Karadeniz çıkışındaki Karaburun Plajı’nın imar planları 'kamu yararına ve hukuka uygun değil!'

İBB'nin açtığı dava ile Arnavutköy Belediyesi tarafından millet bahçesi yapılacağı gerekçesiyle zorla çıkarıldığı Karaburun Plajı’nın imar planlarının yürütmesi durduruldu. İşte ayrıntılar...




Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2023 Mayıs'ta onay verilen planlar ile Karaburun plajının bir kısmını “millet bahçesi”  şeklinde düzenlenmişti.

Millet bahçesinde büfe, çay bahçesi, kıraathane, cami, mescit, tuvalet, idari binalar yapılması planlanmıştı. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Arnavutköy Belediyesi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Karaburun Plajı’ndaki duş ve giyinme kabinlerini millet bahçesi inşa edileceği nedeniyle zorla kaldırmıştı. İBB de zorla çıkarıldığı plaj için uygulanan imar değişikliğine karşı dava açtı. 

Kanal İstanbul’un Karadeniz çıkışındaki Karaburun Plajı’nın imar planları kamu yararına ve hukuka uygun değil!

İBB'NİN DİLEKÇESİNDE HANGİ DURUMLAR YER ALDI? 

İBB tarafından, planın hukuka aykırı olduğunu belirtilerek iptalini ve yürütmesinin durdurulması talep edildi. Dava dilekçesinde millet bahçesinin yer seçim kriterleri bakımından nasıl belirlendiğinin plan raporunda açıklanmadığının altı çizildi. 

Daha önce 108 bin metrekare şeklinde tespit edilen millet bahçesi alanının bir açıklama yapılmadan 53 bin metrekareye düşürüldüğünü, hesaplama hatası olduğuna dikkat çekildi. 

Kanal İstanbul’un Karadeniz çıkışındaki Karaburun Plajı’nın imar planları kamu yararına ve hukuka uygun değil!

YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI ÇIKTI 

Dava dosyasını karara bağlayan İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından, hukuka aykırılığı açık olan planın uygulanması durumunda, telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmenin durdurulmasına karar verdi. 6 Eylül 2024 tarihli karar oyçokluğu ile alındı. 

Kararda, hazırlanan bilirkişi raporunu ve belgeleri birlikte değerlendirildiğinde plan açıklama raporunun gereken ayrıntılara sahip olmadığının, alana özgü analizlere yer verilmediğinin altı çizildi. 

Kıyıdan başka yerde yapılması mümkün olan millet kıraathanesi, cami, mescit yapıları ile açık spor alanları, meydan, tematik bahçeler için denizin doldurulması zorunluluğuna ilişkin açıklamalar yapılmadığı belirtildi ve plan teknik yönden yetersiz görüldü. 

Yer seçim ve büyüklük kararlarının nasıl verildiğinin açıklanmadığına vurgu yapıldı ve Koruma-kullanma dengesinin sağlanmasına yönelik önlemleri içermediği, ulaşıma ilişkin plan kararlarının açıklanmadığı, imar planın yapım gerekçesine ilişkin bir açıklamaya da olmadığı belirtildi. 

İmar mevzuatına, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatine varıldı ve planda hukuka uyarlık bulunmadığına ilişkin açıklama yapıldı. 

Arnavutköy Belediyesi plajın olduğu kısmı da içine alan 53 bin metrekarelik alanın millet bahçesi yapılmak üzere hazineden kendilerine tahsis edildiğini açıklamış ve “Karaburun Millet Bahçesi” projesi için 61.3 milyon TL'lik ihale düzenlemişti. Karaburun Millet Bahçesi, Kanal İstanbul’un Karadeniz’den çıkış noktasında bulunuyor. 

Akaryakıt fiyatları 50 TL! Sürücülere son dakika Ekim şoku! 

Türkiye’de toplam konut sayısı 41,3 milyona yaklaştı! İlk 9 ayda toplam 2 milyon 55 bin 408 satış yapıldı!

Mirasta yeni dönem başladı! Eşit miras paylaşımı zorunluluğunun kaldırılmasıyla neler değişti?


Geri Dön