Eğitim

Kapalıçarşı restore edilecek!

1461 yılında kurulan Kapalıçarşı'nın dünyanın ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyor

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Belediye ve İl Özel İdaresi kaynakları kullanılarak tarihi Kapalıçarşı'nın röleve ve uygulama proje ihalesinin gerçekleştirildiğini belirterek, ihaleyi alan firmanın ön çalışmalara başladığını bildirdi.

Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren Demir, 1461 yılında kurulan Kapalıçarşı'nın dünyanın ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Demir, Kapalıçarşı'nın günümüzde de ticari ve kültürel özelliğini koruduğunu belirterek, "Ancak Kapalıçarşı'ya şimdiye kadar gerek mülk sahipleri, gerekse kiracılar ile hiçbir kurum ve kuruluş tarafından müdahale edilmemiş, kendi kaderine terk edilmiş." dedi.

Tarihi eserlerin sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması için çalıştıklarını anlatan Demir, Kapalıçarşı'nın korunmasına yönelik bir yol haritası hazırladıklarını anlattı.

Mustafa Demir, Kapalıçarşı'da yönetim, güvenlik, ısıtma, enerji, su, doğal gaz gibi konularda sorunların yaşandığını ifade ederek, "Bu duruma çözüm bulmak için İl Özel İdaresine başvurduk. Belediyemiz ve İstanbul İl Özel İdaresinin kaynakları kullanılarak röleve, restitüsyon ve uygulama proje ihalesi gerçekleştirildi." diye konuştu.

Şartnamenin imzalandığını ve ihaleyi kazanan firmanın çalışmalara başladığını belirten Demir, 14 milyon 800 bin TL kaynak ayrılan çalışmaların üç yıl içerisinde bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

-KAPALIÇARŞI'NIN NÜFUS CÜZDANI ÇIKARILACAK-
Demir, yapılacak çalışmalarla Kapalıçarşı'nın mevcut durumunun ortaya çıkarılacağını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylece ilk defa çarşının röntgeni alınmış olacak. Çatılardan başlamak suretiyle taşıyıcı sistemleri ve zemini içinde barındıran kapsamlı bir çalışma yapılacak. Bu sayede Kapalıçarşı aynı zamanda nüfus cüzdanına kavuşacak. Yedi yıl öncesine kadar İstanbul'daki selahattin camilerinin hiçbirinin röleveleri yoktu.

Bir deprem olması durumunda sadece daha önce çekilmiş resimlerle, varsa daha önce yapılmış görsel kayıtlarla ihya edilebilirlerdi. Ancak şu anda bütün bu camilerin Vakıflar Genel Müdürlüğü vasıtasıyla röleveleri çıkarıldı. Yani camilerin nüfus kütüğü oluştu. Biz de bu çalışmayla Kapalıçarşı'nın nüfus kütüğünü oluşturuyoruz."

Kapalıçarşı'da geleneksel ticaretin hala devam ettirildiğine işaret eden Demir, "Usta çırak ilişkisinin bulunduğu Kapalıçarşı'nın detaylarına girdiğinizde, köşelerine, bucaklarına baktığınızda hala geleneksel sanatların icra edildiğini görürsünüz. Burası çok özgün çalışmaların yapıldığı yegane yerimiz. Kapalıçarşı'nın böylesine kültürel ve sanatsal boyutu da var bizim için." diye konuştu.

-KAPALIÇARŞI'NIN SORUNLARI-
Mustafa Demir, Kapalıçarşı'nın sorunlarının başında çatı akmasının geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu Kapalıçarşı'yı çürüten bir durum. 1980 ihtilalinden sonra kubbeler beton dökülmek suretiyle çatı haline dönüştürülmüş ve kiremitle kapatılmaya çalışılmış. Kurşun kubbelerin yerinde kiremit çatılar var şu anda. Son derece kırık dökük, hiç bakılmamış. Ayrıca çatılarda klimaların dış ünitelerinden geçilmiyor. Biz buraya müdahale edeceğiz."

Çalışmalar kapsamında mülkiyet analizlerini ve tüm bağımsız birim tespitlerini istediklerini ve kullanıcı bilgilerini aldıklarını anlatan Demir, şunları söyledi:
"Hedefimiz çok zor olmakla birlikte 5366 sayılı yasaya dayanarak ve arkadaşlarımızın özel gayretleriyle buldukları bir yöntemle burayı yatay düzlemde kat mülkiyetine kavuşturmak. Yani bütün parsel sahipleri tekrar açıklanacak, tespit edilecek ve tapuya tescilde bir yönetim planı oluşturulacak. Böylelikle bu röleve projelerinden sonra artık buranın herkesin hukuken uymak zorunda olduğu bir yönetim kurulu oluşacak."

Kapalıçarşı esnafının fikirlerini almak amacıyla bir araya geldiğini hatırlatan Belediye Başkanı Demir, "Esnaf burayı 'Türkiye'nin Wall Street'i' olarak tanımlıyor. Ticari ve turizm fonksiyonu olmasa Kapalıçarşı ruhunu yitirir" görüşünü dile getirdi.
AA