30 / 06 / 2024

Kapalı Çarşı, New York sokaklarında kuruldu!

Kapalı Çarşı, New York sokaklarında kuruldu!

New York Türk Kültür Merkezi (TCC) ve Türk Amerikan İş Geliştirme Dernegi (TABID) tarafından bu yıl 4.sü düzenlenen Sokak Festivali ilginç görüntülere sahne oldu



İstanbul'daki dünyaca ünlü Kaplı Çarşı ve tarihi yarım adanın panoraması Amerikalılar tarafından büyük ilgi gördü.  
 
New York Türk Kültür Merkezi (TCC) ve Türk Amerikan İş Geliştirme Dernegi (TABID) tarafından bu yıl 4.sü düzenlenen Sokak Festivali ilginç görüntülere sahne oldu. İstanbul'daki dünyaca ünlü Kaplı Çarşı ve tarihi yarım adanın panoraması Amerikalılar tarafından büyük ilgi gördü. New York' ta 41. Sokak'ta organize edilen festivalde bu yıl Osmanlı Devleti ve Lidya Medeniyeti tanıtılırken, sema gösterisi ve mini konserlerle katılımcılara unutulmaz anlar yaşatıldı. Geleneksel hale gelen festivallere ilgi her geçen yıl artıyor.

Festivalin açılış konuşmasını yapan TCC Başkanı Zafer Akın amaçlarının Amerikalılara Türk kültür ve medeniyetini tanıtmak olduğunu belirterek Türk Amerikan ilişkilerinin günden güne daha çok geliştirmek olduğunu söyledi. Başkan Akın, bu yıl düzenledikleri festivalde İstanbul'daki Kapalı Çarşı'yı New York'a taşıdıklarını belitti.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, festivallerin Türk Amerikan ilişkilerini daha da geliştirmek için iyi bir fırsat olduğunu belirtti. Türk Amerikan ilişkilerin çok güçlü bir zemin üzerine kurulduğuna değinen Büyükelçi Tan, bu tarz festivallerin kültürler arası tanıtım ve etkileşimi olumlu yönde etkiledigini söyledi. Festivalde kendisini adeta Türkiye'de hissettiğini belirten Tan, "Bugün burda hem Türkleri hemde Amerikalıları birlikte görmek beni çok mutlu etti. Festivaller aracılığıyla Türkiye'nin tanıtılması çok güzel bir çalışma. Bu organizasyonu yapan TCC'yi tebrik ediyorum." diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Festivale ailesi ile katılan New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ise TCC'nin Türkiye'nin tanıtımında çok katkısı olduğunu, Amerikalı katılımcıların bu festivaller sayesinde Türkiye'yi daha doğru tanıyacaklarını söyledi. Türk diplomatlar, daha sonra festivalde kurulan Türk kültürünü tanıtan stantları gezdi.

Stantlarda Türk yemeklerin yanı sıra gümüş işlemeleri, ebru sanatı ve Türk geleneklerini anlatan çok sayıda sanat eserleri sergilendi. Osmanlı tahtı ise büyük ilgi topladı.

"GEL VATANDAŞ GEL NEW YORK TA ÇİĞ KÖFTE YEMEYE GEL"

Sokak festivalinde Türk yemekleri, Amerikalıların ilgi odağı oldu. Ustaların "Gel vatandaş gel New York'ta çiğ köfte yemeye gel!" diye bağırmaları renkli görüntüler oluşturdu. Katılımcılar daha çok çiğ köfte, tantuni, kebap, gözleme ve baklavaya ilgi gösterirdi.

AMERİKALILAR, TÜRK YEMEKLERİNE HAYRAN

Türk festivaline katılan Amerikalılardan bazıları, günlerdir bu anı beklediklerini ifade etti. Sabahın erken saatlerinden itibaren festivale ailenin bütün fertleri ile katılan Breant Stoltzfus, Türk yemeklerini çok beğendiklerini, festivale de bu amaçla geldiklerini vurguladı. Ailece Türk kültürünü sevdiklerini söyleyen Breant "En küçük çocuğum bile bugün festivale geleceğiz diye sabah erken kalkarak hazırlık yaptı. Hem Türk kültürünü hem de Türk yemeklerini çok beğeniyoruz. Türklerle birlikte olmak bizi çok mutlu ediyor. Organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." diyerek memnuniyetini dile getirdi.
Türkiye


Geri Dön