Kent Haberleri

Kanal Tokat Mart 2018'de tamam!

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu Kanal Tokat projesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada Kanal Tokat'ın şehre büyük bir ekonomik girdi sağlayacağını dile getirdi.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Kanal Tokat şehre büyük bir ekonomik girdi sağlayacağını söyledi.


Tokat’ta Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımı ile 23 Mart 2017 tarihinde temeli atılan Kanal Tokat projesinde Yeşilırmak’ın yüzde 45’i betonlandı, demir hasırlarla örüldü. Çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Eroğlu, Osmanlı gondollarını Yeşilırmak'ta yüzdürülecek projenin hızla devam ettiğini kaydetti. 


Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, yaklaşık 2 ay önce başlanan ve yüzde 40 oranında tamamlanan Kanal Tokat projesinde Eylül ayında kayıklarla gezi yapılabileceğini, 2018 Mart ayında ise peyzajı tamamlanarak hizmete sunulacağını söyledi. Eroğlu, halkın Tokat’ı seyredebileceği 40 metre uzunluğunda dev Kule projesini ise ilk kez açıkladı.


Tokat’a turizm patlaması yaşatması hedeflenen Kanal Tokat projesinde yaklaşık 2 ay önce Yeşilırmak içinde başlatılan çalışmalar yüzde 40 oranında tamamlanırken çalışmalar hızla ilerliyor. Irmağın içerisinde su geçirmezlik ve su tasfiyesi, dayanıklılık gibi çalışmalar ve ırmak kenarında peyzaj çalışması olmak üzere 2 etaplı ilerleyen çalışma tamamlandığında Kanal Tokat, sadece şehrin değil, bölgenin cazibe merkezi haline dönüşecek. Bu yıl Eylül ayında ırmağa gezi amaçlı kayıkların inmesi planlanan proje peyzajıyla birlikte 2018 yılı Mart ayında tamamlanarak hizmete girecek. Peyzaj çalışmaları tamamlanan Kanal Tokat’ın sürprizi ise 40 metre boyundaki dev seyir kulesi oldu. Projeyle ilgili çalışmaları yerinde inceleyen ve burada basın mensuplarına projeyi görselleriyle anlatan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, dev kule ilgili detayları da ilk kez burada açıkladı.


Kanal Tokat projesinde gelinen noktayı anlatan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu şöyle konuştu: Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “Tokat’ın içinden geçen ve şehrimizi ikiye bölen Yeşilırmak’ımızın üzerinde Tokat Belediyesi olarak Kanal Tokat projemizi başlatmıştık. 2 aya yakın süredir yapılan çalışmada ırmak üzerinde bir buçuk kilometre alanda sürüyor. Irmak yatağının tasfiye işlemi, diğer taraftan ırmağın üzerinde su geçirmezliği sağlamak için betonlama, ardından yağmur suyu hatlarının döşenmesi işi vardı. Sonrasında bölgenin depreme dayanıklı olması için kazıklı sistemlerle temel atılması çalışması vardı. Geldiğimiz noktada ırmağın tasfiyesi işlemleri yüzde 70 oranında tamamlandı. Yüzde 45 civarında da ırmağımızı betonladık, demir hasırlarla ördük. Borularımız geldi. Bunlar yağmur suyu hattı için. Yağmur suyu gelmesin diye. Onları da döşeyeceğiz. Sonrasında yavaş yavaş projenin bitimine doğru geçeceğiz”

“EKOLOJİK DENGEYE ZARAR VERMEMEK ÖNCELİĞİMİZ”


“İki etaplı bir çalışma yürütüyoruz. Biri ırmağın içerisinde diğeri de ırmağın dışında sağlı-sollu parklarda yapacağımız peyzaj çalışması olacak. Bu projeyi yaparken şunu çok önemsedik. Bu projenin ekolojik dengeye zarar vermemesi, ileriye dönük ise can ve mal kaybına sebebiyet vermemesi bizim için çok önemli. Onun için de ırmağın geçirgenliğine bakmıştık. Bu anlamda tabakanın biraz su geçiren bir bölge olduğunu gördük ve hızlı bir şekilde topraktan oluşan tabakayı tamamen su sızmayacak bir hale getirmek için betonlama ve demir hasırlarla örerek bir buçuk kilometrelik ırmak yatağını oluşturduk.  Buradaki suyun dışarı çıkmaması, dışarıdaki suyun da içeri girmemesi içinse yanlara 1 metre çapında düz borular döşeyerek ayrı kanallar yapacağız. Böylece yağan yağmurla biriken sular Yeşilırmak’ın içine girmeden bu borular şehrin dışına tahliye edilecek. Bunun yanında olası bir deprem veya tabi afete karşı 16-17 metre suyun altına girerek kazıklı sistemler oluşturduk. Temeli sağlam yaptık ki depreme karşı dayanıklı olsun diye. Bu alanın içerisine kum, çakıl gelmesin diye de 3 tane tersip bendi inşaatı başlıyor. Tüm bunlar bittiğinde ırmağımız su tutar hale gelecek ve burada 2 metreyi geçen suyu tutacağız. Bir buçuk kilometrelik alanda Kanal Tokat’ı oluşturacağız. Kayıkların yüzeceği bir hale gelecek. Tahminimize göre bu birinci kısım ağustos ayı sonu gibi bitmiş olur. Biz ilgili firmayla 15 Eylül tarihini belirlemiştik. Bu tarih itibariyle su tutma işlemini başlatacağız. “

