Kapıcının çalışma saatleri!
03.03.2004 tarihli 25391 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Konut Kapıcıları Yönetmeliği gereğince kapıcıların hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi belirleniyor. İşte, kapıcının çalışma saatleri!
Kapıcının çalışma saatleri!
Konut Kapıcıları Yönetmeliğinin amacı kapıcıların hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek olarak karşımıza çıkıyor.
2013 yılında Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre kimi yapılarda kapıcı bulundurma zorunluluğu bulunuyor.
Konut kapıcılarının yapmakla yükümlü oldukları görev ve sorumlulukları bulunuyor. Bu görevler arasında yöneticinin talimatı doğrultusunda konutun kaloriferini zamanında yakmak, ısıyı ayarlamak ve söndürmek,hidrofor ve benzeri araçları çalıştırmak,konutun yönetim planında belirtilen ortak yerlerini ve tesislerini temiz bulundurmak, demirbaşlarını, araç ve gereçlerini, düzenli, bakımlı ve işler şekilde tutmak,binanın dış merpenini,yola isabet eden bina önünü kardan ve sudan arındırmak,temiz tutmak yer alıyor.
Konut kapıcılarının bazı hakları da bulunuyor. Bu haklar Konut Kapıcıları Yönetmeliğinde yer alıyor. Peki, Kapıcının çalışma saatleri nelerdir?
Çalışma Süresi ve Ara Dinlenmesi
Madde 7 — Çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saattir. Bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabilir. Ayrıca, İş Kanununun 63 üncü maddesindeki süreyi aksatmamak koşuluyla yoğunlaştırılmış çalışma ilişkisi de kurulabilir. Çalışma süresi, kapıcının işte geçirdiği zamandır. Kapıcı konutu tahsis edilmiş işyerinde çalışma biçimine göre günlük çalışma süresi en çok dörde bölünebilir. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz.
Çalışma saatleri, yaz ve kış saat uygulamaları ve iklim şartları dikkate alınarak düzenlenebilir.
Kapıcının görevleri ve sorumlulukları nelerdir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com