Kira

Kapıcı dairesi gibi ortak alanları kiraya vermek yasal mı? Kiralama için kime nasıl yetki verilir?

Site ve apartmanda ortak alanın kiraya verilmesi kararını kim alır? Oy birliği mi oy ç okluğu mu gerekir? Kiralamaya kim yetkilidir? Bütün maliklerin oyu gerekir mi? Vekaleten oy kullanılabilir mi? İşte sık sık tartışma yaratan bu konudaki sorulara verilen yanıt... Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper okuyusundan gelen ortak alan kiralama konusunda bir soruya yanıt verdi

Elektrik başta olmak üzere bina ve site giderlerinin yükselmesi ve kiraların fahiş şekilde yükselmesi, kapıcı dairesi, toplantı odası, bekçi evi gibi ortak alanların kiralanmasıyla ilgili tartışmaları alevlendirdi. Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper okuyusundan gelen ortak alan kiralama konusunda bir soruya yanıt verdi.

Okuyucudan gelen, "Binamız 18 bağımsız bölüm. Binanın girişinde kapıcı dairesi var, bu güne kadar boştu. Bu yeri kiraya verip gelir elde etmek istiyoruz. Bu kiralama işini yönetici yapabilir mi? Buna dair kararı kim veya kimler verir? Bu kararı vekaleten kullanmak mümkün mü?" sorusuna yanıt veren Heper, bu kararın tüm maliklerin birlikte vereceği bir karar olduğunu belirtti.

Amacı dışında kullanım maliklerin kararına bağlı

Heper, Kat Mülkiyeti Yasası’nın uygulandığı binalarda kapıcı dairelerinin ortak alan olduğunu belirterek, ortak alanların amacı dışında kullanılabilmesinin tüm bağımsız bölüm maliklerinin birlikte vereceği karara bağlı olduğunu vurguladı. Kapıcı dairesinin kapıcı dışında kullanılması hususunun bu kavrama çerçevesinde olduğunu ifade eden Heper, kapıcı dairesini bir kullanıma terk etmenin amacı dışında kullanım olduğunu ve bu nedenle kiralama kararı için tüm bağımsız bölümlerin maliklerinin kararının gerekli olduğunu kaydetti.

Yönetici tek başına karar veremez

Bina ya da site yöneticisinin kiralama kararını tek başına veremeyeceğini ve amacı dışında tasarruf edemeyeceğini kaydeden Heper, tüm maliklerin karara katılmasının ve imzasının bulunmasının gerektiğini belirtti. Kat mülkiyetinde vekaleten katılarak oy kullanmanın mümkün olduğunu ifade eden Heper, son yıllarda Yargıtay kararlarından bazılarında ‘kat malikleri kurulunda vekaleten oy kullanmak için yazılı vekalet şartı aranmaz, sözlü olarak vekaleten katılınır’ şeklinde kararlar çıktığına dikkat çekti. Heper, "Kişisel olarak bu karara şiddetle karşıyım, bu husus son derece istismara açık bir durum yaratır ki, önüne gelen toplantıya katılıp tanıdık tanımadık kimselerin vekiliyim deyip oy kullanır ve binada çözümü çok zor bir kaos yaratır. Hiç tereddütsüz, vekaletin yazılı olması şartı taraftarıyım. Zira bu durum imza incelemesi imkanı tanır" ifadelerini kullandı.

Apartmanlarda ortak alan işgali nereye şikayet edilir?

Binanızda ortak alan varsa dikkat! Siz de risk altında olabilirsiniz...