Kapadokya'ya Doğal Arıtma Tesisi inşa edildi!
Kapadokya bölgesinin en çok ziyaret edilen yer altı şehrine sahip olan Kaymaklı beldesinde yaşama geçirilen Doğal Arıtma Tesisi ile atık suların gelişigüzel araziye bırakılması engellendi...
Kapadokya bölgesinin yer altı şehri ile ünlü Kaymaklı beldesinde yaşanan atık su sorunu kurulan Doğal Arıtma Tesisi ile çözüldü.
Yılda yaklaşık 2,5 milyon turistin geldiği Kapadokya'da en çok ziyaret edilen yer altı şehrinin bulunduğu Kaymaklı beldesinde yapımı tamamlanan Doğal Arıtma Tesisi, 16 bin metrekare alanıyla Türkiye'deki benzerlerinin en büyüğü olma özelliğini taşıyor.
Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma, tesisin yapımında kum, kil ve membran gibi doğal malzemeler kullanıldığını dolayısıyla çevre ve insan sağlığının korunması adına çevreci bir projeye imza attıklarını kaydetti.
Elma, "Bölgede arıtma sisteminin olmaması nedeniyle kanalizasyon atıkları gelişi güzel olarak araziye bırakılıyordu. Kapadokya'nın turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Kaymaklı'ya bu durum yakışmıyordu" dedi.
Elma, bölgede bir ilk olan atık su arıtma tesisinin yapımına geçen yıl başlandığını, projenin Çukurova Üniversitesi, yapımının ise Kaymaklı Belediyesi imkanlarıyla gerçekleştiğini söyledi.
Doğal Arıtma Tesisi'nin yapımında, havuz altına su geçmesini engelleyen 30 santimetre kalınlığında kil maddesi kullanıldığını, kenar bölümlerinin ise su sızdırmayı engelleyen membran maddesi ile kaplandığını aktaran Elma şöyle devam etti:
"Tesis yakınına atık su toplama merkezi yapıldı ve bu tesis içerisinde 3 sistem yer alıyor. Atık su burada 3 ızgara sisteminden geçiyor. Katı atıkları bir tarafa, su içerisindeki kumları bir tarafa ayrılıyor. Elemeden geçen su daha sonra pompalar yardımıyla tesisin yanında bulunan alandaki depoya taşınıyor. Son olarak depoda toplanan su borular ile havuza boşaltıyor."
- Sadece bir işçi çalışacak
Elma, arıtma tesisin yapımında maliyetin göz önüne alındığını belirterek, "Doğal Arıtma Tesisi'nin yapımı için 1,5 milyon lira harcadık. Bildiğimiz normal bir tesis yapmak istesek bu rakam 5 milyon liraya kadar çıkabiliyordu. Bu nedenle hem düşük maliyet hem de 1 işçinin çalışacağı bir sistem olması bizim için avantaj oldu" ifadelerini kullandı.
Elma, tesisin sadece Kaymaklı beldesine değil civardaki yerleşimlere de hizmet vereceğini ifade ederek, "Atık suların gelişi güzel alana bırakılmasından, hem tarım alanları hem hayvanlar olumsuz etkileniyordu. İnsan sağlığını da tehdit ediyordu" diye konuştu.
- Arıtılan sular, fidan sulamasında kullanılacak
Belediye olarak tesisin etrafında bulunan tarlaları satın aldıklarını anlatan Elma, buralara dikecekleri söğüt ve çam fidanlarını sulayarak, hem arıtılmış suyu değerlendireceklerini hem de beldeye yeşil alan kazandıracaklarını aktardı.
Elma, havuzun tamamen su ile dolmasının ardından Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin de beldeye gelerek stajlarını söz konusu tesiste yapacağını sözlerine ekledi.
AA