Kara yolu kenarında açılacak iş yerleri için yeni dönem!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"e göre; kara yolu kenarında açılacak iş yerleri için "Geçiş Yolu İzin Belgesi" alınması zorunluluğu getirildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; yönetmelikle birçok iş yerini ilgilendiren düzenlemeler hayata geçildi. Gerek yetkili idareler gerek diğer bakanlıklar gerekse sektörde doğrudan hizmet gören gerçek ve tüzel kişi işletmecilerden gelen taleplerin değerlendirerek uygulamanın kolaylaştırılması ve uygulamada karşılaşılan bazı engellerin ortadan kaldırılması, ayrıca can ve mal güvenliği önlemlerinin artırılması ile Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunca bağımlılıkla etkin mücadele edilebilmesi için yürütülen çalışmalar esas alınarak birtakım değişiklikler yapıldı.
Buna göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve il müdürlükleri, sorumlu bulundukları yerler için ruhsat düzenlemede yetkili olacak. "Endüstri bölgesi" ve "teknoloji geliştirme bölgesi" tanımları eklenen yönetmelikte, Endüstri Bölgeleri Kanunu ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu uyarınca kurulacak üretim bölgeleri tanımlamaya eklendi.
Yönetmelikle, endüstri bölgelerindeki birinci sınıf gayrisıhhi müesseseler için inceleme kurulu kurulması ve bunun yerine ilave olarak bırakılacak sağlık koruma bandının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının izniyle tespit edilmesi esasına geçildi.
Can ve mal güvenliği önlemleri artırılacak
Kara yolu kenarında açılacak iş yerleri için kara yolu trafiği güvenliğini korumak için "Geçiş Yolu İzin Belgesi" alınması şartı getirilen yönetmelikte, birinci, ikinci ve üçüncü sınıf gayrisıhhi müessese tanımları can ve mal güvenliği esası çerçevesinde Danıştay kararları doğrultusunda yeniden düzenlendi.
Yönetmelikle, sirk, lunapark, oyun, eğlence, su, spor ve macera parkları ile teleferiklerde yapılacak denetimler yeniden düzenlenerek, ayda 2 defa mühendislerce düzenli kontrol ve bakımı zorunlu tutuldu.
İş yeri devirlerinde, devredilecek iş yerinin fiziki durumu ile ruhsat dosyasındaki bilgiler ve belgelerden yalnızca işletmecinin kusuru sebebiyle oluşmuş mevzuata aykırılıkların ortadan kaldırılması zorunlu hale getirildiği yönetmelikle, işletmecinin kusuru bulunmayan durumların iş yerinin devrine engel olmaması hedeflendi.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!