Kapalıçarşı esnafından aidat zammı tepkisi!
Kapalıçarşı esnafı aidatlara yapılan zamlara isyan ederken, Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş yapılan zammı asgari ücret ve maliyet artışı ile ilişkilendirdi.
Kapalıçarşı’da 3 bin 500 iş yerinin aidatlarına yapılan yüzde 40 zam, esnafın tepkisine neden oldu. Dünya'dan Ömer Gören'in haberine göre; Kovid-19 salgını sürecinde birçok esnafın zarar ettiğini dile getiren çarşı sakinleri, zammın düşürülmesini talep ediyor.
Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş ise aidatlara yapılan zamları, asgari ücret ve maliyet artışları ile ilişkilendirdi. Koronavirüs salgını küresel ekonomide yaşattığı kriz sebebiyle güçlükle ayakta kalmaya çalışan tarihi Kapalıçarşı esnafı, yönetimin yaptığı yüzde 40 aidat zammına tepki göstermeye devam ediyor. 560 yıllık geçmişi bulunan çarşıda; 350 vakıf, 2 bin 100 şahsi mülk olmak üzere toplam 3 bin 500 esnaf yer alıyor. 2016'da çarşı derneğinin devir kararı almasının ardından, yeni yönetim seçimle belirlenmişti.
Kiralarını dahi ödemekte zorlandıklarına, birçok dükkanın uzun süre kapalı kaldığına dikkat çeken esnaf, son olarak 2020’de aidatlara yüzde 15 zam yapıldığını ifade etti. Yönetimin yüzde 40 artırılan aidata ilişkin kendilerine herhangi bir geçerli gerekçe sunmadığını dile getiren Kapalıçarşı esnafı, zammın yasal olarak tebliğ edilmemesine rağmen tahsil edilmeye başlandığını kaydetti. Eski yönetim döneminde çarşıda 58 güvenlik görevlisi olduğunu, şimdi ise sayının 44’e düştüğüne de vurgu yapan esnaf, “O dönemde 2,4 milyon TL bütçemiz vardı. Personel sayısı azalmasına rağmen aidatlar sürekli katlanıyor” diyor.
Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş ise, artışın son 2 yılı kapsadığını ve aldıkları kararların tümüyle hukuki olduğunu belirtti. Kat Malikleri Kanunu uyarınca gelir ve gider dengesini gözeterek bütçeyi oluşturmak ve salınımını yapmanın görev ve yetkileri kapsamında olduğunun da altını çizen Kurtulmuş, “Kanun bize, ‘bütçeni yap parayı topla’ talimatını veriyor. Dolayısıyla aidat vermeyen icrayla verecek. Projenin yüzde 80’i güvenlik ve temizlik maliyeti nedeniyle oluştuğundan, her yıl en az asgari ücret büyüme oranında artış gösteriyor” diye konuştu.
‘Hizmet maliyeti arttı’
Fatih Kurtulmuş, zammın sebebine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Aidatlara yüzde 40 zam yapmamızın sebebi, 2020 yılında 6 milyon 835 bin liralık hizmet maliyetini onaylamamız. 2021’de asgari ücret yüzde 21,56 oranında yükselirken, 2021 yılı hizmet maliyetleri bir önceki yıla göre yüzde 22,77 arttı. 2021 yılında yönetim kurulu, toplam 8 milyon 400 bin liralık projeyi onayladı. 2020’de esnafın aidat borcu 6 milyon lirayken, 2021 yılında bu bedel 8 milyon 400 bin liraya yükseldi. Buna göre aidatların matematiksel artış oranı yüzde 39,25 olarak yansıdı.”