27 / 04 / 2024

Kapalıçarşı'nın restorasyonu çatıdan başladı

Kapalıçarşı'nın restorasyonu çatıdan başladı

Kapılaçarşı'nını kurtarılması için ilk adım çatının restorasyonu ile başlıyor



Dev bir labirenti andıran 66 sokağı, binlerce dükkanı, meşhur hanları ve rengarenk atmosferiyle dünyada bir benzeri daha olmayan Kapalıçarşımız, uzun yıllardır bakımsızlık ve ihmalin pençesinde kıvranıyor. Bugüne kadar hiçbir müdahalede bulunulmayan ve büyük keşmekeş yaşayan Kapalıçarşı'mn kurtarılması için İl özel İdaresi ve Fatih Belediyesi'nin işbirliğiyle kapsamlı bir proje hazırlanıyor. 14 milyon 800 bin lira kaynak ayrılan projenin, önümüzdeki üç yıl içinde tamamlanması ve tarihi çarşının eski görkemine kavuşturulması hedefleniyor. Kapalıçarşı'yı kurtarma çalışmaları, en büyük sorunun yaşandığı çatılardan başlayacak.

PROJE HAZİRANDA TAMAM
Yıllardır çatıların akması nedeniyle çarşının kolonları içten içe çürüyor. Kurşunları hırsızlar tarafından çalman kubbe, gecekondu gibi kiremitlerle kaplanarak yağmura karşı önlem alınmak istenmiş. Ancak çatılar her yerden akmaya devam ediyor. Bu nedenle restore çalışmaları ilk etepta burada başlatılarak kubbe orjinal haline getirilecek. Bu kapsamda sahalarında uzman 50 mimar, kubbe için hazırlanan proje üzerinde çalışıyorlar. Bu mimarlardan 22'si, çatılarda milimetrik ölçümler yaparak kubbenin üç boyutlu haritasını hazırlıyor. Diğer mimarlar da çalışmalarını büroda sürdürüyor. Kubbelerin detaylı fotoğrafının ortaya çıkmasından sonra proje Yenileme Kurulu'ndan geçirilerek uygulanmaya başlanacak.

KAPALIÇARŞI'DA YAKLAŞIK 3600 DÜKKAN VAR
Kapalıçarşı'nın çatısıyla ilgili projenin Haziran ayma kadar tamamlanması ve çarşının bu büyük sorundan bir an önce kurtarılması hedefleniyor.


Geri Dön