Karabağlar'da riskli alan planı krizi!
İZMİR'in Karabağlar ilçesinde 540 hektarlık alanın 2013'te riskli alan ilan edilmesiyle başlayan planlama, tapu ve kentsel dönüşümü krizi büyüdü. Karabağlar Mahalleler Birliği üyeleri, imar planlarına askı süresi içinde 400 itiraz dilekçesi verdi.
Karabağlar Mahalleler Birliği üyesi hak sahipleri Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü önünde toplandı. Limontepe ve Cennetçeşme Mahalle sakinlerini "Mahalle bizimdir yedirmeyiz" ,"Afet bahane rant şahane", "Rant için değil halk için dönüşüm" pankartları açtı. Plan kapsamındaki mahallelerde yaşayan hak sahipleri ve dernekler Müdürlük'e 400 adet planlara itiraz dilekçesi teslim etti. Projeye ve planlara daha önceden iki kez itiraz eden ve yargıya taşıyan vatandaşlar, son itirazlarına da yanıt alamazlarsa yin dava açacaklarını açıkladı. Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu Başkanı Halil Ecevit, son gelişmeler nedeniyle bakanlığa sert tepki gösterdi. Projenin kamu yararına aykırı olduğu, hak sahiplerinin çıkarlarına ters düştüğü, imar ve şehircilik esasları ile bağdaşmadığı, mevzuata aykırı olduğu gibi gerekçelerle itiraz ettiklerini söyleyen Dernek Başkanı Ecevit, "Yaşadığımız yer riskli alan ilan ediliyor ortada risk analizi, rapor yok. Üç defadır itiraz ediyoruz, yanıt veren yok. Tam bir dram yaşanıyoruz. Böyle bir hukuksuzluk olamaz. Bunun adı kentsel dönüşüm değil, burada yaşayan halkı tasfiye sürecidir. Hakka uygun, adaletli dönüşüm istiyoruz. Halkı neden yok sayıyorsunuz? Burada 50 yıllık bir yaşam düzeni söz konusu. Semtimiz varoş, ucube ya da baraka değildir.Yetkililerin 'Bunlar kaçak yapı, her an yıkılabilir' şeklindeki söylemleri gerçek değildir. Merkezi hükümetten, vatandaşlar, meslek odaları ve yerel yönetimin dahil olduğu, vatandaşın rızası alınan bir dönüşüm bekliyoruzödedi. 6306 Sayılı kentsel dönüşüm yasasında son torba kanunla yapılan değişiklik ile birlikte hak sahiplerine itiraz yolunun kapatıldığını aktaran Ecevit, “Biz hukuka aykırı bu mevzuat değişikliğini de Anayasa Mahkemesi'ne taşıdık. Şimdi bizi şov yapmakla, provokatörlükle, hainlikle suçluyorlar. Aramızda 60-70 yaşında insanlar var. Evimizi savunmak işçin buralara geliyoruz. 'Evimizi başımıza yıkmayın' diyoruz. Bu süreci provoke etmek mi? Hani halkın gücü en üstün güçtü? Biz halk değil miyiz? Hani nerede adalek" dedi.
Karabağlar Mahalleler Birliği adına söz alan Dernek Sözcüsü Derya Çolak ise "Haklarımızı aramaya sonuna kadar devam edeceğiz. Yaşam alanlarımızı kurtlar sofrasına terk etmeyeceğiz. Halkın, bilimsel kurum ve kuruluşların, üniversitelerin ve bağımsız kuruluşların görüş ve önerileri dikkate alınmaksızın yapılmak istenen hiçbir dönüşüm sürecine destek ve rıza göstermeyeceğiz"dedi.
Hürriyet