Dış Piyasalar

Kapalı Maraş'ta Taşınmaz Mal Komisyonu’na 344 başvuru!

KKTC tarafından yapılan “Burada mal, mülk sahibi Rumlar gelsin, mallarını kendilerine iade edebiliriz” çağrısı yanıt aldı. Rumlar, Maraş’taki mülklerini almak amacıyla başvurularını yapmaya başladı. Taşınmaz Mal Komisyonu’na bugüne kadar 344 adet başvuruda bulunuldu.

KKTC tarafından yapılan “Burada mal, mülk sahibi Rumlar gelsin, mallarını kendilerine iade edebiliriz” çağrısı yanıt aldı. 

Yeni Şafak Gazetesi'nden Aybike Eroğlu'nun haberine göre; Güney Kıbrıs’la daha önceleri sürdürülen müzakerelerde Rumlara verilmesi talep edilen Maraş'ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin egemenliği yükseldi.

KKTC’nin kapalı şehri açarak çağrıda bulunmasıyla birlikte Rumlar, Maraş’taki mülklerini almak amacıyla başvurularını yapmaya başladı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tam tersine olan çağrılarına ve yaptığı baskılara karşın, Taşınmaz Mal Komisyonu’na bugüne kadar 344 adet başvuruda bulunuldu. Yapılan başvurulardan 126’sında iade, 107’sinde tazminat, 52’sinde iade ve/veya tazminat, 42’sinde iade ya da takas istendi. 17 başvuru için de 13-2008 sayılı yasa kapsamında satış talep edildi. Yapılan başvurularla ilgili kararlar komisyon ve mahkemeler tarafından verilecek. 

Yapılan başvuruların oldukça önem arz ettiğine dikkat çeken Ulusal Birlik Partisi Mağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Taşınmaz Mal Komisyonu bölgedeki malı Rum’a da verse, İngiliz’e de verse bu kişiler KKTC yönetimine ve egemenliğine gelmeyi kabul edecek. Bunun altını çizmek gerekiyor. Bu yönetim vakıf mallarını Kıbrıslı Rumlara yürürlükteki yasalara aykırı yasalar çıkarak vakıf mallarını Rumlara tapu belgesi verilmesini sağladı. Maraş’ın yönetimi ve egemenliği başka bir şey, oradaki mülklerin sahibin kim olacağı başka bir şeydir. Egemenlik KKTC’nindir, tartışması dahi söz konusu olamaz, mülkiyetin yani otelin, evin kime ait olacağına TMK ve mahkemeler karar verecek. Bu davalara şimdi vakıflar da taraftır.” 

Maraş’taki toprak egemenliğinin tartışmalara açık olmadığına vurgu yapan Hasipoğlu, şunları kaydetti:

“Rumlarla sürdürülen müzakere sürecindeki tüm haritalarda Maraş verilecek olan toprak olarak yer alıyordu. Rum tarafı da burayı cepte görüyordu. Mahkemelerimiz ve komisyonun alacağı kararlar doğrultusunda haklarını iade edilen Rumlar, eğer Maraş’ta yaşamak, çalışmak isterse, bizim egemenliğimizi tanımış da olacak.” 

RUMLAR MALLARI İÇİN VERGİ ÖDEYCEK

Maraş’taki mal ve mülkleri geri verilen Rumlar, alanda yaşamayı talep ederse, KKTC’ye vergi ödemeleri gerekecek. Yine Rumlar, imar kanunu, turizm teşvik mevzuatında bulunan bilgiler başta olmak üzere KKTC hukukuna uyum sağlayarak hayatlarına devam edecek.

Kapalı Maraş'ın yeniden inşa maliyeti 1.5 milyar dolar!