Genel

Kangal Termik Santrali'nin devir Sözleşmesi bugün imzalanıyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rixos Otel’de düzenlenen "Kangal Termik Santrali Satış ve İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi" imza törenine katıldı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye’de her 5 birim ürettiğimiz elektriğin 1 tanesi kömürden. Biz, bunu 3'te 1'e çıkarmak istiyoruz. Adana, Kütahya, Manisa, Eskişehir ve Konya’da bu yerli kömürlerimize daha fazla yer vermiş olacağız" dedi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rixos Otel’de düzenlenen "Kangal Termik Santrali Satış ve İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi" imza törenine katıldı. Buradaki konuşmasında kömürün son 20 yıldır dünyanın en önemli enerji kaynağı olmaya devam ettiğini, dünya enerji tüketiminin yüzde 41’inin kömürden karşılandığını bildiren Yıldız, bunu petrol ve doğal gazın izlediğini belirtti.


Uluslararası Enerji Ajansı’nın, 2035’e yönelik tüm öngörülerinde kömürün tahtını koruyacağını vurguladığını aktaran Yıldız, şunları kaydetti:


 "Bir de bize derler 'Kömür kirlidir, siz yapmayın'.  Dünyada yılda 7 milyar ton kömür tüketiliyor. Türkiye’nin toplam görünür rezervi 14 milyar ton. Yalnızca Çin’in yılda 3,5 milyar ton kömür tükettiğini düşünürseniz, size bu tür nasihatleri yapanların niyetlerinin çok iyi olmadığını anlarsınız. Siz yılda 106 milyon ton kömür gibi mütevazı bir rakam kullanacaksınız ama dünyayı kirletmiş olacaksınız. Türkiye’deki insan kaynakları bunun çoktan farkına vardılar. Dünya şimdiye kadar kirletildi ve kirletenlerle temizleyenlerin ayrı olmasını istediler. Biz buna karşı çıkıyoruz. Kimler kirlettiyse onlar temizlesin dünyayı. Biz kirletmeyeceğiz. Temiz kömür teknolojileriyle beraber sülfür oranları, kükürt oranları her türlü spektruma uygun olarak bu santrallerden elektrik üretmek mümkün. O açıdan bu tür oyunlara gelmeyeceğimizi açıklıkla söyleyebilirim."


- "Konya’nın kaynağını yerli müteşebbis değerlendirsin"


Taner Yıldız, şu anda 1600 megavata yakın güce sahip santralin rehabilitasyonda olduğunu bildirerek,  bu çalışmayla santrallerin çevreye uyumu için 1,5 milyar liralık bir harcama yapıldığını söyledi. Yerli kaynaklardan vazgeçmeden ve çevreye zarar vermeden çalışacaklarını vurgulayan Yıldız, bu şekilde çalışmanın mümkün olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki enerji politikalarının bir çok elekten geçtiğini  anlatan Yıldız, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık oranının yüzde 70 civarında olduğunu, tümüyle dışa bağımlı bazı ülkelerin doğru stratejilerle enerjide dışa bağımlılığını azalttığını dile getirdi.


Bakan Yıldız, enerji fiyatlarına ilişkin de  "Artık alışmaya alıştığımız fikirlerden kurtulmamız lazım. Türkiye bugün doğal gazı 27 AB ülkesi arasında en ucuz alan ülke değil ama bu ülkeler arasında en ucuz satan ülkedir. Elektrikte Avrupa’nın en ucuz ülkeleri arasındayız" diye konuştu.


Türkiye’nin 60 milyar dolarlık enerji ithalatının 33 milyar dolarlık kısmının binek araçlarda kullanıldığına işaret eden Yıldız,  vatandaşların elde ettikleri refah seviyesinden ödün verilmesini beklemediklerini ancak tasarrufun şart olduğunu söyledi. Yıldız, "Türkiye’de her 5 birim ürettiğimiz elektriğin 1 tanesi kömürden. Biz, bunu 3te 1'e çıkarmak istiyoruz. Adana, Kütahya, Manisa, Eskişehir ve Konya’da bu yerli kömürlerimize daha fazla yer vermiş olacağız” değerlendirmesinde bulundu.


Özelleştirmelerin insan kaynaklarıyla birlikte gerçekleştiğine dikkati çeken Yıldız, Konya Karapınar’daki 1,8 milyar tonluk kömür ve kurulacak 5 bin megavatlık elektrik santrallerinde Konya’nın dinamiklerinin bulunmasını istediklerinin altını çizdi. İhalenin şeffaf bir şekilde yapılacağını belirten Yıldız, Konya’nın kaynaklarının yerli müteşebbislerce değerlendirilmesi temennisinde bulundu.


Bakan Yıldız, elektrik dağıtım santralleri özelleştirmelerinden 13 milyar dolar gelir elde edildiğini, 13 milyar dolar da elektrik üretim santrallerinden beklediklerini sözlerine ekledi.


AA