Kandilli tek tek açıkladı: Büyük Marmara depremi 200 kilometrelik alanda yıkıcı olacak! 7 şiddetinden büyük...
Beklenen büyük Marmara depremi, tedirginlik oluşturmaya devam ederken; uzman isimlerden de konu ile ilgili sık sık açıklamalar geliyor. Kandilli tek tek açıkladı: Büyük Marmara depremi 200 kilometrelik alanda yıkıcı olacak! 7 şiddetinden büyük... Beklenen büyük Marmara depremi, tedirginlik oluşturmaya devam ederken; uzman isimlerden de konu ile ilgili sık sık açıklamalar geliyor
Son depremlerden sonra olaıs İstanbul depremi yeniden gündem oldu. Beklenen büyük Marmara depremi, tedirginlik oluşturmaya devam ederken; uzman isimlerden de konu ile ilgili sık sık açıklamalar geliyor.
Bilim dünyasında Marmara’daki riskli faylar üzerine tartışmalar tam gaz devam ederken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, İstanbul depremi ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara Denizi’nde meydana gelecek büyük bir depremin başta İstanbul olacak şekilde Kocaeli, Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya, Balıkesir gibi illeri de etkileyeceğine dikkat çekti.
Kandilli tek tek açıkladı: Büyük Marmara depremi 200 kilometrelik alanda yıkıcı olacak! 7 şiddetinden büyük...
Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, büyük İstanbul depremini değerlendirdiği açıklamasında "17 Ağustos’ta İzmit’teki sarsıntı Avcılar’da yıkıma yol açtı. Olası büyük Marmara depremi 200 kilometre bir alanda yıkıcı etki yaratacak. Marmara’ya kıyısı olan kentler risk altında" ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Haluk Özener, fayın tek parça da iki parça da kırılsa da 7'den büyük deprem üreceğinin altını çizdi.
"Vakit kaybetmeden İstanbul’da 70 ile 90 bin arasında olduğu telaffuz edilen çürük yapıların güçlendirilmesi, olmuyorsa yıkılıp yeniden yapılması için enerji harcamalıyız" açıklamasında bulunan Haluk Özener, Marmara’da enerji birikiminin olduğu alanları da peş peşe açıkladı.
Marmara’da enerji birikiminin olduğu alanlarla ilgili "Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun bir parçası olan Kuzey kol, İzmit körfezi boyunca devam edip, Adalar önünden geçerek, Marmara denizi kuzeyinden Saroz Körfezi’ne ulaşıyor" açıklamasında bulunan Özener, Çınarcık Körfezi ile Marmara Adası arasında kalan bölümde gerçekleşenen son büyük depremin 1776'da olduğunu belirtti ve bu fay zonunda önemli ölçüde sismik enerji biriktiğini vurguladı.
Kandilli tek tek açıkladı: Büyük Marmara depremi 200 kilometrelik alanda yıkıcı olacak! 7 şiddetinden büyük...
İSTANBUL'DA RİSKLİ YERLEŞİM ALANLARI...
Konu ile ilgili açıklamasında "İBB’nin kent genelinde hayata geçirdiği mikro bölgeleme çalışmaları var. Fay hattına ne kadar yakınsanız, depremden olumsuz etkilenme riskiniz o derece yüksek olacak" diye konuşan Prof. Dr. Haluk Özener, İstanbul'da Marmara kıyısına komşu alanların, kuzeydeki yerleşim alanlarına göre daha riskli olduğunu aktardı.
İBB’nin Marmara’da 7.5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosuna göre can kaybının 40 bin olacağının tahmin edildiğini dile getiren Haluk Özener, 7 üzerinde bir depremde bu rakamdan daha çok can kaybı olmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
Deprem araştırmaları için Marmara Denizi tabanına yerleştirilen fiber optik kablolaran balıkçıların zarar verdiğine vurgu yapan Özener, açıklamasında "Deniz tabanının bin 200 metre derinliğine bile cihazlar yerleştirildi. Ölçüm ve takip sistemleri için 70 kilometre fiber optik kablolar döşenmişti. Trolle avlanan balıkçılar ise 7 yıl önce kabloları parçaladılar, cihazlar zarar gördü" ifadelerini kullanarak, şimdi Marmara Denizi içinde, Türk-Japon projesi kapsamında deniz tabanı sismometre cihazlarında depolanan bilgileri belli periyotlarda incelediklerini söyledi.
Emlak vergisi borcu olanlar aman dikkat! Bu tarihi sakın kaçırmayın!