“KANAL TOKAT, KARADENİZ’İN İNCİSİ OLACAK”


Kanal Tokat’ın peyzaj çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “Kanal Tokat’ın şehrimize ne katacağını da anlatmakta fayda var çünkü biz peyzajımızı da ona göre hazırlıyoruz. Bu bölgenin şehrin cazibe noktası olduğunu bildiğimiz için bu çalışmanın bölgeye de katkı sağlayacağını ve Karadeniz’in incisi olacağını biliyoruz. Amasya’da yaklaşık 7-8 yıldır Yalı Boyu adında bölgenin ciddi bir turizm potansiyeli var. Abartmıyorum bizim en az onun 3-5 katı turizmi canlandıracak bir alanımız olacak bu alan. Tokat Amasya gibi sadece Yalı Boyu’ndan ibaret değil. Sulusokak, Ballıca Mağarası, hanları, hamamları, doğal güzellikleriyle çok eşsiz bir coğrafya. İşte biz insanlara bunu söyleyeceğiz. Tokat’a geldiğinde bir Kanal Tokat var, tarihi konakları var. Tokat Kebabı’ndan Batına, pehlili pilavından, bakla dolmasına kadar birçok lezzeti var. Tokat’a geldiğiniz zaman 900 adımda Türklerin eserleri var. Bunların da en başına Kanal Tokat’ı koyacağız. Kanal Tokat şehre büyük bir ekonomik girdi sağlayacak. Peyzajımızı da bu doğrultuda hazırlıyoruz. Çizimlerimiz bitti.  İhalesine çıkıyoruz. 7-8 ay gibi bir sürede peyzajı da tam anlamıyla bitmiş olacak. Yani Kanal Tokat Projemizde Eylül 15 gibi ırmağımızın içinde kayıklar yüzecek ardından peyzaj devam edecek. 2018 yılı Mart ayı gibi de peyzajı bitmiş olacak” diye konuştu.

40 METRE UZUNLUĞUNDA DEV SEYİR KULESİ


Peyzaj anlamında Irmağın içerisinde 3 ayrı noktaya müzikli su gösterileri alanı oluşturulacağını bildiren Başkan Eroğlu, projenin detayları ile ilgili şu bilgileri verdi: “Demirköprü ile Taşköprü arasına modern bir köprü yapacağız. Zemindeki taşları değiştirerek ışıklandırma yapacağız. Irmağın altına da ışık vereceğiz. Her 50 metre de ırmağın 8-10 metre ilerisine doğru iskeleler yapacağız. İnsanlar iskelede oturup ırmağı izleyebilecek. Yine 3 ayrı noktada sosyal tesisler yapacağız. Bunlardan bir tanesi, Belediyemizin Fen İşleri Şantiyesi olarak kullandığımız alanda olacak. Şantiyenin olduğu alana 40 metrelik bir kule yapacağız. İnsanlar asansörle çıkabilecek ve oradan Tokat’ı seyredebilecekler. Balık restoranı tarzında bir restoran ve çocuk oyun alanları da olacak. Ağaçları koruyarak, bisiklet yolu, yürüyüş alanları da oluşturacağız. Yaklaşık 6-7 milyon TL’ye malolacak bu peyzaj çalışmalarını da projelerini hızlı bir şekilde teslim ederek çalışmaları hızlı bir şekilde başlatacağız. Ve nihayetinde Kanal Tokat, 2018 yılı Mart ayında tamamen bitip vatandaşlarımızın hizmetine hazır olacak. Eylül ayında burada kayıkları yüzdürebileceğiz.  Eskiden Alamet’i Farika dediğimiz boş bir alanımız var. Kayıklarımızın start noktası ise orası olacak. Kayıklara oradan binip tarihi Hıdırlık Köprüsünün altından geçerek ırmağı gezip tekrar aynı noktaya dönecek.  Kanal Tokat, Tokat’ımızın yüzünü değiştirecek. Hem turizme hem de ekonomiye katkısı olacak. Kule projesini ise Mart ayı 15 gibi bitirmeyi düşünüyoruz.”




Tokat Belediyesi