06 / 05 / 2024

Kaplıca tesisleri kurma izni için yetkiler valiliklerde!

Kaplıca tesisleri kurma izni için yetkiler valiliklerde!

Kaplıca kurulmasında aranan tesis ve işletme izni için Sağlık Bakanlığına verilen yetkiler valiliklere devredildi



Kaplıcalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, kaplıca, "doğal termal su veya termomineralli su ortamlarının halkın hizmetine sunulduğu tesisler" olarak yeniden tanımlandı.

Tesis ve işletme izni için Sağlık Bakanlığına verilen onay ve yetkiler valiliklere devredildi.

"Deniz ve iklim kaynaklı unsurların halkın hizmetine sunulduğu tesisler" de talassoterapi tesisler başlığıyla yönetmeliğe eklendi.

Kaplıca ve talassoterapi tesislerinde, en az lise düzeyinde sağlık eğitimi almış sağlık personeli çalıştırılacak. Sağlık personeli bu tesislerde tam zamanlı istihdam edilecek.

İlk başvuru ve inceleme sürecinde radyoaktivite analizleri Türkiye Atom Enerjisi Kurumu laboratuvarlarının yanı sıra bakanlıkça yetkilendirilen kamu laboratuvarlarında yapılacak.

Tesis ve işletme iznine esas her türlü analiz ücretleri işletme sahibi tarafından ilgili laboratuvarlara ödenecek.

Verilen tesis izninin geçerlilik süresi üç yıl olacak. İşletmecinin bu süre içerisinde tesisini tamamlayamaması ve valilikten ek süre talebinde bulunması durumunda bu süre en fazla 2 yıl uzatılacak. Bu süre daha önce 1 yıldı.

İzin verilen kaplıca ve talassoterapi tesislerinde suyun endikasyonuna göre tedavi amaçlı sağlık hizmeti sunulmak istenmesi halinde, bakanlıkça planlama kapsamına ve ilgili mevzuata göre izin verilecek.

Tesisin kurulmasına esas olarak analiz edilen kaynaktan başka bir kaynak daha işletmeye alınacaksa bu kaynak için yeniden valilikten izin alınacak.

Yönetmelik yayımlanmadan önce tesis ve işletme izni almış olan kaplıca ve talassoterapi tesisleri, 1 yıl içerisinde tesis ve faaliyetlerini yönetmeliğe uygun hale getirecek. Aksi takdirde, bu işletmelerin izinleri iptal edilecek.
AA


Geri Dön