Kent Haberleri

Kandilli Rasathanesinden flaş açıklama! Deprem sonrası 8 metre kayma var!

Kandilli Rasathanesi, Kahramanmaraş merkezli deprem için ilk analizlerini yaptı. En az 5 metrelik atım olduğu açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında fay üzerinde oluşan atımlar da ortaya çıktı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, bölgenin 7-8 metre boyunca kaydığını analiz ettiklerini açıkladı.

KANDİLLİ, KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ İÇİN NE DİYOR?

6 Şubat tarihinde başlayan fay hareketliliği Kandilli Rasathanesi koordinasyonunda analiz etti. Prof. Dr. Haluk Özener’in sözlerine göre, fayın olduğu yer başta olmak üzere 300-350 kilometrelik alanda depremin etkileri hissedilebiliyor.

İlk saha analizlerinde fayın geçtiği yerlerde 3 metrelik atımlar oluştuğu da açıklanmıştı. Arazide, çalışmalar ve ekipler çoğaldıktan sonra yapılan saha incelemelerinde 5 metrelik atımların da olduğu idda edildi” dedi.

Yabancı bilim insanlarının da en az 5 metrelik atımları analiz ettiğini söyleyen Özener, merkez üssünde en az 7-8 metrelik bir kayma olduğunun üstünü çizdi. Yaptığı duyuruda, “İlerleyen zamandaki çalışmalarla daha da berraklaşacak ancak, 7-8 metreye varan atımlar, kaymalar incelendi.” dedi.

Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü ayrıca artçı depremlerin sayısının da henüz azalma görülmediğini de belirtti ifade. Günde 500’den fazla artçı olduğunu vurgulayan Özener, geçen sürede artçı sayılarında bir azalma olmadığının açıkladı.

Özener, “Doğu Anadolu Fayı sola doğru yanal atımlı. Karşıdaki alanın, fayın sola doğru doğru hareket ettiğini düşünün. Dolayısıyla, diyelim ki noktadan bir yol geçiyor. Yolun fayın geçtiği noktalarda atması, yani yaklaşık belirli yerlerde 3 metre, 5 metre kadar olabiliyor”şeklinde konuştu.

ARTÇI DEPREMLER NE KADAR DEVAM EDECEK!

Artçı depremler devam ediyor! Kandilli Rasathanesi ve AFAD son dakika deprem listesinde şiddetli ve artçı sarsıntılara yer veriyor. 6 Şubat Kahramanmaraş Pazarcık ve ardından Elbistan merkezli 7,7 ile 7,6 şiddetindeki depremlerin akabinde deprem bölgesinde artçılar ne zaman bitecek merak konusu...

ARTÇI DEPREMLER NE KADAR SÜRECEK? 

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki şiddetli depremde Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da olumsuz etkilendi ve çok sayıda bina yıkıldı. Depremde ise can kaybı 20 bini aştı. Bölgede artçı sarsıntılar devam ediyor.

Prof. Dr. Özener ise artçı depremler hakkında, ''Yıkıcı deprem Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış bir segmentte meydan geldi. 7 tane artçı 5’in üzerinde, bir tane ana artçı olarak adlandıracağımız sarsıntı ise 6.6’lık deprem üretti. Artçı sarsıntılar haftalar hatta aylarca sürebilir. 2017’de Bodrum Kos depreminin 9009 artçısı olmuş ve bir yıl sürmüştü. Dolayısıyla bu bölgede yaşayan vatandaşların artçılara hazır olması, hasarlı binalara girmemelerini, yetkililere özellikle de AFAD yetkililerine kulak vermelerini istiyoruz.” sözlerini kullanmıştı.

Deprem ekonomiyi nasıl etkileyecek? Cevabı IMF'den geldi!
Deprem bölgesinde telefon konuşmaları bir ay boyunca bedava!
Dolar 16 gün sonra bu kadar olacak! Analistler tek tek açıkladı! Hemen bakın, pişman olmayın!