Karabük Safranbolu'da 1300 tarihi eser daha restore edilecek!
Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki konak, cami, çeşme, han ve hamam gibi yaklaşık 1300 tarihi eser daha restore edilecek. Karabük Valisi Küçük: Restorasyonlar için gerekli ödeneğin büyük bir kısmı hazır.
3 bin yıllık tarihini günümüze kadar başarıyla koruyarak taşımayı başaran Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki konak, cami, çeşme, han ve hamam gibi yaklaşık 1300 tarihi eser daha restore edilecek.
Herhangi mimari plana dayanmaksızın 18-20. yüzyıl arasında inşa edilmiş yaklaşık 2 bin geleneksel konağın ve içlerinde han, hamam, çeşme ve cami gibi bin 250 tescilli yapının bulunduğu Safranbolu'da, çeşitli bölgelerdeki 1300 tarihi eser daha restore edilecek.
Daha önce devlet ve vatandaş işbirliğiyle yüzde 40'lık bölümünün restore edildiği eserlerin, tarihi bölgeyle yeni yapılaşmanın olduğu bölgeler arasındaki doku farkının ortadan kaldırılması için cephe giydirmelerinin de yapılacağı belirtildi.
Karabük Valisi İzzettin Küçük, yaptığı açıklamada, atalarından kendilerine başarıyla korunarak teslim edilen tarihi eserleri koruyarak gelecek kuşaklara aktarma gibi bir görevleri olduğunu söyledi.
Bu bağlamda devlet vatandaş iş birliğinde tescilli eserlerin restore edilerek ayakta tutulduğunu vurgulayan Küçük, "Ülkemizdeki yaklaşık 50 bin tescilli eserin bin 250 kadarı ilçemizde bulunmaktadır. Bu büyük bir rakamdır. Bu eserlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması çok önemli. Bu bağlamda ilçemizde birçok eser şimdiye kadar restore edildi. Kalan eserlerin restorasyonları ise sırayla yapılıyor. İlçemizde restorasyon gerekli bütün yapılar restore edilecek. Alanlarında uzman ekipler çalışmaya başladı. Restorasyonu acil gerekli yapıları tespit ediyorlar. Bu çalışma sonunda restorasyonlar başlayacak" diye konuştu.
Restorasyonlar için ödenek hazır
Restorasyonlar için gerekli ödeneğin bir bölümünün hazır olduğunu ifade eden Küçük, şöyle devam etti:
"İlçemizde yapılacak restorasyon ve cephe giydirmeleri için birçok ilgili kurumdan ödenek alıyoruz. Son olarak Kalkınma Bakanlığı 1,5 milyon lira ödenek gönderdi. Bu ödeneğin devamı da inşallah gelecek."
Restore edilecek eserlerin oranı yüzde 60
Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ise şimdiye kadar ilçede bulunan eserlerin yüzde 40'lık bir bölümünün restore edildiğini ifade ederek, geriye kalan yüzde 60'lık kısımın ise restore edileceğini kaydetti.
Bütün bu restorasyonların yaklaşık maliyetinin 7 milyon lira olduğunu belirten Aksoy, "Kötü görünümlü konaklarla diğer tarihi yapılar aslına uygun restore edilecek. Bu çalışma, ilçemizin çehresini değiştirecek. Sahip olduğu kültürel mirası korumadaki başarısıyla Dünya Miras Listesi'ne dahil edilen ilçemizdeki eserlerin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için bizim de üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. En önemli görevimiz bu eserleri gelecek kuşaklara koruyarak aktarabilmektir. Tarihi alanlara hakim tepelerden bakıldığında göze hoş gelmeyen bütün yapıları restore edeceğiz" ifadelerine yer verdi.
"Her yer tarihi dokuya uygun olacak"
Çevre düzenlemesi, cephe giydirmesi ve restorasyonlardan sonra her alanın tarihi dokuya uygun hale geleceğini işaret eden Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlçenin tarihi bölgesiyle Kıranköy bölgesindeki doku farklılığını ortadan kaldıracağız. Bu çalışmalar 3 aşamalı olacak. İlk önce yeni yapıların hakim olduğu Kıranköy ile tamamen tarihi yapıların bulunduğu çarşı arasında kalan alanda çevre düzenlemeleri, cephe giydirmeleri ve restorasyonlar yapılacak. Daha sonra çarşı ile şehir mezarlığı arasında kalan bölge düzeltilecek. Son olarak çarşıda bulunan evlerin restorasyon işi yapılacak. Çalışmalar bu yıl başlayacak."
Dünya