22 / 05 / 2024

Kanyon, sigara yasağına uymamakta kararlı!

Kanyon, sigara yasağına uymamakta kararlı!

Yasayı hiçe sayarak sigara içirtmeye devam eden Kanyon, "Buranın özel izni var" dedikodusuyla müşteri çekiyor



İstanbul'un en lüks alışveriş merkezi Kanyon, kanun tanımaz tavrını sürdürüyor. 19 Temmuz'da yürürlüğe giren yasa ile, her türlü kapalı alanda sigara içilmesi yasaklanmıştı. Bar ve eğlence merkezlerinden, kahvehanelere, sosyal tesislerden özel ticarethanelere kadar bütün binalarda sigara içilmesi halinde çeşitli para cezaları kesiliyor.

Ancak lüks mekanları, dünyaca ünlü markalarıyla meşhur Kanyon Alışveriş Merkezi'ne giden müşteriler, koridorlarda, katlarda ya da orta alanda rahatlıkla sigaralarını tüttürüyorlar.

Çünkü birileri "Bu mekanın Sağlık Bakanlığı'ndan özel izni var" dedikodusunu yayıyorlar. Bu söylentinin ektisiyle alışveriş merkezine gidenler kendilerini ve çevreyi zehirlemeye devam ediyorlar.

'Özel izin' yalanı
Merkez yönetimi de bu duruma göz yumarak yasayı hiçe saymakta bir sakınca görmüyor. Ancak bu dedikoduyu yayanlar, alışveriş merkezinin yanı sıra, buraya müşteri olarak gelen tiryakileri de tehlikeli bir duruma itiyorlar. Kanyon'da sigara için müşteriler, mekanın 'özel izin sahibi' olduğunu sandıklarından, herhangi bir denetlemede para cezasına çarptırılacaklarından habersizler. Oysa, aniden yapılacak bir denetimde, sigara içen müşterilere 69 TL, merkez yönetimine ise binlerce lira para cezası kesilebilir.

Yaptığımız araştırmaya göre, alışveriş merkezinin sigara yasağı konusunda hiç bir ayrıcalığı yok. Yasağın diğer tüm kapalı mekanlarda olduğu gibi burada da uygulanması gerekiyor. Mahalle kahvehanelerinde her gün baskınlar düzenleyerek sigara içilip içilmediğini denetleyen belediye ekiplarenin, herkesin gözü önünde sigara içilen Kanyon'a, uğramamaları ise dikkat çekiyor. Konuyla ilgili yayınladığımız haberin ardından, dün yine Kanyon'daydık. Tiryakiler yine alışveriş merkezinin içerisinde yasaları çiğneyerek sigara içmeye devam ediyorlardı. Bu durumdan rahatsız olan müşteriler ise, sigara yasağının Kanyon'da uygulanmamasını hayretle karşılıyorlar.

Görevliler uyuyor mu!
Yasağın burada da uygulanmasını isteyen çevreci vatandaşlar, "Belediyenin gücü sadece küçük işletmelere mi yetiyor? Gittiğimiz hiçbir yerde sigara içilmiyor. Çünkü her yerde denetim var. Nedense görevliler hala Kanyon'a uğramadılar" sözleriyle tepkilerini dile getiriyor.

Bu arada Kanyon'un üstünün açık olduğu, bu nedenle sigara yasağı kapsamına girmediği de iddialar arasında. Oysa alışveriş merkezinin tavanının büyük kısmı kapalı vaziyette. Açık olsa bile, yasa kapsamına girmesi gerekiyor. Çünkü kanunun konuyla ilgili bölümleri şöyle: "Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb.) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yılları dışında bütün yün yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler 'kapalı alan' olarak değerlendirilecektir."
Gazete Habertürk


Geri Dön