Kanal İstanbul'un ölçümleme işlemleri başladı!
Erdoğan’ın talimatıyla güzergahı değiştirilen Kanal İstanbul Projesi için ölçümleme işlemlerine başladı. Kanalın geçeceği güzergah üzerinde yaşayanlar tedirgin... Köylüler doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kalacak
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Çılgın Projesi” Kanal İstanbul’un yapımı için çalışmalar başladı. 3. Havalimanı projesi yüzünden topraklarından olan köylüler ise Kanal İstanbul projesiyle mağduriyetlerinin arttığını belirterek isyan etti.
Güneyde, Küçükçekmece Gölü’nden başlayarak Başakşehir’e bağlı Altıntepe, Güvercintepe ve Şahintepe mahallelerinden geçecek olan Kanal İstanbul, Arnavutköy’den devam ederek kuzeyde Karaburun ile yapımı devam eden 3. Havalimanı arasındaki Yeniköy’den Karadeniz ile buluşacak. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun hazırlanmasının ardından harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri Yeniköy sahilinde bulunan özel şirketlere ait kömür ve kum ocaklarına “boşaltın” yazısı göndererek burada ölçüm çalışmalarına başladı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 44 kilometre uzunluğundaki Kanal İstanbul üzerine 6 köprü yapılacağı belirtildi. Köprülerin D100, TEM, TEM’in yan yolları, D20 ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait ana arterlere bağlanması için bağlantı yolları yapılacağı da duyuruldu. Köprüler ve bağlantı yolları, kanal inşaatından önce sanki kanal varmış gibi inşa edilecek. “Çılgın Proje” kapsamında, Karadeniz tarafında dev bir liman, Airport City ile kanalın iki yakasında lüks konutlar, rezidanslar, finans merkezleri, villalar, seyir terasları, AVM’ler de yapılacak. 3. Köprü, 3. Havalimanı inşaatları ile bölgede orman katliamı yaşandığını belirten uzmanlar, kanalla birlikte orman, tarım arazileri ve yerleşim birimlerinin tamamen yok olacağı görüşünde.
Tek geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olan yöre sakinleri ise tedirgin. Çünkü doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kalacaklar. Havaalanı projesi içinde yer alan Akpınar, Ağaçlı, Yeniköy, Tayakadın ve İhsaniye köylerinde yaşayanlar, arsaların metrekare fiyatının 22 ile 55 TL arasında belirlendiğini görünce büyük hayal kırıklığına uğramıştı. Kanal İstanbul için en çok kamulaştırma yapılacak köylerden biri olan Yeniköy’de, tarım ve hayvancılıkla uğraşan 400’e yakın hane sahibi aynı sorunlarla karşılaşma korkusu içinde...
Aydınlık’ın görüştüğü Yeniköy sakinleri topraklarının ellerindne alınması halinde, kurulacak lüks konutlarda yaşama şanslarının olmadığı görüşünde. Yeniköy sakinlerinden Salih Gevrek “3. Havalimanı bölge halkını oldukça mağdur etti. Şimdi de bu kanal işi ortaya çıktı. Burada herkes tedirgin. Kimse bir açıklama yapmıyor. Bölge insanına sormadan, bizlerin fikirleri alınmadan projeler yapılıp uygulanıyor. Bizlerin mağdur oluşu kimsenin umurunda değil” dedi.
Çetin Aydoğan, 3. Havalimanı için arsa değerinin çok altında fiyat belirlendiğini belirterek “Belirlenen fiyatı arsa sahibinin banka hesabına yatırarak, arsaları ellerinden aldılar. Kısacası gasp edildi. 3. Havalimanı ve kanal projesi buradaki tarımı ve hayvancılığı yok ediyor. İnsanların geçim kaynağı ellerinden alındığı gibi yüzyıllarca yaşadıkları topraklardan kovuluyor” diye konuştu. Ahmet Yıldırım ise “Yaşadığımız toprakları terk etmek çok zor olacak. Koyun can derdinde kasap et derdinde misali, birilerinin rantı uğruna binlerce ailenin toprağı, geçim kaynakları ellerinden alınıyor” ifadelerini kullandı.
Aydınlık