Kent Haberleri

Kapadokya'da balonlar için meteoroloji istasyonu inşa edildi!

Göreme 'de turizm amaçlı hizmet veren sıcak hava balonlarının kalktığı mevkide inşa edilen meteoroloji gözlem istasyonu sayesinde uçuş şartları ile ilgili daha sağlıklı hava tahminleri yapılabilecek


 Türkiye’nin peribacaları, kayadan oyma kiliseleri, vadileri ve tarihi turistik mekanları ile ünlü beldesi Göreme'de balon uçuşlarında daha sağlıklı hava tahmini yapılabilmesi için meteoroloji gözlem istasyonu kuruldu.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Göreme Belediyesi işbirliğiyle kurulan meteoroloji gözlem istasyonu, balon uçuşlarının en yoğun yapıldığı yer olan Göreme beldesinde faaliyet gösterecek.


Balon kalkış alanlarının hemen yakınında yer alan mevkide kurulan istasyon, bölgede faaliyet gösteren balon işletmeleri açısından da büyük önem taşıyor.


Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gözlem istasyonu ölçüm sistemi sayesinde hava sıcaklığı, basınç, nem, yağış miktarı, rüzgar yönü ve hızının takip edilebileceğini söyledi.


 


- Balon şirketleri hava tahminleri ile uçuş planlarını daha sağlıklı yapabilecek 



Gözlem istasyonunun faaliyete geçmesiyle bölgede bulunan başta balon işletmeleri, turistik tesisler, kamu kurum ve kuruluşlarının, turizm yatırımcılarının ve vatandaşların günlük hava tahminlerine kolayca ulaşabileceklerini belirten Cingil, şunları kaydetti:


"Böylece özellikle balon firmalarımız çalışma planlarını ve takvimlerini çok daha sağlıklı yapabilecek. Dünya geneline baktığınızda zaten balon uçuşlarının yıl ortalamasında en çok yapıldığı yer Göreme'dir. Bu açıdan gözlem istasyonunun buraya kurulması isabetli bir karar oldu. Biz de belediye olarak elimizden gelen katkıyı sağladık. Güvenlik, elektrik gibi alt yapı işerini biz üstlendik. Emeği geçen Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürüne ve 7. Bölge Müdürüne teşekkür ediyorum."


Cingil, ayrıca balon kalkış alanlarının yanına kurulan meteoroloji istasyonunun ölçümlerinin Meteoroloji Genel Müdürlüğünün web sitesinde yayınlanmaya başladığını da sözlerine ekledi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Temmuz ayında Kapadokya Bölgesi’ndeki balon operasyonu slot (hava trafik düzenlemesi) uygulaması için Kapadokya Meslek Yüksekokulunu yetkilendirmişti.


AA