17 / 06 / 2024

Kandilli Rasathanesi'nden büyük Marmara depremi uyarısı: Bugünden başlanarak hazırlanmak gerekiyor! 

Kandilli Rasathanesi'nden büyük Marmara depremi uyarısı: Bugünden başlanarak hazırlanmak gerekiyor! 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, beklenen Marmara depremine bugünden başlanarak hazırlanmak gerektiğini söyledi. İşte o açıklama...



Akademik ve idari kariyeri boyunca pek çok uluslararası proje sürdüren ve bir süre önce Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevine getirilen Jeofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, projeleri ve çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Akademisyenlerin de görüşlerini alarak Kandilli Rasathanesinin temel hedeflerine ilişkin yeni stratejik hedefler ve vizyon çalışması yapacağına dikkat çeken Nurcan Meral Özel, Rasathanenin, tüm ülkedeki gözlem ve araştırma çalışmalarının yanı sıra Marmara Bölgesi'ne özel olarak odaklanması gerektiğinin altını çizdi. 

Kandilli Rasathanesi nden büyük Marmara depremi uyarısı: Bugünden başlanarak hazırlanmak gerekiyor! 

BUGÜNDEN İTİBAREN HAZIRLANMAK GEREKİYOR

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Marmara Bölgesi'nde beklenen deprem ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu ve "Marmara'da fayın denizde olması ve tarihsel depremlerin ne kadarlık bir segmenti, ne zaman kırdığı konusunda bazı belirsizlikler olması dolayısıyla, bilim adamları arasında da görüşler çeşitleniyor, farklılıklar oluşuyor, tartışmalar devam ediyor. Bu konuda benim görüşüm; ne zaman, nerede kırılacağını ve ne büyüklükte olduğunu söylemek yerine, çeşitli yerlerde olacakmış gibi senaryolar oluşturmak ve olacak depremin zarar verebilirliğini hesaplamak." şeklinde konuştu. 

Bunun dinamik simülasyonla yapıldığını aktaran Özel, Fay boyunca olası depremin yerini değiştirerek simülasyonlar gerçekleştirdiklerini dile getirdi. 

Prof. Dr. Özel, "Örneğin; nereden başlarsa, hangi segment kırılır? 1894'te Adalar fayı eğer kırıldıysa, onu koyduğumuzda işte bir sonraki deprem Kumburgaz segmentini kırabilir gibi" şeklinde konuştu. 

Kandilli Rasathanesi olarak depremle ilgili ve Marmara Bölgesi'ndeki kentleri nasıl etkileyeceğine dair çalışmalar yaptıklarına da vurgu yapan Özel, "Çünkü, Marmara Denizi elbette bir deprem bekliyor. Marmara'da bir fay var ve 150 yıl, 350 yıl arasında bir tekrarlanma periyodu var. Hazırlıklı olmak gerekiyor. Bugünden başlanarak hazırlığın yapılması gerekiyor." açıklamasında bulundu. 

Kandilli Rasathanesi nden büyük Marmara depremi uyarısı: Bugünden başlanarak hazırlanmak gerekiyor! 

UCUZ MALİYETLİ GÜÇLENDİRMEYE YÖNELEBİLİRİZ

Özel, Marmara Bölgesi'ndeki şehirlerde bina güçlendirme çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyledi ve "İnsan hayatı önemli. Bunu Kahramanmaraş depreminde çok iyi gördük ve aynı zamanda Kahramanmaraş depremi de gösterdi ki, bizim doğayla ilgili hala bilmediğimiz şeyler var. Her segment her zaman aynı şekilde çalışmıyor." ifadelerini kullandı. 

"Güçlendirme önemli ancak güçlendirme bina maliyetlerinin en az yüzde 30'unu buluyor. İnsanların mali durumlarını da bildiğimiz için dünyada daha ucuz maliyetli güçlendirme yöntemlerinin de olduğuna dikkati çekerek bina değerinin yüzde 30 yerine yüzde 5'ini ödeyerek dışardan güçlendirmeler de yapılabilir. Bu teknolojiler Türkiye'de de yaygınlaştırılabilir kısa zamanda yol alabilmek için." diye konuşan Özel, Marmara Bölgesi'ndeki deprem performansı düşük binaların bir an önce hazırlıklı hale getirilmesi gerektiğini, özellikle Marmara Bölgesi'nde çalışan ve gözlem istasyonu olan üniversite kurum ve kuruluşların hepsiyle işbirliklerini geliştirmeyi hedeflediğini belirtti.

Neden barınma krizi yaşıyoruz? Deva Partili Cem Avşar: Dar ve orta gelirliler değil, lüks konutlar öncelik oluyor!

Emekli Temmuz zammı için kötü haber geldi! 16 milyon emekli bekliyordu, reddedildi!

Arazi yatırımında popüler iller ve bölgeleri hangileri? Alırken ve beklerken nelere dikkat edilmeli? 


 


Geri Dön