Kapadokya'da yeraltı şehirleri için radar taraması yapılıyor!
Kapadokya bölgesinde yeni yeraltı şehirlerinin ortaya çıkartılması amacıyla arkeometre jeofizik radar taraması yapılırken, bu uygulamanın Türkiye'de yeraltı şehirleri üzerinde ilk defa uygulandığı ve yeraltı şehirlerinin içine girmeden haritasının çıkartı
Aksaray Müze Müdürü Yüksek Sanat Tarihçisi Yusuf Altın, yaptığı açıklamada, Kapadokya bölgesi içinde yer alan Aksaray'da tescilli 18 yeraltı şehri bulunduğunu, 5 yer altı şehrinin de tescil için sırada beklediğini söyledi.
Altın, Aksaray'ın yeraltı şehirleri açısından zengin olmasına karşılık sadece 3 yeraltı şehrinin turizme açık bulunduğunu belirtti.
Aksaray'daki yeraltı şehirlerini turizme kazandırmak için çalışma başlattıklarını açıklayan Altın, şunları ifade etti:
''Gülağaç Kaymakamlığı'nda yaptığımız bir toplantıda, yeraltı şehirlerinin boyutlarının arkeometre jeofizik radar taramasıyla belirlenebileceğini söyledim. Toplantıda bulunan Saratlı, Demirci ve Bekarlar kasabalarının belediye başkanları da bu önerime sıcak baktılar ve hemen çalışmalara başladık. Daha sonra bu çalışmaya merkeze bağlı Akçakent kasabası da dahil oldu. 4 kasabamızda da yer altı şehirlerinin olduğu biliniyordu. Ancak boyutları bilinmiyordu.''
Yeraltı şehirlerinin haritasını çıkarmak için arkeometre jeofizik radar taraması yaptıklarını vurgulayan Altın, ''Türkiye'de ilk kez yeraltı şehirlerinin haritasını çıkarmak için Kapadokya bölgesindeki 4 kasabada arkeometre jeofizik radar taramasını yaptık'' dedi.
Arkeometre jeofizik radar taramasıyla yeraltı şehirlerinin içine girmeden dışarıdan adeta MR'ını çektiklerini belirten Altın, şöyle devam etti:
''Bugüne kadar yeraltı şehirlerinin boyutları bilinmeden temizlik çalışması yapılıyordu. Potansiyeli olmayanlara devam edilmezken, binlerce lira boşa gidiyordu. Bizim yaptığımız arkeolojik çalışmada ise manyetik ve elektromanyetik ölçüm aletleri ile yeraltı şehrinde bulunan mekanların ne yöne devam ettiği, kaç metre uzaklıkta oldukları, oda ve benzeri boşluklu yapıların yeraltındaki alt ve üst kot sınırları, genişlikleri, uzanım ve dalım geometrilerini tespit edebiliyoruz. Mekanların özellikle havalandırma ve giriş kapısı açıklıkları da tespit edilecek.''
Mekanlara zarar vermeden toprak üstünden cihazları gezdirerek taramaları tamamladıklarını ifade eden Altın, ''Tarama sonucunda yeraltı şehirlerinin haritalarını çıkartırken, sit alanı ilan edilmesi için çalışmalar başlayacak. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Konya Bölge Müdürlüğü'ne müracaat edeceğiz. Kurulun değerlendirmesinden sonra yeraltı şehirlerini turizme kazandırmak için müzemizdeki teknik uzmanlar tarafından temizlik çalışmaları başlatılacak'' diye konuştu.
Kapadokya'nın Aksaray'dan başladığını anlatan Altın, Aksaray'daki yeraltı şehirlerinin haritasını çıkardıktan sonra turizme kazandırarak, turistleri yeraltı şehirlerine yönlendireceklerini sözlerine ekledi.
Star