Kanlıca Ahmet Rasim Paşa Yalısı’na kaçak kat mı yapıldı?
Kanlıca kıyısında bulunan ve 1898’de inşa edilen tescilli kültür varlığı Ahmet Rasim Paşa Yalısı’na kaçak kat çıkıldığı tespit edildi. Beşiktaş eski Başkanı Serdar Bilgili’nin ortak olduğu dönemde Arman Tekstil’e kiralanan yalının mülkiyeti İBB'ye ait…
Kanlıca kıyısında bulunan ve 1898’de inşa edilen tescilli kültür varlığı Ahmet Rasim Paşa Yalısı’na kaçak kat çıkıldığı tespit edildi.
Beşiktaş eski Başkanı Serdar Bilgili’nin ortak olduğu dönemde Arman Tekstil’e kiralanan yalının mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait…
İstanbul Boğazı’nda rezalet bitmiyor. Yoksulun gecekondusunu TOMA ve biber gazı eşliğinde yıkan, bir metrelik duvar için 60 zabıtayı vatandaşın evinin önüne yığan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Boğaz’daki tarihi yalılarda ve köşklerde yaşanan tarih katliamına seyirci kaldığı birer birer ortaya çıkıyor. Kanlıca’daki Mehmet Arif Bey Yalıları’nın dış cephesini tahrip edip, asansör ve kaçak kat ekleyen 17 Aralık’ın kilit ismi Reza Zarrab ve eşi Ebru Gündeş’in yargılanmasını sağlayan SÖZCÜ, İstanbul Boğazı’nda mevzuat ve koruma ilkelerine aykırı bir şekilde gerçekleştirilen bir başka skandal restorasyonun detaylarına ulaştı.
1970 YILINDA TESCİLLENDİ
Arman Tekstil’in 2000’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden kiralayarak restore ettiği Ajia adlı butik otele dönüştürdüğü Kanlıca’daki tarihi Ahmet Rasim Paşa Yalısı’na kaçak kat çıkıldığı tespit edildi. 10 Ekim 1970 tarihinde tescilli kültür varlığı olarak koruma altına alınan yalının eski ve yeni fotoğrafları karşılaştırıldığında orijinal çatının bozulduğu ve pencereler açıldığı görülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’deki tarihi eserleri bir araya getirerek oluşturduğu envanter.gov.tr adlı internet sitesinde yer alan bilgilere göre bakanlık kaçak kattan haberdar. Ahmet Rasim Paşa Yalısı ile ilgili hazırlanan sayfadaki gözlem bölümünde “Çatı terası ve çatı eğimindeki değişiklik yapının bütünselliğini bozmuştur” ifadesi yer alıyor.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK
Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün tarihi yapılardaki kaçak yapılaşmaya göz yumarak suç işlediğini belirten Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hüseyin Sağ, hem bu kuruluşlar hakkında hem de yalıyı kiralayan Arman Tekstil’in o dönemki ortakları Serdar Bilgili ve Alişan Arıkan hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.
“Kendisine emanet edilen tarihi eserleri korumayan Boğaziçi İmar Müdürü nerede” diye soran Sağ: “Bir vatandaş çatısında kiremit oynatsa elli tane zabıta gidiyor. Eğer adamına göre muamele yapılıyorsa ki öyle gözüküyor; bu kamu vicdanını yaralar” dedi. Kadir Topbaş’a bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün görevini ihmal etmesiyle ilgili olarak İBB Meclisi’ndeki soru önergelerine bir yıldır cevap verilmediğini bildiren Sağ, “Topbaş bizzat kendisi bu bürokratları koruyor. Sorulara da sessiz kalarak suç işliyor” diye konuştu.
27 yıllığına kiralandı
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde bir süre İstanbul Şehremini (Belediye Başkanı) görevini yapan Ahmet Rasim Paşa’nın adını taşıyan yalı 1897 yılında yandı. Bir yıl sonra yerine eskisinin yarısı büyüklüğünde üç katlı yalı yapıldı. 1915 yılında Ahmet Rasim Paşa’nın varisleri yalıyı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) sattı.
Uzun yıllar ilkokul olarak kullanılan yalı, 1970 yılında korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edildi. Kullanılamaz hale geldiği için 1974 yılında boşaltılan ve uzun yıllar atıl kalan Ahmet Rasim Paşa yalısı, 1 Ekim 2000 tarihinde 27 yıllığına o tarihte Serdar Bilgili ve ailesinin ortak olduğu Arman Tekstil şirketine kiralandı. Yalı, mimar Reşit Soley tarafından restore edildikten sonra 2004 yılında Ajia adlı butik otel olarak hizmete açıldı.
Hapis cezası da var
2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’nda yıkımın yanı sıra inşaat ruhsatı ile eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılan yapıların aykırı kısım ve bölümleri için hapis cezası öngörülüyor. Yasanın 18’inci maddesinde, yapı sahipleri, fenni mesulleri ve müteahhitleri bir aydan altı aya kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacağı yazıyor. Yasada, kanunla verilen görevleri belirtilen süre içinde yapmayanlar veya görevini kötüye kullanan kamu yetkililerinin de bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı belirtiliyor.
Sözcü